46

Васил Тончев, "Сова Харис": Президентът ще сглоби умерен кабинет, наесен няма да има голям печеливш

- Какво очаквате от състава на четвъртия служебен кабинет на Румен Радев?

- Очаквам да приеме една много по-умерена линия, която според мен би била много по-полезна за държавата. Вие знаете, че и в Европа се води една полемика между двете крайности. Едната е да има много по-умерена, по-неутрална политика, която, примерно, да доведе войната в Украйна до бързи преговори. Другата е да се води войната, докато Украйна победи, и изтласкването на руските сили и Украйна да има по-добри позиции. Но според мен втората линия води до много по-жестока конфронтация и е под много голям въпрос дали това изобщо е възможно. А това ще доведе до много голяма разруха не само в Украйна, а и в цяла Европа в икономически план. Линията на президента е към неутралната позиция към това нещата да вървят към преговори и това води до редица решения, включително това с "Газпром", газа, оръжията и т.н.  

- Какво показва вашата социология, от какви позиции влизат партиите на изборите за 48-о НС? 

- Очаква ни пак много раздробен парламент. Не се очертава никой да е големият печеливш. Според социологическите данни системните партии имат известно предимство на базата на очакваната ниска избирателна активност да получат някакъв бонус, като по-голямо присъствие, имам предвид ГЕРБ, БСП, ДПС. За ИТН данните показват, че са под чертата. Според мен е нормално, че те веднъж не съставиха правителство и втори път провалиха работещо правителство, така че там неминуемо разочарованието на хората ще е голямо. Данните за партията на Стефан Янев сочат, че тя влиза в парламента на мястото на ИТН. Поведението на "Български възход" обаче е малко вяло, не е активно, особено що се отнася до най-големите проблеми в страната. Тяхната позиция остава скрита, неясна за обществеността. Не мисля, че могат да достигнат нивата, които бяха достигнали ИТН, но се очертава да присъстват в следващия парламент. И пак казвам - голямата въпросителна е кой ще може да състави мнозинство от 121 депутата и дали ще бъдат преодолими гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". При "Възраждане" има известно повишаване на одобрението, тъй като те са единствената проруска партия в страната, която взема такива позиции, и пак това е една ниша, която е ограничена. Ясно е, че с тях няма никой, който да иска да работи, но присъствието им в НС ще бъде увеличено. 

Това, което засичаме в данните, е, че има известен прилив на гласове от ПП към ДБ. На предишните избори беше обратно движението, сега като че ли хората се преориентират към по-традиционната партия. Логично е да има сливане, при положение че ПП се измести плътно в дясното пространство, с което, разбира се, отваря полето в политическия център, което дава известни възможности на Стефан Янев и на ГЕРБ да се опитат да си възвърнат авторитета, а това е най-важният електорат, който обикновено се колебае за кого да гласува и гласува по избор, не само по някакви предварителни симпатии.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Бухал Парис

Бухал Парис

28.07.2022 | 14:36

Нашите прогнози винаги се сбъдват и са верни - нашата ЪгенциЪ ги публикува винаги Един ден СЛЕД изборит!!! ВЕРВАЙТЕ НИ!!

Отговори
0 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?