1553

Външният ни министър сряза лошо Скопие

Министърът на външните работи Николай Милков заяви, че България няма да приеме никакви формулировки, които да отреждат на македонските българи статут   различен от този на останалите конституционно признати части от народи в Република Северна Македония.

Дипломат номер 1 отговори на президента Стево Пендаровски, който нарече "скандално" искането България да бъде част от процеса на конституционните промени:

"Не става въпрос за намеса на България във вътрешните процеси в съседната ни държава. Ние в крайна сметка първи я признахме като независима държава. Става дума за създаване на атмосфера на доверие чрез една конструктивна комуникация, ако се прецени, че такава е възможна.

Но по наша преценка това е крайно закъсняло и крайно необходимо - така че да вървим към едни пълноценни добросъседски отношения", каза още Милков.

Македонските българи трябва да получат най-накрая равноправие във всяко едно отношение както в рамките на конституцията, така и по-късно, след конституционните промени в рамките на законите", допълни той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Н.Николов

Н.Николов

07.04.2023 | 11:43

Много е прав г-н. Милков, че РСМ трябва да се съобразява с РБ по някои въпроси. Признаването на българско малцинство в РСМ трябва да стане, в противен случаи РСМ ще гледа ЕС през крив макарон.

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?