2374

Управляващите партии се събират на спешно заседание заради военната помощ за Украйна

Партиите в управлението се събират на спешно коалиционен съвет. Темата е военната помощ за Украйна. Към момента три от формациите подкрепят идеята България да изпраща оръжия на Киев.

От БСП вече поставиха ултиматум и заплашиха, че ще напуснат управлението, ако Министерският съвет вземе подобно решение.

Утре темата влиза и в извънредно заседание на Народното събрание. Причината - парламентът трябва да одобри и да даде мандат на кабинета.

Лидерите на четирите управляващи формации ще обсъдят днес и възможностите за алтернативни доставки на природен газ и мерките за бизнеса, след като "Газпром" спря доставките за България.

На коалиционния съвет довечера от "Продължаваме промяната" ще коригират предложението си за Украйна, като добавят формулировката "военно-техническа" помощ. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Калоян Икономов.

Проекторешението на най-голямата парламентарно представена партия, което е одобрено от комисията по външни работи, предвиждаше народното събрание да даде мандат на правителството за предоставянето на "техническа помощ за защитни цели" на Украйна.

Припомняме, че коалиционните партньори се събират довечера на съвет, на който ще направят пореден опит за постигане на консенсус за предоставянето на военна помощ за Киев, преди утре парламентът да разгледа въпроса на извънредно заседание. Първоначално такъв трябваше да се проведе в неделя вечерта, но бе отложен за днес.

"Ние разбираме какви са доводите и аргументите на партньорите в коалицията. БСП разбира нуждата да има стабилно управление, за де се преведе държавата през кризите, които са пред нас. Вижте, помощ от България към Украйна няма да натежи везните в една или друга посока. Затова и в разговорът със Зеленски премиерът каза с какво можем да помогнем, коментира пред Нова нюз председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. - Ние не трябва да се снишаваме. БСП разбират каква е позицията и вярвам, че ще се държат отговорно, за да преведем страната през кризите. Настроени сме да взимаме отговорни държавнически решения на съвета довечера".

"В идеалния случай всички партии от коалицията ще се обединят около проекторешението. Ясно е, че такъв важен въпрос не може да мине само със санкцията на част от коалицията или народното събрание. Но е важно да се знае, че парламентът не дава оръжие на никого, а мандат на Министерски съвет да реши какво да прави. Затова и отидохме в Киев, за да видим от какво точно се нуждае Зеленски. Това е цивилизационен избор и как ще реагира народното събрание е решение на всеки един народен представител", каза Икономов.

Депутатът от ПП Смята, че БСП няма да напусне коалицията заради решението за военна помощ.

"Тази коалиция опозицията я събаря откакто сме я създали. Това е малко като един дълъг развод между мъж и жена, в който те от 10 години се развеждат и продължават да са заедно. Между партньорите се подобрява общуването и вече си знаем много по-добре червените линии. Така че аз не мисля, че госпожа Нинова ще напусне коалицията, защото има много повече неща, които ни свързват, отколкото ни разделят", увери той.   
В коментар за критиките на президента Румен Радев Калоян Икономов изтъкна, че от "Продължаваме промяната" не търсят конфликт с институциите и ще се радват да дискутират въпроса с администрацията на държавния глава.

"По подобна тема е важно обществото да се обединява. Това се случва много близо до нас и трябва да подходим отговорно. Не може да се слага знак за равенство между оказване на военна помощ и война - това са съвсем различни неща. В случая оказваме помощ на една нападната държава да защити себе си", заяви Икономов.

Той допълни, че по въпроса за военната помощ има поляризация в обществото, но тя е в следствие на дезинформация.

"Много силно се акцентира върху темата "страх" и определени политически кръгове, и не само такива, се опитват да насадят чувството на страх в обществото - че ако дадем оръжие, видиш ли - влизаме във войната. А това е двоен избор - имаме добро и лошо много ясно формулирани. Защото какви са гаранциите, че Русия утре няма да нападне някой друг и тази война няма да ескалира? За нас е най-добре войната да свърши възможно най-бързо", завърши Калоян Икономов.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
Спокоен

Спокоен

03.05.2022 | 14:07

А ние БЪЛГАРИТЕ❤️ кога ще помогнем на нашите украински❤️ братя и сестри да запазят Живота на децата❤️ и Семействата си? СПАСИБО ЗА ЛЮБОВ!❤️

Отговори
1 3
Спокоен

Спокоен

03.05.2022 | 14:03

Президент Зеленски❤️ благодари и поздравява братска Полша❤️ с Денят на Конституцията! Приятел в нужда се познава, а братът ❤️ - на война! https://www.youtube.com/watch?v=Wz7tdpkmprQ

Отговори
1 4
U N I T E D

U N I T E D

03.05.2022 | 13:58

Президент Зеленски благодари и поздравява братска Полша с Денят на Конституцията! Приятел в нужда се познава, а братът - на война! https://www.youtube.com/watch?v=Wz7tdpkmprQ

Отговори
1 4
остро

остро

03.05.2022 | 13:57

нинова да не прескача по панталоните на Борисов сега, защото на времето може и да е седяла в тях.

Отговори
1 1
Тъпо

Тъпо

03.05.2022 | 13:47

Маймуни... Не чух.. Не видя ... Не разбрах...

Отговори
2 0
Докога ще заробвате България

Докога ще заробвате България

03.05.2022 | 13:13

Мръсни нацистки продажници.

Отговори
8 1
Айдее

Айдее

03.05.2022 | 11:48

БОЙКИКЕВ КАК МУ ОТИВА ДО КУРНЕТО

Отговори
3 1
Таз ЧЕРВЕНА ПРОДАЖНА МАРИЦА

Таз ЧЕРВЕНА ПРОДАЖНА МАРИЦА

03.05.2022 | 11:01

Целият колектив на Централни гробища . Свещите са от мен . Да хванете болести , които нямат лекуване . Да сте в будна кома . Да ви се_рем в устите продажни , неграмотни .

Отговори
2 4
БЕЛОМОРКАНАЛ

БЕЛОМОРКАНАЛ

03.05.2022 | 10:53

А ДА ВИ ОСТАВИМ ДА БЕСНЕЕТЕ, ТРЕБВА ДА СЪМ ПО-ЛУД И ОТ ТОЯ ДЕТО ВИ Е НАПРАВИЛ ЧОВЕЦИ :)

Отговори
5 0
БЕЛОМОРКАНАЛ

БЕЛОМОРКАНАЛ

03.05.2022 | 10:52

ВМЕСТО ДА ТИЧАТЕ, КАТО ОБЕЗУМЕЛИ, ЩЕ СИ ИМАТЕ КОЛИБКИ И СТОПАНИН ДА ВИ ХРАНИ :) Е, АКО НЕ СЕ НАМЕРИ КОЙ ДА ВИ ОСИНОВИ ОТ ПРИЮТА.... :)

Отговори
5 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?