3906

Турският посланик подари на областния управител проф. Христина Янчева ключ за двореца Топкапъ

Има огромен потенциал в създаването и реализирането на общи проекти между Турция и България в областта на образованието и науката с фокус върху новите технологии и иновациите. Това бе общата позиция на областния управител на Пловдив проф. д-р Христина Янчева и посланика на Република Турция у нас Н. Пр.  Мехмет Саит Уянък, която изразиха на официална среща в областна администрация. В нея участваха също заместник областните управители инж. Атанас Ташков и Нурджан Караджова, турският генерален консул в Пловдив Корхан Кюнгерю и представители на посолството и консулството.

„Турция е наш добър съсед, съюзник и важен партньор в редица области като нелегалната миграция, транспорта, енергийните доставки. Нашите две страни осъществяват засилен обмен в областта на инвестициите, търговията и туризма, който нараства значително през последните години“, заяви областният управител в приветственото си слово.  

Проф. Янчева припомни, че между областите Пловдив и Одрин има подписано двустранно споразумение за сътрудничество, което дава възможност за реализацията на различни инициативи във всички секторни политики. Като доскорошен ректор на Аграрния университет тя отбеляза множеството съвместни проекти и научни форуми с университетите в Текирдаг, Одрин и Къркларели.

Проф. Янчева благодари и на генералния консул г-н Корхан Кюнгерю за подкрепата и сътрудничеството при реализацията на съвместните им инициативи в областта на висшето образование, които са от изключителна важност за Пловдив като университетски град и един от водещите научни центрове в България.

„За мен е голяма привилегия и отговорност да бъда посланик на Република Турция, тук, в една приятелска, съседска и партньорска държава. Бих искал по време на моя мандат не просто да говорим за политики, а да реализираме и конкретни проекти, които да бъдат от взаимен интерес“, заяви от своя страна турският посланик.

Той подчерта, че към днешна дата общият размер на преките инвестиции на Турция в България са близо 3 млрд. евро, но има потенциал за растеж. В тази връзка му предстоят срещи с българския и турския бизнес.

Двамата размениха и протоколни подаръци. Областният управител връчи на Негово превъзходителство художествена фотография на Етнографския музей, една от емблематичните къщи в Стария град,  с послание за успешен мандат и ползотворна работа.

От своя страна, в знак на приятелство, посланикът връчи майсторска реплика на ключа на двореца Топкапъ в Истанбул  и отправи покана към проф. Янчева да посети в най-скоро време област Одрин и други региони в Турция.

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?