71

„Тренд“: ГЕРБ първи, следвани от "Промяната", големият губещ е партията на Слави ВИДЕО ГРАФИКИ

Кабинетът на Кирил Петков завършва своя мандат с 22% положителна оценка за неговата работа и 70%, които го оценяват отрицателно. В последните три месеца не се отчита динамика в тези стойности. За сметка на това оценката за работата на парламента е в продължаваща тенденция на влошаване на стойностите, като през този месец положителните оценки са 14%, а отрицателните - 77%. Оценката за работата на президента също бележи тренд на спад, като през май месец 50% са дали положителна оценка, през юни 45%, а през юли са вече 43%. 41% пък са тези, които този месец дават отрицателна оценка за работата на държавния глава.

Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Изследването е реализирано в периода 5 - 12 юли т.г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005 души на възраст над 18 години. 

„Продължаваме Промяната“ възстановява част от подкрепата си, но ГЕРБ остава първа политическа сила. Според проучването „Има такъв народ“ и формацията около Стефан Янев бележат ерозия.   

 

 https://rctrend.bg/ 
 

Оценката за работата на президента също бележи спад, като през май месец 50% са дали положителна оценка, през юни - 45%, а през юли са вече 43%. Общо 41% са тези, които този месец дават отрицателна оценка за работата на държавния глава. 

Динамичните политически събития от последните седмици са довели до промени в електоралните нагласи на българите, отчитат социолозите.

„Продължаваме Промяната“ успява да възстанови част от подкрепата си, като този месец 21,4% от гласуващите заявяват, че биха дали своя глас за формацията на Петков и Василев. За сравнение през месец май подкрепата им беше 17,5% от гласуващите. Въпреки това възстановяване, „Продължаваме Промяната“ не успява да си върне първата позиция, която се заема от ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов запазва резултата си от последните месеци. 

През юли 23,6% от гласуващите декларират подкрепа за ГЕРБ. Статично изглежда положението при ДПС - 10,7%, БСП - 9,8%, "Възраждане" - 9,6% и "Демократична България" - 6,9%.  

 https://rctrend.bg/ 
 

Ерозия в подкрепата е регистрирана при новата формация на Стефан Янев, която през този месец набира 5,7% от гласуващите. Това е с близо 2% по-малко в сравнение с началната ѝ позиция от 7,6% от гласуващите през месец май. 

Големият губещ от последните събития изглежда е „Има такъв народ“, който отбелязва спад и остава на 3,8% от гласуващите, което застрашава възможностите му за парламентарно представителство при нови избори, сочат данните от проучването. „Изправи се, България“ и ВМРО остават с подкрепа от съответно 1,6% и 1,1% от гласуващите. 

Песимистични изглеждат очакванията на българите за икономическото положение в страната за следващата една година. Общо 45% очакват влошаване, а само 15% - подобрение. Същото се отнася и до очакванията за жизнения стандарт. От запитаните 37% са на мнение, че стандартът им ще се влоши в следващата една година, а 17% смятат, че ще се подобри. Подобни високи стойности и на двата индикатора са отчитани преди около две години – в началото на ковид пандемията. 

Данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Изследването е реализирано в периода между 5 и 12 юли 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005 души на възраст 18+. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Десен

Десен

18.07.2022 | 14:33

На 5 май 2000 г. в „Държавен вестник“ е обнародван действащия и до днес Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Това стана по времето и с гласовете на ОДС с лидер Иван Костов – политическата общност, която след серия от трансформации и пременуввния днес се нарича ‘Демократична България“ и нейни лидери са Христо Иванов (партия „Да, България“) и Атанас Атанасов (ДСБ, учредена от Иван Костов). ✅️ Цитираният закон всъщност е облечена в правната форма на закон политическа декларация, с която се обявява тоталитарният режим от 1944 до 1989 г. за престъпен, а Българската комунистическа партия, управлявала през този период – за „престъпна организация“. Независимо каква е оценката ни за този закон, той е в сила и е част от правната система на Република България. ✅️ В началото на 1990 г. след решение на своя ХІV Извънреден конгрес БКП и последващ вътрешнопартиен референдум, БКП се преименува на БСП на 3 април 1990 г. БСП е политически и юридически правоприемник на БКП. ❓️ Възниква въпрос – „Демократична България“ отрича ли се от своето политическо наследство и от приетия по времето на тяхното последно самостоятелно управление (1997-2001) Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен? Ако се отрича – добре, значи са преосмислили позицията си и сега свободно могат да колаборират с БСП. Но ако не се отрича, как ще участва в правителство с мандата на партия, която със закон са обявили за „престъпна“? ❓️️ Отричате ли се от собствения си закон, дами и господа от ДБ? Ако се отричате, ще се извините ли на всички, които сте обругавали през годините заради някакво тяхно взаимодействие с БСП и ще внесете ли предложение за отмяна

Отговори
4 1
Анализатор

Анализатор

18.07.2022 | 12:05

Как пък 1/един/ път не случихте на мене,ей така,да ме *проучите*!!!

Отговори
6 0
222

222

18.07.2022 | 11:59

още 100 поръчани от американското посолство "проучвания" да напишите, ПП, ДБ и всички останали американски креатури ще приключат курса при следващите избори

Отговори
9 6
333

333

18.07.2022 | 14:57

Надявай се п.тко

Отговори
2 5
Нали и преди такова чифутско грачене чувахме

Нали и преди такова чифутско грачене чувахме

18.07.2022 | 10:45

А Народа цели три чифутски седенки ви разтурва И пак срещу Българският Народ плюете

Отговори
6 1
Неразбиращ

Неразбиращ

18.07.2022 | 10:28

Каква идеята зад нови партии без програма да влизат парламента от ряз? Български Възход, като ПП. От никъде, чрез машини.

Отговори
9 3
...

...

18.07.2022 | 10:24

Слави ще направи коалиция с някой с половин процент и ще влезе пак. Е, тогава теоретично няма да може да се сформира 3-4 партийна коалиция

Отговори
0 5
Седем осем и ще си паднала!

Седем осем и ще си паднала!

18.07.2022 | 10:18

И утекла в Канала!

Отговори
10 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?