4232

Томислав Дончев: Става все по-трудно да управляваме с ПП-ДБ

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев определи като "пълни щуротии" твърдението на Кирил Петков, че са редили кабинета "Главчев"

"Най-възмутен съм, че има ярки политически фигури от кабинета "Денков", които са и в служебния кабинет. Това, че са "ярки" е глупост. Щуротии не мога да коментирам. Г-н Главчев се е опитал да направи професионален кабинет, без тези четирима, които споменах. Вижда се опит за политическа независимост. Чух, че министъра на туризма и електронното управление били наши - това не е вярно", заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в  "Лицев в лице" по bTV.

Преди него в предаването гостува съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, който на въпрос би ли управлявал с ГЕРБ, заяви: "Докато Пеевски управлява ГЕРБ, няма да влезем в никаква коалиция с тях".

Дончев също бе попитан защо не е възможно управление само с ДПС. Депутатът отговори така: "Забранени партньорства няма, но едно партньорство трябва да предизвиква доверие, подкрепа, а не да разделя обществото. Боя се, че има опасност двустранна коалиция да предизвиква процеси на разделение в обществото". 

На въпрос би ли управлявал ГЕРБ заедно с ПП-ДБ отново отговори: "Със сигурност след всичко, което се случва това става все по-трудно, но преди всичко зависи от резултата от изборите. Не ми се иска нищо да изключвам. Най-много ми се иска България да има стабилно управление и освен темите регулатори и реформа в съдебната система има куп други важни неща, които трябва да се случат в страната ни. Те са важни, но не може да изчерпват дневния ред на публичните политики". 

По думите на Томислав Дончев не може вторият да узурпира цялата власт с подкрепата на първия.

"Имаше поне две оферти, включително последната от г-н Денков да бъде съхранен кабинетът в този му състав, като се направи само ротация между него и Мария Габриел. Тоест министърът на вътрешните работи е хубав, когато управляваш и правителството е твое и не е хубав, когато ще е в друго правителство. На мен леко логиката ми се губи", коментира той.

"Считаме, че това е опит за овладяване на цялата система на сигурност. Като се има предвид и склонността към политическо насилие на ПП, това е повече от притеснително. Вчера при изслушването министърът разказа други неща - че имало натиск г-н Петков да посочи зам.-министър, политическа фигура, който да оглавява оперативния щаб за изборите", посочи Томислав Дончев.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?