3906

Тагарев от Брюксел: Видяхме ужасяващи видеа от Израел, да се търси съразмерен отговор срещу "Хамас"

"Признаваме, че Израел е обект на непредизвикана ужасяваща атака. Всички осъдиха тази атака, въпросът е как ще реагират. Желателно е да се спазват някакви норми при търсенето на отговор" - това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти в Брюксел, където участва в двудневното заседание на своите колеги от НАТО. По думите му министрите на отбраната не са обсъждали какво би означавало "съразмерен отговор" на нападението на "Хамас".

"Вече има опити за атаки от страна на "Хизбула", което създава опасност от ескалация на конфликта в Израел", посочи още Тагарев. 

Израелският военен министър е говорил малко пред колегите си, но им е показал ужасяващи видеа и фотографии от конфликта в Израел, посочи Тагарев. 

"Това е ужасяващ терористичен акт, непредизвикан с нищо, който няма как да не настрои световната общност срещу "Хамас": избити деца, отрязани глави, просто ужас. Избягвам да гледам такива видеа, но сега ги видяхме всички".

Относно войната в Украйна Тагарев съобщи, че е предложено страната ни да обучава украински пилоти и инженерно-технически състав на английски език първоначално, за да могат да достигнат нивото за обучение на самолетите, без да говорим за подготовка на конкретния самолет.

Добави и че България се присъединява към неофициалната коалиция, свързана с подготовката на украински пилоти на изтребители Ф-16. В отговор на въпрос Тагарев поясни, че няма и не се очаква допълнително забавяне в доставката на Ф-16 за Българските военновъздушни сили.

Министърът потвърди още, че България ще даде на Украйна неизправни ракети С-300, както и 100 бронетранспортьора. БТР-ите обаче ще бъдат изпратени след подписването на меморандум между българските и украинските власти.

"Това е много сериозна помощ и може да свърши много добра работа на Украйна". 
По неговите думи може скоро да се очаква нашата страна, заедно с Румъния и Турция, да създаде група за почистване на мини в Черно море. Работим от около два месеца, имаме постигнато съгласие по принцип за създаване на група за минно противодействие. Може би след предстоящата среща в Турция ще започне тази операция с принос за нашата сигурност, поясни той.

Междувременно Ройтерс също цитира думи на министри на отбраната от НАТО, че показаният от израелския им колега Йоав Галант в централата на Алианса запис е бил "шокиращ" и "ужасяващ". Във видеозаписа е имало "технически намеси" със "замъгляване на образа на места, за да се запази достойнството на жертвите", казва за агенцията свидетел, който е бил в залата.

Галант, който участва чрез конферентна връзка в днешното едночасово заседание на НАТО, е запознал накратко останалите министри с атаката от събота и им е показал видеото, разпространено първо от "Таймс ъф Израел" и наречено от медията "нецензуриран видеозапис на жестокостите на "Хамас".

"Понесохме жесток удар. И все пак, не се заблуждавайте - сега сме 2023-а, а не 1943-а. Ние сме същите евреи, но имаме други възможности. Държавата Израел е силна, ние сме сплотени и силни", заявява Галант в обръщение към колегите си и допълва, че израелската армия "ще унищожи Хамас". "Ще преследваме докрай и последния човек с кръвта на нашите деца по ръцете си", каза Йоав Галант, цитиран от ДПА.

Министри на отбраната, сред които този на Германия - Борис Писториус, заявиха публично, че ще помогнат на Израел, като удовлетворят искането на израелците да използват два бойни дрона "Херон ТП" за своето контранастъпление в контролираната от "Хамас" ивица Газа.

"Ние сме на страната на Израел", заяви Писториус, допълвайки, че Германия ще обсъди и израелското запитване за корабни боеприпаси.

Освен това Израел е помолил Германия за бронежилетки и медицински консумативи, както и за поемане на лечението на ранени израелци в германски болници, съобщава за Ройтерс източник от областта на отбраната, без да разкрива допълнителни подробности.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг       Снимка: БТА/АП

 

"Израел не е сам", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след заседанието с участието на Галант. Вчера Столтенберг заяви, че Израел има право да се защити и НАТО е очаквал съответстваща по измеренията си израелска реакция на атаката на "Хамас", информира dir.bg.

Враждебните на Израел страни не следва да търсят задълбочаване на конфликта или да се възползват от обстановката, каза още Столтенберг. 

"Израел има право на самоотбрана, защитата на цивилните е особено важна. Съюзниците решително осъждат нападението на "Хамас" и призовават за незабавно освобождаване на взетите заложници". 
По време на днешните разговори между министрите на отбраната от НАТО единствено Турция е изразила несъгласие, отказвайки да осъди нападенията на "Хамас" като тероризъм, посочва Ройтерс, като се позовава на друг източник. За момента няма коментар от страна на турската делегация на срещата на НАТО в Брюксел, както и от турското външно министерство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Нагласено

Нагласено

14.10.2023 | 22:03

Къде го намериха този серсем?!

Отговори
0 0
А на мене

А на мене

13.10.2023 | 01:04

Другаря Гарелов със какви ужасии ме заливаше във репортажите си от Палестина извършвани от ционистите наследници на Юда Даже палестинче мъничко си осинови останало сираче Що не си осинови еврейче А днес едни Юдейски купелдаци яли Български хляб Дишали Български въздух Расли във мирна социалистическа България и благодарение на това семенцето им проклето е оцеляло МЕ облъчват със наглата си циониска пропаганда Само смъъъъърт и тотално заличаване на измисленият им катун наречен държава за наследниците на Юда Денят на разплатата и Видовден е наред Тридесете сребърника кървави ще ги повръщат

Отговори
7 7
Видял бил!

Видял бил!

12.10.2023 | 23:36

Тепърва ще има и по ужасяващи по вина на англоговорящите едните още на острова и мигрантите от същия остров завзели чужда земя на друг континент! Държави които са били робовладелци трябва да се изтрият от лицето на земята!

Отговори
4 6
Кгтс

Кгтс

12.10.2023 | 23:23

Мислиш ли, че ми пука за продажните евреи? Тридесетте сребърника им излизат през носа.

Отговори
6 6
err

err

12.10.2023 | 21:52

Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от виагра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами ~~~~> https://mub.me/medik

Отговори
0 1
Мишо

Мишо

12.10.2023 | 21:10

Убийте един пидерас от Хамас и всичко е точно

Отговори
4 8
Българин

Българин

12.10.2023 | 20:55

Предател, спри да унищожаваш България, 3 000000000 милиарди лева дълг оставяш на децата ни. Амеба долна.

Отговори
21 21
Цитат:

Цитат:

12.10.2023 | 20:47

“ След като изключи тока и спря водата в Газа, Израел направи същото и в най-известният затвор в страната Ал-Накаб, в пустинята Негев, където бяха задържани над 1000 души от терористите на "Хамас".” - Тоест, Израел все още не е достигнал нивото на Германия с нейните газови камери. Странно.

Отговори
15 8
Добра идея

Добра идея

12.10.2023 | 20:56

Токът и водата могат да намерят по-добро приложение.

Отговори
6 6
Тагарев да не взема отношение

Тагарев да не взема отношение

12.10.2023 | 20:25

за неща, които не ни касаят пряко, за не ни подпукат арабите и нас! Наистина е трудно да асимилира човек дивотиите които сътворяват хамазите в Израел! Така и Хитлеровите германци не са издевателствали над тях. Ужасии!!!

Отговори
17 15
Умираш от страх

Умираш от страх

12.10.2023 | 20:52

да не те “подпукат арабите”, гнила мърша! Тъпата ти глава още не е разбрала, че ако ние не ги подпукаме, те ще ни унищожат с най-голямо удоволствие.

Отговори
15 8
777

777

12.10.2023 | 21:28

Не така, ес реваха 5 години че трябва да ги приемаме

Отговори
8 9

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?