2374

Табутов от ПП: Ако не дойде втечненият газ, България губи и търсим нови доставчици

От Валерия Герганова

Ако след 19 август очакваните доставки на втечнен газ не бъдат реализирани, България ще загуби договореното и служебното правителство трябва да търси нови доставчици. Не може да сравняваме дали азерският газ е по-евтин от руския, понеже единият продукт е реален вариант, а другият не сме сигурни дали можем да го получим, заяви Владимир Табутов от “Продължаваме промяната” в ефира на bTV. 

"България има желание да търгува с "Газпром", но това не се оказва възможно заради едностранни условия, поставени от доставчика, които подлагат страната ни на риск", продължи Табутов. 

С новите количества азерски газ, договорени от бившия премиер  Кирил Петков в Азербайджан, имаме на годишна база 2 млрд. кубика, което представлява над 60% от потреблението при една много по-студена зима, когато употребяваме по 3.5 млрд. средно. 

Освен това имаме запаси и в газоубежището в Чирен - около 47% е запълнено.

Ако заработи интерконекторът с  Гърция, получим втечнения газ и използваме залежите с Чирен, ще се обезпечи потреблението, увери Табутов. 

За забавянето на газовата връзка с Гърция той каза, че причините трябва да се търсят в 2012 г., когато е започнало обсъждането на строителството. 

Към момента интерконекторът е построен и има акт 13 от миналия месец. Въпрос на документация е да бъде вкаран в експлоатация. 

"Два месеца в енергетиката са един миг по мое мнение", заяви Табутов. 

Той прехвърли щафетата към служебното правителство  и заяви, че е важно те да продължат дейността. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Пловдив

Пловдив

09.08.2022 | 17:43

Това променкаджийско недоразумение пак лъже "алангро" - неговото гуру не е договорило нищо в Азербайджан. Бяха само на вечеря с годеницата на елена лопатар.

Отговори
3 1
Анализатор

Анализатор

09.08.2022 | 13:33

Защо давате дума на представител на Пълни Пънове?Лъжа,лъжа и пак лъжа!

Отговори
2 1
ГАЗ ЗА ВАС, НЯМА!

ГАЗ ЗА ВАС, НЯМА!

09.08.2022 | 10:57

ДЕЙСТВАЙТЕ! :)

Отговори
1 2
Пън

Пън

09.08.2022 | 10:56

Дойде ли втечнен газ България пак губи, вадете рублите и да се реши този проблем.

Отговори
1 2

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?