2374

Стефан Янев иска морален борд с участието на БПЦ за коректив на депутатите

Влизам в политиката, защото имам дълг пред Отечеството, на което съм се клел да служа вярно, обясни той

Политически борд с участието на църквата ще съблюдава моралната и репутационна тежест на кандидат-депутатите на "Български възход". Сред целите на партията е и въвеждането на принципа на меритокрация и мандатност в публичния сектор. Това обяви в четвъртък Стефан Янев, представяйки целите на партията, съобщават bTV и Mediapool.

Междувременно се разбра, че "Български възход" ще може да разчита на подкрепата на АБВ за изборите. Лидерът на АБВ Румен Петков обяви, че партията няма да продължи коалиционните си взаимоотношения с "БСП за България", а ще се обърне към формация на Янев, защото не може да приеме коалицията на БСП с "Демократична България" и "Продължаваме промяната" в предходното управление.

„Влизам в политиката, защото имам дълг пред Отечеството, на което съм се клел да служа вярно и на което съм дал много, но съм получил всичко. За мен "майката" на всички проблеми е демографската катастрофа. Ние сме най-бързо изчезващата и застаряваща нация на планетата“, посочи председателят на „Български възход“.

 Той лансира специални стимули за българите, живеещи в чужбина, и за българската диаспора. Сред тях са нисколихвени кредити от ББР и осигуряване по 1 дка земя от държавния поземлен фонд, за да си построят жилища.

 

За борда и църквата

"Създаване на морален коректив и репутационна тежест на кандидатите за депутати чрез създаване на политически борд от надпартийни представители. Членове на борда да са: от Българската православна църква, БАН, Българската стопанска камара, бизнес сдруженията, синдикатите, пред които нашите депутати поемат морален ангажимент за напускане на парламента при загуба на доверие пред борда. Издигането и попадането в листи става от индивидуална подкрепа от 300 български граждани", посочи Янев.

 

"Майката на всички проблеми"

"За мен майката на всички проблеми е демографската катастрофа. Ние сме най-бързо изчезващата и застаряваща нация на планетата. Аз и ПП "Български възход" смятаме за необходимо 3 млн. души с български произход, живеещи в традиционни български диаспори, да получат статут на български граждани", каза Янев. Той се ангажира, че партията му ще създаде система от икономически стимули за насърчаване на раждаемостта и подпомагане на младите семейства, без това да е в ущърб на социалната система.

Партията лансира идеята с еднократен акт за промяна на Закона за българското гражданство да се осигури издаване на временни документи за самоличност на граждани с български произход. Същите след 5 години изпитателен срок, в който работят и плащат данъци в България, да придобият пълните права на български граждани.

Той лансира, че ще работи за преференции за гражданите, живеещи в български диаспори, и българите, живеещи в чужбина.

"Чрез Българската банка за възстановяване и развитие да им се осигури "разумен нисколихвен кредит" за стартиране на собствен бизнес. Чрез държавния поземлен фонд да им бъде осигурен до 1 дка безвъзмездно земя за собствено жилище", каза Янев.

"Една държава - две данъчни системи"

Друга лансирана цел на партията е промяна на данъчното законодателство. Моделът, по който се предлага да се случи промяната е "Една държава - две данъчни системи". В основата му се предвижда частично въвеждане и на прогресивно подоходно облагане.

От думите му стана ясно, че се предвижда запазване на сега съществуващата данъчна система за инвеститорите, работниците и служителите, но "за всички юридически лица, ползващи обществен ресурс, се въвежда прогресивно данъчно облагане".

"По този начин ще се реши социалното неравенство.., ще се реши проблема с корупцията, обществените поръчки и олигархията", смята Янев.

Третата цел на формацията е принципът на меритокрация и мандатност в обществения сектор, което означава конкурсно начало за всяка длъжност в обществения сектор, мандат и тест за професионално израстване преди всяко следващо назначение.

Без червени линии

Янев коментира и бъдещите партньорства на партията, като посочи, че тя няма да има "червени линии".

"По отношение бъдещото партньорство. Българските избиратели решават кого да изпратят в парламента. Нямаме червени линии, нямаме предварително условие към никого. Ако ни гласуват доверие и сме в парламента, можем да партнираме с всички, които приемат нашите условия", каза Янев.

"Хладният разум казва, че можем да работим с всеки, който приема нашите условия. Оттук нататък критиката аз лично приемам като нещо градивно", заяви още той.

За отношенията с "Газпром"

"Ако бях в позицията, в която бях миналото лято, какво бих направил. На първо място бих направил това, което съм правил и преди. Бих търсил възможния баланс за решаване на реалните проблеми на българските граждани и българския бизнес. В момента газа е една от темите, която доминира дневния ред на обществото предвид непредвидимостта и грешните управленски решения на коалицията, която доскоро ни управляваше. Коалицията, която на базата на авантюризъм в политиката ни остави инфлация от двуцифрено число и заплаха от глад и студ през зимата. Да, бих тръгнал на разговори с всички възможни доставчици, включително и "Газпром", каза още Стефан Янев. Според него решаване на въпроса с възможните искове за неизпълнени ангажименти от страна на "Булгаргаз" трябва да бъдат решени с "Газпром".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Яневият”Възход” и той фалшив и антиконституционен

Яневият”Възход” и той фалшив и антиконституционен

20.08.2022 | 16:14

Така излиза,антиконституционен и по схеми: https://pik.bg/%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%8F%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B0-%D0%BB%D0%B0-%E2%80%9C%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%B8-%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BE%D0%BD%D0%B8%E2%80%9D-news1124004.html

Отговори
2 0
БПЦ?!?!/

БПЦ?!?!/

19.08.2022 | 09:00

Гнездо на агенти на ДС, свети мутри и друго ъндърграунд индивиди..

Отговори
2 0
Коментар

Коментар

19.08.2022 | 08:28

Фуражката стяга главата и не позволява мозъкът да се разширява. А ефектът от спарването води до неговото сваряване.

Отговори
1 0
Янев

Янев

19.08.2022 | 08:19

Ще дърпа гласове от Възраждане и от всички разочаровали се БСП-ари,недоволни от съюза на Корнелия с ПП и ДБ,то е ясно.

Отговори
4 0
преразпределяне

преразпределяне

19.08.2022 | 07:57

Г-н Янев, вашата партия я създадохте, за да отнема гласове от Възраждане. Защо всички политици, и особено онези, получаващи пари от Сорос толкова се страхуват от Възраждане?

Отговори
0 1
Старшината

Старшината

18.08.2022 | 23:20

Щях да ти повярвам ако първата ти работа като премиер не бе да си уредил децата на държавна ясла в Булгаргаз, оправи си децата сега за нас ли ще мислиш

Отговори
8 1
Съвет от Българска съвест

Съвет от Българска съвест

18.08.2022 | 22:24

Янев Стефънчу Със. Николайчо Ролекса ли ще да правиш коалицийка и таквиз фанариоти идиоти и чифутски подлоги Забрави дете сукало чифутско мляко Проекта ти чифутски е вече комроментиран Иди нейде сам и медитирай до второ пришествие на ляп сол и глътка водица доде чотурата ти прозре що е България и Българина

Отговори
6 2
Богдан Попов

Богдан Попов

18.08.2022 | 21:31

Ти Стефане си сё клел на Бьлгария но бьрзо Ти промиха мозька в Щатите и прокарваш тяхните мрьсни идеи в Бьлгария. Защо не обичаш Русия?

Отговори
3 11
ГРУ

ГРУ

18.08.2022 | 22:21

Напротив, Богдане, - не е Стефан Янев със САЩ а е съюзник и приятел на Русия и затова назова военната операция на Русия в Украйна с истинското и име - военна операция а не война. И е негов съмишленик бе заловен за шпионаж през февруари 2022г. Явно вие от Възраждане сте възторжени с чувства към Русия , но някои от нас - възходистите сме професионалисти със служебни специални отношения с Русия

Отговори
7 4
Жоро

Жоро

19.08.2022 | 07:05

Скапан руски агент под прикритие. Спомняте ли си Баневи дето се клеха на руски лобисти да бъркат кашата в България. Пдхвърления телефон в натурален сок

Отговори
2 1

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?