49

Сръбска медийна атака срещу визитата на Йотова при гораните в Косово

Масирана сръбска медийна атака се провежда във всички водещи медии, включително проправителствените, сред които „Политика“, по повод на посещението на вицепрезидента Илияна Йотова в Косово, предаде БГНЕС.

Сръбските медии обвиняват Йотова, че по време на визитата си в Косово се е опитала да присвои гораните, представяйки ги за българи.

Кои са гораните?

Гораните са мюсюлманска общност, който живее в Косово и Албания. В историческите извори от Османската империя това население е българско. На това мнение е и съвременната наука. Гораните са определяни като българи и от самите албанци, които са техни непосредствени съседи. В момента в Косово живеят над 11 хиляди горани.

През 2004 г. в областта Жупа на изток от Гора, в село Долно Любине, Косово е създадено Културно-просветно дружество на българите в Жупа „Български мохамедани“ . То си поставя за цел да съхранява и развива културата и традициите на българската общност в Косово.

Йотова при българите в Косово

Вицепрезидентът Илияна Йотова посети Косово във връзка с 15 години от обявяването на независимостта. Тя се срещна с президента Вьоса Османи, която благодари на България за помощта, която страната ни предоставя на Косово. Беше припомнен и факта, че София е сред първите признали независимостта на Косово.

Йотова се срещна и с представителите на българската общност в страната. Тя посети областите Гора и Жупа, където живеят хора с българско самосъзнание и българска идентичност. С представители на дружество „Обединени българи в Косово“ тя разговаря в село Кръстец, а в Призрен се срещна с членове на „Културно-просветно дружество на българите в Жупа, Подгора и региона“.

Българската общност в Косово, която е около 15 хиляди души, не е призната официално. Целта на България е косовските граждани с българско самосъзнание да получат официален статут на общност, който ще им даде повече гарантирани права и възможности. „Президентът Османи предложи българите да имат свой неформален представител в Консултативния съвет за националните малцинства към президента. Това е знак за добро желание и воля“, заяви Йотова.

София иска да изгради български съботно-неделни училища в районите с компактно население, където хората имат българска идентичност. Тази идея се приема положително от местното население.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Видяхте ли кой мъти водите срещу България и подклажда омраза-сърбите

Видяхте ли кой мъти водите срещу България и подклажда омраза-сърбите

22.02.2023 | 09:28

Яко и с медийни масовки им промиват мозъците заедно с крайните РСМ фашисти.Нещастен лъган народ,без историческа и национална самопринадлежност!

Отговори
7 0
Западняк

Западняк

22.02.2023 | 02:46

Какво значи българска идентичност на мохамедани от турското робство. Защо българското правителство търси под вола теле? Те са си косовари и нямат нужда от българско училище. Спрете с тия националистични претенции!

Отговори
1 8
777

777

21.02.2023 | 17:37

Комунистката Йотова е скритият троянски кон на сащ в България.

Отговори
2 10

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?