71

Спор за 1 милиард лева запали фитила на коалицията

1 милиард лева допълнително за Агенция "Пътна инфраструктура" станаха формален повод за конфликта, който доведе до разпадането на управляващата коалиция. Въпросната сума плюс формални искания в две други министерства, ръководени от хората на Слави Трифонов, доведоха до скандал на днешното заседание на правителството.

Както е известно, отказът на вицепремиера и финансов министър Асен Василев да заложи въпросните суми в актуализацията на бюджета накараха външният министър Теодора Генчовска, спортният Радостин Василев и регионалният Гроздан Караджов да напуснат сбирката. Четвъртият министър на ИТН – енергийният Александър Николов, не присъстваше заради ангажименти в чужбина.

Бюджетът на АПИ е рекорден - 2,5 милиарда. Пътните фирми обаче искат индексация на сключените договори заради високата инфлация. Това е аргументът на „Има такъв народ“ да поиска още пари.

Министър Генчовска пък е пожелала увеличение при командировъчни и заплати, които били уникално ниски във Външно министерство. За спортното министерство не се чу какви са претенциите.

Малко по-късно Слави Трифонов хвърли бомбата, че ИТН напуска коалицията.

Преди това в  парламента неофициалните коментари бяха доста остри. Коалиционните партньори на Слави Трифонов нарекоха исканията буквално „рекет“ пред репортер на „Марица“. От ИТН се защитиха, че никой не ги брои за живи. Те се оплакаха, че в петък им бил даден актуализирания бюджет за разглеждане и даване на мнения. С изненада той вече бил одобрен в понеделник от МС.

Парите за АПИ не за първи път клатят коалицията, но сега драмата изглежда най-сериозна. Неофициално се чу, че Асен Василев е готов да даде допълнително 500 милиона лева на регионалното министерство. После обаче тръгна версията, че този път от „Продължаваме промяната“ ще играят ва банк. Тоест, това е бюджетът, който не му харесва, за разтуря коалицията. Слави Трифонов обаче направи изпреварващ ход, който прати правителството на ръба на пропастта.

Целият изпълнителен съвет на ПП, начело с Петков и Василев, дава от 16,00 брифинг в БТА, за да отговори как ще се излиза от ситуацията.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
007

007

08.06.2022 | 21:12

Кой лъже, кой маже, въри ги разбери ! Все “артисти” световна класа , Холивуд ряпа да яде ......

Отговори
0 0
оставка

оставка

08.06.2022 | 16:31

Оставка! Вън чуждопоклонниците от управлението!

Отговори
1 2

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?