2374

Служебният кабинет внася бюджет с 3% дефицит

Въпреки че финансовият министър Росица Велкова предложи миналата година да действа Бюджет 2022 до редовен кабинет, по думите на Никола Стоянов, служебното правителство ще внесе в новия парламент предложението си за бюджет за тази година, но вече парламента ще реши как да действа.

"Служебният кабинет ще внесе бюджет с 3% дефицит на база на повишена събираемост, която е около 20% спрямо миналата година, въпреки този висок износ, който реално води до това, че по-малко ДДС влиза в бюджета. Но на база на решенията на парламентите от м.г. има 30% по-големи разходи. Правим всичко възможно спрямо сивия сектор, така че да увеличим събираемостта. Също така много внимателна и консервативна политика по отношение на разходите на държавната администрация, така че и това ни позволява от 1 юли да вдигнем пенсиите с 12%, да повишим учителските заплати, но за тях все още не е решено с колко. На за администрацията, която цялата м.г. не е получавала увеличение, ще има 10% увеличение", обясни министър Стоянов.

Българската икономика е много добро състояние в момента, въпреки негативните прогнози. В крайна сметка тя се представи отлично м.г., продължава да се представя добре и сега и вътрешното потребление не е спаднало, въпреки инфлацията и очакванията то да спадне. Расте и експортът много добре - това заяви  по БНТ служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Никола Стоянов не прогнозира дали ще има бъдещо мнозинство, което да приеме бюджета, но изрази надежда да има все пак такова.

По отношение на бизнеса, според него, в момента много компании нямат достатъчно кадри и се оплакват от качеството и образованието.

Министърът се похвали, че са успели да спрат ръста на цените, но не са постигнали да тръгнат надолу.

"Това, което наблюдаваме вече четвърта седмица е, че цените падат на едро. Цените на дребно не се повишават. Това, което виждаме в момента на рафта в магазина е, че не растат цените, че има много промоции, но това не ни задоволява. Ние искаме трайно намаление на цените", обясни Стоянов.
Законът за таван на надценките в момента е на обществено обсъждане, след което ще се приеме от Министерския съвет и ще бъде внесен в парламента.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Защо за великден се изгаврихте с българския пенсионер?

Защо за великден се изгаврихте с българския пенсионер?

11.04.2023 | 22:22

За какви увеличения лъжете бе м ръсници! Както при тиквата нямаше никакви увеличения така ще бъде и сега! Красноречив пример са великденските бонуси за пенсионерите! А тиквата 13 години беше замразил заплатите и пенсиите м ръсникът! И сега тиквата каза замразяване на всички заплати и пенсии! Няма друга такава държава!

Отговори
2 2
Лош

Лош

11.04.2023 | 20:26

Ще ви задоволи куршум в главата!

Отговори
5 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?