3906

Служебният кабинет тегли нови заеми за 400 млн. лв. през юли

Служебното правителство на Димитър Главчев планира да емитира 400 млн. лв. нов вътрешен дълг през юли. Това става ясно от публикувания в петък от Министерство на финансите емисионен календар за месеца. Планирано е да бъдат проведени два аукциона - на 10 и 24 юли, а емисиите да бъдат 6- и 3-годишни.

Двете емисии през юли са част от плана на служебното Министерство на финансите, оглавявано от служебния министър Людмила Петкова, да набере общо за годината 2.85 млрд. лв. от вътрешния пазар. Досега поетият такъв е в размер на 1.1 млрд. лв.

Последните емисии обаче показват намален интерес от страна на институционалните купувачи, като банки и пенсионни дружества, които искат и все по-висока премия. За сравнение - 3-годишните държавни ценни книжа от 26 юни бяха пласирани при доходност от 3.44%, докато пласираните на 17 април със същия матуритет вече бяха при доходност от при 3.01%.

Взетият 6-годишен заем на 12 юни бе при доходност от 3.54%, докато емисията от 13 май беше при доходност от 3.35%. В Бюджет 2024 е записано, че правителствата може да изтеглят общо 11.7 млрд. лв. Тази година се планира и изплащането на падежиращ вътрешен дълг на стойност 380 млн. лв. през юли, както и външен заем за близо 3 млрд. лв. през септември - и двата изтеглени през 2014 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?