46

Служебният кабинет предлага удължаване на Бюджет 2022 г.

Срокът на действие на удължителния закон е до 10 юни.

Със свое решение правителството предлага на Народното събрание, на основание на чл. 87, ал. 1 от Конституцията на Република България, да се удължи действието на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. (т.нар. удължителен закон), съобщиха от правителствената пресслужба.

След конституиране на 49-ото Народно събрание на 12 април 2023 г. срокът на действие на удължителния закон е до 10 юни 2023 г. В случай, че в споменатия срок не са приети Законът за държавния бюджет на Република България за 2023 г., Законът за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г. и Законът за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 г., е необходимо да се продължи действието на т.нар. удължителен закон.

Предложеният законопроект ще осигури стабилност и възможност за финансиране на системите и осъществяване на техните държавни и обществени функции до приемане на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г.

По този начин се осигурява възможност за извършването на разходи и предоставянето на трансфери на първостепенните разпоредители с бюджет, при условията на неприети бюджетни закони за 2023 г. и при отчитане на влезли в сила актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други нормативни административни актове, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства.

Промените гарантират заплащане на дейности, свързани с помощи и обезщетения, други разходи, свързани със сигурността, живота и здравето на хората. Осигурява се възможност да се дофинансират инвестициите, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост в резултат на инфлационните процеси, които доведоха до увеличаване на прогнозните стойности на изпълнението, оценени при одобрението на Плана на цени преди и до 2021 година. Осигуряването на допълнителен национален ресурс, необходим за изпълнението на капиталовите инвестиции, ще подпомогне изпълнението на дейностите - етапи и цели от исканията за плащане, които предстои да се заявят към ЕК до 2026 година.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Колкото и да ми е неприятно,

Колкото и да ми е неприятно,

30.05.2023 | 17:51

но всяко редовно правителство, от всякакви насъбрани мошеници и некадърници, е за предпочитане пред неотговарящо пред никого служебно правителство и безконтролен президент, най-изненадващо за избирателите си се сдобил с апетит за еднолична власт.

Отговори
2 0
Георги

Георги

30.05.2023 | 17:28

Тези отново искат празен чек, за да ни довършат подобаващо!

Отговори
2 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?