71

След срещата: Хората на Слави ще мислят за Рашков, Нинова по-обнадеждена ВИДЕО

Получихме третия мандат. Даваме си сметка за отговорността. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на консултациите с ИТН връчването на третия мандат.

"Искаме да изясним някои въпроси. Декларираме сериозни намерения да опитаме да направим правителство. Знаем какво ни очаква. Не искаме да губим време с напразни преговори. Трябва да си кажем "да, ще правим" или "не, няма да правим". Моля да кажете позицията си дали искате сериозно да опитаме да направим правителство", заяви тя. 


 

"Ние предлагаме то да стъпи върху програмата, върху която ДБ, ПП и ние съставихме за първия мандат. В първите преговори сме заявили, че оставяме промяната отворена за ИТН. Нормално е да дадете мнение и да направите предложенията си. Ние ви изпратихме предварително програмата. Ако имате воля да говорим за правителство, притиснати от кризите, нека го сторим", добави Нинова.

И уточни: "Загрижени сме за хората, законите, бедността и доходите. Приемате ли програмата за основа на такива разговори? Ако имате предложения, сме готови да ги получим и обсъдим. Искаме да намерим сечението в политиките. Моля днес да не говорим за структура на МС".

След разговорите лидерът на ИТН Тошко Йорданов заяви: "Чухме предложението от страна на БСП за програма. То до голяма степен покрива коалиционното споразумение, което имахме подписано. Започнахме разговорите с програмата, предложена от БСП. По програмата нямаме големи различния, но имаме разминавания. Тя е правена без нас. Внесохме някои наши предложения".

Депутатът на ИТН Ива Митева заяви: "Управленската и законодателната програма се припокрива с вижданията ни. Това е коалиционното споразумение. За корупционния закон - говорихме и се обединихме около това, че законодателството трябва да се приеме, това е очакването на обществото. 

"Ние днес ще подкрепим законопроекта на първо гласуване с всички наши забележки. Ще настояваме за обществено обсъждане. Преди влизането на закона и се надявам другата седмица да се гласува", каза тя.

"Настояваме за избор на нов председател на КПКОНПИ. Искаме го още от януари, когато Цацаров си подаде оставката", уточни Митева.

Относно кандидатурата на Бойко Рашков, тя каза: "Ще подкрепим процедурните правила, там има ясно разписани срокове. Надявам се да се избере най-достойният кандидат. Процедурата за това се гласува в НС. Нямаме възражения срещу кандидатурата на рашков. Но записването на конкретно име противоречи на въпросните правила и ги обезсмисля. Не сме против, но въпросът трябва да се обсъди. Иначе другото значи директно да влизаме и да го избираме".

Запитан има ли представител на ПП, който ИТН не биха подкрепили за премиер, Тошко Йорданов каза: "Ние за имена на сме разговаряли. Мандатът не е в нас, той е в БСП. Те трябва да говорят с политическите партии и да търсят мнозинство. Ако го намерят и предложат приемлив премиер, явно ще има. Докато няма сложено име на масата, няма какво да говорим. Със сигурност ще има приемливи имена, ще има и неприемливи".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?