4020

След опита за убийство: Фицо гласува в болницата, обвини Запада в заговор срещу Русия

Словашкият министър-председател Роберт Фицо публикува, който наскоро беше жертва на опит за убийство, качи своя снимка от болницата, на която гласува на европейските избори, предаде АФП. Той използва случая, за да обвини Запада в нагнетяване на напрежението с Русия.

Фицо, който е пристрастен към Путин и е враждебно настроен към военната помощ за Киев, беше прострелян четири пъти от близко разстояние на 15 май, докато поздравяваше поддръжници след правителствено заседание в град Хандлова.

"Гласувах в болница", заяви 59-годишният Фицо на сайта си във Facebook, публикувайки снимка, на която се вижда как стои, подпирайки се на патерица, и пуска бюлетината си в урна на бюро в болнична стая.

"Необходимо е да изберем членове на Европейския парламент, които да подкрепят мирните инициативи, а не продължаването на войната", настоя Фицо.

Ръководителят на словашкото правителство се възползва от възможността да разкритикува "съгласието на западните държави, които позволиха на Украйна да използва западни оръжия, за да атакува цели на руска територия".

Според него това е "доказателство, че големите западни демокрации не искат мир, а ескалация на напрежението с Руската федерация, което със сигурност ще се случи".

Фицо потвърди обещанието си "да не въвлича Словакия в подобни военни авантюри".

Словакия трябва да избере 15 евродепутати от общо 720 членове на Европейския парламент на фона на очакваното засилване на националистическата десница и в обстановка, белязана от войната в Украйна. 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?