2374

След "Митници" и НАП: Служебният кабинет готви смени в "Булгаргаз" и БЕХ

Служебното правителство готви смени в ръководствата на държавния газов доставчик "Булгаргаз" и собственика му – "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), съобщи Mediapool, позовавайки се на свои различни източници. Директорите на двете дружества със сигурност ще бъдат освободени, вероятно и някои от членовете на бордовете, но все още не е решено кой ще ги замени.

След спрягането на връщането начело на "Булгаргаз" на Николай Павлов, когото кабинетът "Петков" отстрани от поста, сега се говори, че се обсъжда да бъде назначен като директор на "Българския енергиен холдинг". Павлов беше енергиен министър в първия служебен кабинет, назначен от Румен Радев през 2017 г. и се твърди, че двамата са запазили близки отношения. В последните дни обаче има отказ от идеята Павлов да оглави БЕХ и се търсят други варианти.

Според източници на Mediapool настоящият директор на газовото дружество Людмил Йоцов (назначен от кабинета "Петков") е напълно изолиран от действията на новата власт, чиято първа задача беше да обяви наличието на "хаос и разруха" с газовите доставки и сформира денонощен щаб за справяне с проблема. Сега се търси кой да поеме горещия картоф "Булгаргаз". Дружеството трябва да организира провеждането на обявения от премиера Гълъб Донев търг за доставки на втечнен природен газ, но също така и да провежда предвидената от правителството и енергийното министерство програма за финансово оздравяване на компанията.

В последните два дни последователно шефът на енергийния регулатор Иван Иванов и служебният зам.-министър Еленко Божков твърдят, че "Булгаргаз" е приключил шестмесечието на 500 млн. лв. загуба. Откъде идва тя и как е натрупана, не се обяснява, а от газовия доставчик твърдят, че са приключили полугодието на счетоводна печалба. Финансовият отчет на дружеството не е обявен. По неофициална информация на правителствени източници от "Булгаргаз" не го предоставили, както не дали и поисканите от извънредния щаб данни за наличните финанси на дружеството.

Предстои да се види какъв план за оздравяване на газовия доставчик ще предложи кабинетът. Според запознати сред обсъжданите варианти са вдигане на капитала на дружеството от страна на компанията майка – БЕХ, за което обаче може би ще се наложи да се иска позволението на Брюксел, или изкупуване на отново натрупания газов дълг от "Топлофикация София" в размер на около 390 млн. лв. Държавата обаче също така трябва да реши как да компенсира топлоснабдителното дружество заради разликата в цената, на която купува газа и която за август ще стане близо 300 лв./МВтч, а в цената на парното тя е 120 лв. В противен случай то отново ще почне да трупа дълг към "Булгаргаз" и да създава проблеми с осигуряването на свежите финансови потоци в доставчика, за да може той да си плаща съответно газа.

Възможността за държавно гарантиран заем за 150 млн. евро, която съществува в актуализацията на бюджета, не може да се задейства толкова бързо, а на "Булгаргаз" му трябват пари, с които да плати предложените от търговци на газ количества в предстоящия търг. Неговите количества и условия е по-вероятно да не бъдат обявени в петък от премиера Донев, а в началото на следващата седмица, смятат запознати.

Наред с обсъжданата в правителството смяна на шефовете на "Булгаргаз" и БЕХ, експерти допускат възможността да има рокади сред представителите на държавата в проектната компания "Ай Си Джи Би", която е оператор на все още незавършената окончателно газова връзка с Гърция между Комотини и Стара Загора. Надеждите на предишното правителство бяха интерконекторът да влезе в търговска експлоатация до края на август, но в петък Агенция по вписванията отказа да впише промените в управата на дружеството и избора на надзорен орган. Това е важна част от въвеждането в експлоатация на тръбата. Причината за отказа е, че в документите от общото събрание за избора на управа и надзор за техни членове са избрани Георгиос Полихрониу и Джордж Сатлас, а за вписване са заявени Джордж Полихрониу и Георгиос Сатлас. От Агенцията по вписванията казват, че нямат доказателства, че става въпрос за един и същи лица. Очевидно е допусната административна небрежност от страна на "Ай Си Джи Би", която сега трябва да бъде поправена.

Връщането на заявленията обаче може да бъде използвано като претекст за нови промени конкретно от българска страна. От документите става ясно, че в надзора са влезли двама от членовете на борда на "Националната електрическа компания" – Момчил Ванов и Веселин Петров, както и представителят на БЕХ Ангел Янков. Другите двама са италианецът Фабио Сантамброджио, представляващ съакционера "Посейдон", и гърците Георгиос Полихропиу и Панайотис Ризос. В управата остава досегашният български директор Теодора Георгиева, а Георгиос Сатлас сменя досегашния гръцки директор Костантинос Караянакос. Представителят на БЕХ Ина Лазарова е сменена от Танко Станилов, който според Търговския регистър е собственик на пловдивската търговска фирма "ТИС 2008". В управата влиза и италианецът Джузепе Макри.

От Министерството на енергетиката обяче твърдят, че отказът за вписване няма да се ползва като повод за промени и в дружеството за гръцката връзка. Целта е въвеждането ѝ в експлоатация възможно най-бързо, заявиха от ведомството..

В петък служебният енергиен министър Росен Христов е започнал срещи с държавните енергийни дружества, започвайки от "Мини Марица Изток", очаква се следващите дни да има такива и с останалите фирми от структурата на БЕХ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
777

777

07.08.2022 | 14:05

Всеки свързан с амер. посолство трябва да бъде изтрит

Отговори
1 1
ПП…

ПП…

07.08.2022 | 09:52

ПП дори имената на страните за вписване в Агенцията по вписванията не са подготвили правилно,а квичат,че конекторът се бавел за пуск..Собствената си некадърност и безотговорност преписват на Служебното правителство.Гле’й каква наглост и миене на ръце…

Отговори
4 0
Йосиф

Йосиф

06.08.2022 | 23:20

Като гледах Гълъб вчера имах чувството че ще управлява вечно.

Отговори
6 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?