1939

След бойкот и два часа говорилня: Комисията за Панаира в парламента удари на камък

Пълно фиаско претърпя временната комисия в парламента, която трябваше да разгледа казуса с Пловдивския панаир. Насрочената вчера сбирка беше бойкотирана от основните играчи, които имат отношение към сагата. Комисията искаше да събере на едно място бизнесмена Георги Гергов, чиято обща фирма с Община Пловдив "Пълдин туринвест" има мажоритарен дял в Панаира, бившия премиер Бойко Борисов, бившия икономически министър Корнелия Нинова, както и кметовете на Пловдив и Варна. Никой от тях обаче не дойде на заседанието. Присъстваха единствено експерти от Община Пловдив, както и общински съветници от "Демократична България" и "Кауза Пловдив". Представители на Община Варна, в която е ключът към разрешаването на казуса, нямаше. В заседателната зала бяха също няколко депутати от Пловдив и Варна.

От информацията, дадена от експертите от Община Пловдив, стана ясно, че от 2006 г. досега Панаирът е бил на печалба в 6 от тези 16 години. Последно положителен финансов резултат е отчетен през 2016 г. - 10 млн. лева, и през 2018 г. - 3.8 млн. лева. "Резултатът от дейността е неразпределена печалба от 21 млн. лева и непокрита загуба от 26.34 млн. лева", каза директорът на "Стопански дейности" в Община Пловдив Таня Юриева. Тя допълни, че въпреки че дружеството, което управлява Панаира, все пак е реализирало печалби, Общината, която има собственост в него чрез участието си в "Пълдин туринвест", не е получила никакъв дивидент.

Причината е, че противно на два закона - този за счетоводството и Търговския закон, годишните финансови отчети на "Международен панаир Пловдив" не се приемат всяка година, а за период от 10 години. 

Същата практика с приемане на финансови отчети на 10 години имало и в "Пълдин туринвест", което, по думите на Юриева, е по-печелившото дружество. Тя допълни, че през 2020 г. тази фирма е приела десетгодишни финансови отчети, а решения за разпределение на печалбата никога не са вземани.

"Това е новост за световното счетоводство! Този подход е много интересен за света на бизнеса, ако е законен, а всички тук сме икономисти и юристи, и не сме чули за подобно нещо. Струва си да помислим за законодателна инициатива в това отношение", коментира иронично Румен Гечев от БСП.

По време на заседанието представителите на Община Пловдив, както и общинските съветници Веселина Александрова от "Демократична България" и Румяна Толова от "Кауза Пловдив" за пореден път обясниха, че ключът за трайното блокиране на схемата на Гергов за Панаира всъщност е в Община Варна. Те припомниха, че на последното си заседание по казуса Общинският съвет в Пловдив прие декларация, в която призовава местния парламент във Варна отново да вземе решение да върне акциите си в Панаира на държавата (29%). Поискаха и съдействие от държавата и парламента за това, включително и за осигуряването на 16 млн. лева, с които Пловдив да откупи дела на Варна в изложбения център. 

"Поведението на варненския кмет Портних е скандално, изумително. Той е гузен и затова не изпраща тук дори чистачката си. Варна няма никакво право да държи тези акции. Така че, ако обичат, незабавно да ги върнат!", обяви шефът на комисията Румен Йончев от "Български възход". 

Депутатът от "Демократична България" и бивш областен управител на Пловдив Йордан Иванов припомни, че пред комисията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е трябвало да отговори какви са били мотивите му да даде на Варна 29% от Пловдивския панаир, а след това да нареди те да бъдат върнати обратно на държавата. "По днешна оценка стойността на тези акции е над четвърт милиард лева, каза Иванов. Освен това Борисов трябваше да отговори оказван ли е натиск върху Общинските съвети във Варна и Пловдив във връзка с тези акции", продължи той.  

"Какви сме ние в тази комисия - съдници, прокурори", попита Танер Али от ДПС. И напомни, че кметовете и общинските съветници са избрани мажоритарно и няма как комисията да ги командва. 

"За това кметът на Варна има отговор - решил съм да не върна акциите за ползата на Общината - да получаваме дивидент или да инвестираме", каза още Али. Според него трябва да стане ясно има ли действително някой намерение да закрие и събори Панаира, както твърдят противниците на сделката с варненските акции. "Или идеята е да се инвестира, за да се разшири бизнесът, което е нормално", заяви още Танер Али, преди да напусне заседанието. 

В крайна сметка, след проточилата се два часа говорилня членовете на комисията решиха на следващата си сбирка в четвъртък, която вероятно ще бъде и последна заради разпускането на парламента в петък, да приемат доклада, изготвен на база на събраната информация. Той трябва да бъде представен пред парламента, а копия от всички събрани материали да бъдат пратени до прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Въпросната информация обаче и към момента е публична, а преди почти три години главният прокурор Иван Гешев обяви, че държавното обвинение ще провери детайлно приватизацията на Пловдивския панаир. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Чичо Гоче

Чичо Гоче

01.02.2023 | 08:29

Слънчица мои, ненагледни ребята!....Всичко съм предвидил! Знаете КОЙ стои зад гърбината ми...

Отговори
19 0
Ку ку

Ку ку

01.02.2023 | 07:52

Тоя Данчо Иванов е много прост!!! Не Бойко Борисов даде акциите на Варна през 2016г., а Вашият Божидар Лукарски, който тогава беше министър на икономиката. Точно това министерство беше принципал на акциите на Пловдивския Панаир, а ЛУКАРСКИ беше от Реформатоския Блок, чиито наследници са Демократична България! Министър на правосъдието тогава беше Христо Иванов, който като такъв не е възразил и спрял сделката със становище за нецелесъобразност и закононарушение, но сега идват...избори!!!

Отговори
5 21
Трол бригадата на герб

Трол бригадата на герб

01.02.2023 | 09:19

Да бе, знаем! На Боко 12 години му бяха виновни тройната коалиция (не че бяха стока), комунистите, фаш*истите и "брюкселските зелки", та от герб лели един министър ли няма да омаскарите за да опере пешкира. А иначе това, че кметовете на Пловдив и Варна са от ГЕРБ последните над 10 години, Общинските съвети и на двете места са доминирани от ГЕРБ, както и цялата държавна власт доскоро беше в ГЕРБ е малка подробност, която се избягва от трол бригадата на ГЕРБ. На хората им писна от наглостта и дебелоочието ви!

Отговори
20 4
Не ви понася, но е така

Не ви понася, но е така

01.02.2023 | 11:36

Кметовете са от ГЕРБ, защото ги избират на избори, както и правителствата на Борисов, които всъщност са били на власт 9 години, 10 месеца и 14 дни, не 12 години, както удобно повтаряте! И от това време 6 години са били в коалиция-2 години с ДБ( тогава Реформаторски Блок) и 4 години с Патриотите! Защо се отрича това?! Поемете си всички отговорността!!!

Отговори
5 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?