3906

Славчо Атанасов: Експертно правителство няма! Това е дървено желязо!

Бившият кмет на Пловдив и настоящ общински съветник Славчо Атанасов коментира във Фейсбук интерпретациите на политици и анализатори за евентуално съставяне на експертно правителство след последния парламентарен вот. 

И друг път съм го казвал, но отново ще повторя. И след толкова години в политиката съм категоричен. Не съществува такова нещо като експертно правителство, за каквото така активно се говори в последните дни.

Това е политически оксиморон. Дървено желязо. Откакто свят светува властта и управлението се легитимират партийно, особено сега, в модерния свят. Това е и основата на демокрацията – всички в обществото да бъдат политически представени.

Такава е и самата логика на политиката. В едно правителство

може министрите да са експерти, но кой седи зад тях? 

Кой поемата отговорността за назначаването им и с кого те съгласуват действията си? Естествено, с политическите партии, които са ги излъчили. Крайно време е българските политици да си извадят главите от пясъка и да погледнат действителността в очите. А тя не е никак розова. Близо до нас бушува най-големият от Втората световна война насам военен конфликт, в Близкия изток ври и кипи, напрежението там ескалира с часове. С новия си премиер Република Северна Македония даде пълен назад в отношенията с България и отказва да промени конституцията си за нашето малцинство там. В Сърбия президентът Вучич директно ни обвини, че сме подкрепили ООН за геноцида в Сребреница, а за икономическата криза и дума не ми се отваря.

Морето е бурно и вълните са огромни. И на фона на тази крайно тревожна и нестабилна обстановка, България се е запътила към седми поред избори наесен.

Не може да има по-лошо политическо решение от това.

Изумен съм как партиите сякаш не осъзнават по колко тънък лед стъпват. И правят всичко наопаки. Защото след последните избори, посланието на хората е повече от ясно. Уморихме се, искаме спокойствие и стабилност, това казват българите на политиците. А те не ги чуват.

ГЕРБ не можел да управлява с ДПС, затова ще прави правителство на малцинството. А това е изначално погрешна политическа формула. Вече имахме такова правителство и видяхме, че не се получава. Защото правителство на малцинството означава само едно – непрекъсната политическа търговия в парламента. За всяко едно важно решение ще трябва да се прави нова договорка.

На си ти куклите, дай си ми парцалите.

Това е безпринципно и безотговорно. И не това искат българите. В момента държавата има нужда от ясно формулирана и твърдо поета политическа отговорност. Така управлението ще бъде силно, стабилно и ще може да преведе страната през трудните моменти, които предстоят. Защото властта ще има ясен политически субект, който ще носи отговорност пред народа.

Правителство на малцинството в днешните условия изглежда крайно несериозно. Това е личното ми мнение и съм сигурен, че не греша. Такава формула няма да проработи. Партиите и сега не могат да се разберат помежду си, как ли ще го направят после, когато залогът ще е управлението?!? Няма да стане.

И тук вината е на политиците.

Защото тяхната основна работа е да градят мостове, а не да ги разрушават. А те правят точно това. Нарушават основните принципи на политиката, вместо да разрешават съществуващиге противоречия и проблеми, те създават и трупат нови. Така блокират и заплашват съществуването на самата система. А това води само до едно – хората се демотивират и не отиват да гласуват. И ниската избирателна активност съвсем скоро ще доведе до реална липса на представителност на политическата власт в страната.

Да не говорим, какво доверие могат да имат в нас международните ни партньори, след като сме в перманентна политическа криза вече три години, шест пъти ходим на избори и сме напът отново да го направим. Това е всичко друго, но не и стабилна държава. Институциите вече губят своя структурно определящ смисъл, което на практика е разпад на държавността.

И за да се спре този разрушителен процес навреме, партиите трябва да престанат с игричките, да не се ослушват повече, а да поемат своята отговорност и да направят открито и ясно дефинирано политическо правителство, според резултатите от изборите, така, както народът е решил. Има първа и втора политическа сила, които, между другото от години работят в синхрон в парламента, ДПС подкрепя ГЕРБ за повечето важни неща, не виждам какъв е проблемът това да става открито и с нужната отговорност пред избирателите. Защото видяхме какво става, когато народът ти даде сила, а ти избягаш от отговорност. Партията на Слави Трифонов се извъртя, не състави правителство и на следващите избори даже не влезе в парламента, хората ги наказаха заради малодушието им.

Националният интерес на България в момента

изисква да има стабилно правителство с ясна политическа отговорност.

И това е напълно възможно в този парламент, между три формации, да речем.

Проблемът е единствено в политиците. Които поне за момента не осъзнават, че кабинет на малцинството и експертно правителство не са работещи формули за България и не това искат българите от тях.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?