1939

Скандален запис от среща на ДБ показа какво се случва на преговорите ВИДЕО

Изтекъл запис от закрита среща на парламентарната група на „Демократична България” показва какво се случва зад кулисите на преговорите между БСП, ДБ, ИТН и ПП за съставяне на евентуален бъдещ кабинет. Въпросната среща е излъчена и на сайта на Народното събрание, съобщава NOVA.

Чува се как Христо Иванов, коментира избора на председател на КПКОНПИ. Запис бе разпространен от "Възраждане" в официалната ФБ страница на партията.

Записите са качени и в други социални медии.
 „ПП казаха, че това е предварително условие за това да приемат подкрепа от ИТН. А ИТН казват: „Приемаме го на първо четене, а второто ще го гласуваме, когато има избран кабинет” с аргумента, че има много корекции, които трябва да се направят. Междувременно ПП, в лицето на парламентарното им крило - не на Лена Бориславова, а на парламентарното им крило, заеха позицията, че законът трябва да се ревизира сериозно. Тошко казва: „Не, не, ние ще го гласуваме след избирането на правителство, защото искаме да сме сигурни, че ако вие си направите бухалка, ние сме в коалицията, която ще управлява тази бухалка. Иначе няма да ви гласуваме бухалка, която после, да отидем на избори, и вие да я контролирате”, казва гласът от записа.

И продължава: „От моя гледна точка беше много важно изначално да се постави въпросът кой ще води преговорите от страна на ИТН и за какво ще се водят тези преговори, ИТН в момента получават статута на търпими членове на управляващата коалиция, с което им се намаляват негативите, които досега имаха. Според мен беше умно да се каже: „Ако няма да си смените председателя на групата, поне назначете друг преговорен екип”. Освен това, айде изначално да кажем, че вие няма да имате министри. Корнелия вчера каза, че не се знае дали те пак няма да поискат Гроздан Караджов отново да бъде… Възможността все пак да се адресира основният проблем на ПП, свързан с това с кого говорят и възможността изобщо да се излезе извън разговора за това кои са министрите на Слави. Защото то оттам почва целият проблем: това за министрите на Слави, неговите пари, неговите министерства, хората, на които само той има доверие и т.н. Т.е. Корнелия по никакъв начин не е решила този проблем и аз очаквам, че това нещо ще доведе до силен блокаж на втория етап. Това го видяхме и сега на тая среща – пристигнаха Тошко и г-жа Митева и почнаха да се държат, все едно нищо не се е случило – нагло, арогантно и т.н. Т.е. за мен Корнелия – не знам защо, може би от недомислица, е пропуснала важна възможност още в началото на преговорите да разчисти някои проблеми и подозирам, че следващата седмица ще доведат до фатално късо съединение. От сорта на това, когато трябва Асен Василев да разговаря с Тошко Йорданов, или какъв министерски пост ще заеме Кирил Петков, или кои да са министрите на Слави".

Веднага след изтичането на записа от ГЕРБ призоваха президента Румен Радев да покани Корнелия Нинова, „в срок до 26 юли, понеделник (бел.ред. 26 юли е вторник), 17:00 часа да представи името на кандидата за министър-председател”. „В случай, че тя не е в състояние да направи това, да започне действия за прекратяване мандата на НС и насрочване на предсрочни избори”, каза на брифинг в петък депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков.

В коментар на записа председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че вече ще нарича ДБ „Демократите от социалистическа България”.

„Ако някой си направи бухалка от КПКОНПИ, то друг иска да участва в работата на тази бухалка и да я контролира по време на избори. Това е цитат, използват от Христо Иванов, за да обясни отношението на Тошко Йорданов към закона, който предстои да бъде разгледан в пленарна зала. Това беше заявено без смут от Христо Иванов, който е уж виден демократ в тази държава и борец за съдебна реформа. Те заедно ще си правят бухалка, с която ще ходят на избори", коментира Атанасова.

В изтеклия запис се споменава също, че лидерът на БСП Корнелия Нинова вече е обявила, е партията ще задържи третия мандат до 15 август, а изборите ще се състоят на 16 октомври.

„Какво по-голямо нарушение на българската Конституция от това Корнелия да обявява изборите, а не българският президент с указ?! Ако някой си мисли, че може с шикалкавения да протака  изборите, защото за Христо Иванов избори ще има и те ще бъдат на 16 октомври, а Корнелия “го раздава все едно иска да състави правителство”... Никой не мисли за правителство, защото знаят каква ужасна спирала от кризи преследва България. Освен това, чухме от Христо Иванов, че ИТН били със статут на “търпими членове на коалицията”. Само че сега обмислят как да им съобщят, че няма да имат министри, защото основният проблем на ПП бил кои са министрите на Слави и кои са неговите пари", заяви Атанасова.

Тя подчертава, че в последните минути на записа се чува как гласът казва, че ДБ участват в преговорите за кабинет "с информационна цел".

Очаквайте подробности!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
Бивш българин

Бивш българин

23.07.2022 | 04:49

Ето защо България никога няма да бъде държава. Българите избират политици за да има кого да псуват и обвиняват за техните нещастия. А те са си родени нещастници и нищо не може да им помогне.

Отговори
2 0
Гласупудъвътел на ДеБъ

Гласупудъвътел на ДеБъ

22.07.2022 | 21:27

Аз тука не виждам нищо нередно с капаците на очите ми. Какво нередно има в това да се обсъжда кой ще бъде бухалка на кого, ние само протестираме против бухалките като ни съ ут наще дааа. Борим съ с мафията, освен когато се коалираме с нея, което е всеки път като управляваме хаха

Отговори
5 3
Питанка

Питанка

22.07.2022 | 20:40

А как тия м_алоумници от израждане са се сдобили с тоя запис, поставили са СРС-та или кво. Това което са направили е престъпление и трябва да бъдат съдени, начело с противния им вожд копейкин.

Отговори
4 9
Хаха

Хаха

22.07.2022 | 21:13

Едни други м_алоумници от ДеБъ са забравили да си изключат камерите. Смешници

Отговори
8 1
Нали беше

Нали беше

22.07.2022 | 20:19

Таен запис . Ей тая Марица . Защо Господ не си ви прибира . Нищо те вашите деца ще плащат за вас . В тоя живот има карма. Пиян циг@нин да ви затрие семействата на някое кръстовище .

Отговори
4 4
леноу

леноу

22.07.2022 | 20:18

кажете мъжа на лена къде е, жалкия той има ли къде да си укастри рогата

Отговори
10 1
смях

смях

22.07.2022 | 20:17

киро простото на пост?!?!? Е това ако не е дошло от херо та на.... тоя е прос на листо язък за тая харвардска реклама... вече с друго око гледам на хардвард деба и неграмотниците

Отговори
9 2
американски лизач

американски лизач

22.07.2022 | 20:16

ристио абе ристио толкова си мазен и противен, продажнико американски!

Отговори
10 2
Батко

Батко

22.07.2022 | 19:45

Т`ва ако е скандал, аз съм трамвай №5

Отговори
5 5
Да и

Да и

22.07.2022 | 19:18

Кое е скандалното от записа ? Ако може само някой да обясни, защото аз нищо ново не чух ? Даже публични тайни нямаше потвърдени. Поне тва да имаше.

Отговори
7 12
Че .....

Че .....

22.07.2022 | 19:32

ДБ искат да управляват с комунистите . Ама явно си доста т_ъп и функционално неграмотен . Слушаш и не разбираш . Явно си техен електорат . Боже прибери си вересиите .

Отговори
13 5
Да и

Да и

22.07.2022 | 19:41

Аха и ти ли цитираш записа както ти падне ? Буквално в записа казват, че не искат да са в правителството на всяка цена и е по-вероятно да се иде на избори. Функционално неграмотния очевидно си ти в случая. Да ти давам линк за записа ако си слушал избирателно да го чуеш пак.

Отговори
5 11
Лошо Седларов , лошо

Лошо Седларов , лошо

22.07.2022 | 20:17

Явно си яко платен трол . Ама нищо , те тия пари дето ги вземаш ще ги даваш за свещи и лекарства . Явно си глух и не чуваш как Бойкикиев казва , че искат КПКОМПИ да стане бухалка , а ИТН да са част от хората , които контролират бухалката Рашков . Явно си и тъ/п понеже не осъзнаваш какво говори това комунистическо отроче , което се мисли за демократ . Смука на Борисов топките , на Просто Киро и на Кокорчо , сега лиже сливата на Нинова , защото знае къде ще е в следващия парламент , отвън . Ама нищо на теб ти е простено . Няма нужда да те обиждаме , тя майката природа си е свършила работата . Слагай 5-та доза ваксина и при Свети Петър .

Отговори
6 5
скандален

скандален

22.07.2022 | 20:18

Гербераст, в ГЕРБ има повече бивши комунисти отколкото в БСП!

Отговори
3 7
ahahahah

ahahahah

22.07.2022 | 21:15

А в ДеБъ комунистите просто са най отпред

Отговори
3 1
Да и

Да и

22.07.2022 | 22:24

ААХАХХАХА ся пък съм бил глух. Явно освен функционално неграмотни коментират и глухи тука. Казал, че искал КПКОНПИ да е бухалка. Реално обаче цитира Тошко Йорданов ? И след като го цитира тънко го иронизира. Взимай слуховия апарат.

Отговори
0 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?