49

Скандал в парламента! Отхвърлиха строежа на нови ядрени реактори в АЕЦ "Козлодуй"

Парламентът отхвърли предложение за разглеждане на проекти на решения за изграждане на нови мощности за АЕЦ "Козлодуй". Това решиха депутатите, след като председателят Росен Желязков откри пленарното заседание, а председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) предложи като първа точка парламентът да разгледа одобрените вчера проекти на решения за изграждане на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй".

Предложението за включване в програмата за работа на депутатите бе припознато от председателя на парламента Росен Желязков, но бе отхвърлено от пленарната зала със 102 гласа "за", 61 - "против" и 51 "въздържал се".

Две парламентарни комисии гласуваха късно следобед вчера "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" да започне, проведе и приключи до 15 април преговорите с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" ("Hyundai E&C) -  единствената компания, останала в краткия списък кандидати за изграждане на новите блокове 7 и 8 в ядрената централа.

Тази компания има опит, положителни финансови резултати и отговаря на всички изисквания по процедурата, заяви след гласуването в комисиите председателят на енергийната комисия Делян Добрев.

Не закъсняха и реакциите след гласуването в четвъртък.

"Ние водим преговори всеки ден, но сега съм разочарован от ПП-ДБ, защото провалят строежа на ядрената централа. Гласуваха против, което не е добър знак", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"В залата се случи нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят в момента проекта на "Уестингхаус" за ядрена централа заради Свилен Спасов, агента на Държавна сигурност, лично посочен от тях в борда на това дружество", каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Депутатът от партия "Възраждане" Искра Михайлова заяви, че в комисиите депутатите са коментирали, че преди да продължи разглеждането по тази точка, трябва да се запознаят със секретни документи. Това "беше поето като ангажимент от председателите на двете ресорни комисии днес да постъпят в секретно деловодство, народните представители да ги четат и оттам нататък да продължим разискваме по точката".

"Днес някак странно сутринта тази точка се оказва най важната извънредна, която трябва да влезе в пленарна зала, при положение, че в България изграждането на ядрена енергетика се е забавило с десетилетия, имаме унищожение на такива проекти, какво налага от снощи, от вчера от завършването на комисията до днес това да бъде най-важното нещо, което Народното събрание трябва да вземе като решение", каза Михайлова, цитирана от БНР.

Междувременно "Хюндай" изрази опасенията си от потенциално нелоялна конкуренция по време на процеса на изграждане на седми и осми блок в АЕЦ "Козлодуй".

"Hyundai E&C изрази опасения относно потенциално нечестни действия от страна на определени конкуренти", написаха във Фейсбук страницата си от посолството на Република Корея. Заедно с това се изразява надежда, че "Корея може да играе значима роля в постигането на енергийна визия на България".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
14 коментара
Казуар

Казуар

22.02.2024 | 13:58

България трябва да се пази от Русия като от огън. Определи ни като вражеска държава след като отказахме да сме и доминион.

Отговори
7 2
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

22.02.2024 | 13:29

Само на десетина километра от България Росатом показа как се строи АЕЦ, построявайки АЕЦ "Аккую". Сега вместо ние да изнасяме ток от АЕЦ, ще купуваме руски ток от Аккую, защото централата е руска собственост на турска територия и с дългосрочен договор с Турция. От много акъл и лизззане на чужди zадници.

Отговори
7 7
Враната

Враната

22.02.2024 | 13:48

Първо турския АЕЦ не е на 10 км от България, а на почти 1000 км (ПРОВЕРИ ГО!!!!). Второ в България в момента, а и за в бъдеще ще има огромно свръхпроизводство на ток в пъти по-голямо от консумацията. От тук следва и трето - България още с години ще изнася ток, НО и ще внася в определени моменти по-евтин от нашия - основно от ВЕИ-тата в Гърция. и ЧЕТВЪРТО - докато турския АЕЦ не изплати милиардите вложени в него, евтин ток НЯМА ДА ПРОИЗВЕЖДА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
7 3
Глупаци

Глупаци

22.02.2024 | 12:51

Разберете, че никакви нови АЕЦ-реактори няма да се строят в България. Цената на тока от нов АЕЦ ще бъде огромна и НИКОЙ НЯМА да го купува. Затова искат гаранции от държавите, че примерно 20 години цената да е фиксирана за АЕЦа. няма кой да им даде тази гаранция. Отделно консумацията на ток в България всяка година постоянно пада.

Отговори
9 10
989

989

22.02.2024 | 12:44

поредната американска далавера на боко е провалена слава богу

Отговори
7 7
ertret

ertret

22.02.2024 | 12:13

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим----- https://da.gd/menx

Отговори
0 8
В същото време зелените фотоволтаици, перки и малки ВЕЦ-ове

В същото време зелените фотоволтаици, перки и малки ВЕЦ-ове

22.02.2024 | 12:09

които откъм екология са доста спорни, заради влиянието им върху почвата, птиците, пейзажа, екологичното равновесие на реките, се множат и множат. Токът им се изкупува на раздути непазарни цени. Сега ни пробутват и идеята дневният ток да е по-евтин от нощния, разбирайте - да оскъпят в пъти нощния ток, пак заради фотоволтаиците.

Отговори
12 2
Старо инфо

Старо инфо

22.02.2024 | 12:48

Инфото ти е старо. ВЕИ-тата вече са с много ниска цена, особено в сравнение с ТЕЦ-овете. Има и доста моменти, в които ВЕИ имат по-ниска цената от ел. енергията от АЕЦа. Провери го!

Отговори
7 5
ХУН

ХУН

22.02.2024 | 11:57

"Уестингхаус" са 5 пъти фалирала компания, която вече никъде не строи нищо. В Щатите се опитват да довършат вече 16 години два блока и краят им не се вижда. Нашите продажни политици спънаха АЕЦ "Белене", която можеше отдавна да се е изплатила. Вместо това подаряваме реакторите на 404. Ама всеки народ заслужава съдбата си, след като не можем да си изчистим къщичката от продажни бокклуци.

Отговори
13 12
Хм…

Хм…

22.02.2024 | 11:34

На два пъти проваляме строителството на нови реактори в Белене, и двата пъти сме на загуба. Реакторите бяха руски, което беше много, много лошо. Като в Турция и Финландия впрочем, държави, на които не им се е налагало да доказват, че не са комунистически и русофилски. Сега реакторите за Козлодуй поне бяха правилен политически избор, американски. И за пореден път някакви схеми се завъртяха, този път и продажниците от Пъпъдъбъ се в играта.

Отговори
13 19
Mх....

Mх....

22.02.2024 | 11:38

А случайно прави ли ти впечатление, че липсва гледната точка на "продажниците" от ПП-ДБ? И точно ТЕ ли са гласували ПРОТИВ, а мопже би "въздържал се"?

Отговори
16 5
А ти не четеш ли?Че точно ПП-ДБ са гласували ПРОТИВ

А ти не четеш ли?Че точно ПП-ДБ са гласували ПРОТИВ

22.02.2024 | 11:55

https://www.marica.bg/balgariq/vlast/skandal-v-parlamenta-othvarliha-stroeja-na-novi-qdreni-reaktori-v-aec-kozloduy#anchor-comments https://www.marica.bg/balgariq/vlast/skandal-v-parlamenta-othvarliha-stroeja-na-novi-qdreni-reaktori-v-aec-kozloduy#anchor-comments https://www.marica.bg/balgariq/vlast/skandal-v-parlamenta-othvarliha-stroeja-na-novi-qdreni-reaktori-v-aec-kozloduy#anchor-comments “Изявените евроатлантици..Отхвърлиха проекта заради техния Свилен Спасов,агента на Държавна сигурност,лично посочен от тях в борда на това дружество”-Делян Пеевски

Отговори
8 9
Мх...

Мх...

22.02.2024 | 12:02

Къде пише в статията КОЙ е гласувал ПРОТИВ и КОЙ - ВЪЗДЪРЖАЛ се? И КОЙ - ЗА? Посочи ако обичаш!

Отговори
3 5
Посочено е в коментара в цитата най-отдолу

Посочено е в коментара в цитата най-отдолу

22.02.2024 | 12:22

Конкретно!Сложи си очилата,моля! А ето и др.подобна статия: https://www.flagman.bg/article/314577

Отговори
6 2

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?