71

Скандал! "Двете лица на Румен Радев" скара президенството с "Дойче веле"

На президента Румен Радев е било отказано право на отговор от немскоезичното издание на "Дойче веле" за статия с "редица твърдения, категорично неотговарящи на истината". За това информират от пресслужбата на Радев.


"В навечерието на посещението на българския държавен глава в Германия, немскоезичното издание на "Дойче веле" публикува статията "Двете лица на Румен Радев". Материалът не отговаря на професионалната етика и журналистическите стандарти, още повече, че редица твърдения, свързани с дейността на президента Румен Радев, категорично не отговарят на истината. Разбира се, право на една свободна медия е да интерпретира обществените процеси, но когато този анализ се базира върху неверни слухове и интерпретации възниква въпрос за достоверността и почтеността на представената информация", обясняват от президентството и продължават:

"По тази причина на 16 май прессекретариатът на държавния глава изпрати право на отговор до "Дойче веле", като до днес все още няма публична реакция от страна на медията. Не се вписва в традициите на една свободна обществена медия да отказва право на отговор по отношение на публикуван материал, срещу който има аргументирано възражение, че внушава определени недостоверни изводи".

Ето и пълния текст на писмото, изпратено от президентството до редакцията на германското "Дойче веле": 

Уважаеми г-н Лимбург,

Уважаеми г-н Неринг,

Пиша Ви това писмо във връзка с публикуваната на 13 май т.г. статия "Двете лица на Румен Радев" на интернет-страницата на "Дойче веле".

Считам, че информирането на германската общественост за теми, свързани с България, се гради на отговорността на една обществена медия към гражданите и на двете държави. В този процес водещи следва да са фактите, независимо от пристрастията и убежденията на анализаторите. Обективното отразяване е важно условие за утвърждаването на образа на всяка медия като надежден източник на информация. Тази значимост нараства още повече, когато става въпрос за възприятията, които тя създава в гражданите на две приятелски и съюзнически държави.

В статията "Двете лица на Румен Радев" тези принципи не са спазени и направените изводи се базират предимно на неверни внушения, а не върху реални факти.

Общественото и политическо противопоставяне между президента Румен Радев и правителството на бившия премиер Бойко Борисов по същество не е сблъсквало "прозападна и проруска" противоположности. Тези понятия са плували единствено в пяната на политическия дебат в България, чиято цел е бил опитът на бившите управляващи да прикрият категоричното отхвърляне от държавния глава на порочния корупционен модел на срастване на държавни институции и бизнес. Впрочем този корупционен модел бе отхвърлен от българските избиратели на последните парламентарни избори и това няма как да е убягнало на редакторите на DW.

Недоумение предизвиква внушението в статията, че президентът Радев черпи подкрепа за своя висок политически рейтинг от успешни министри в служебното правителство, които заемат днес ръководни функции в действащото българско правителство. DW би трябвало да е наясно, че президентът назначава министрите и тяхната дейност може да се разгърне само и единствено в резултат на неговото доверие и в изпълнение на дефинираните от президента приоритети: борба с корупцията, прозрачност и законност.

Войната в Украйна и многобройните кризи в Европа рушат като цяло доверието в политическата класа. Но няма никаква логика в твърдението, че призивите на българския президент за незабавно прекратяване на военните действия в Украйна, връщане към диалога и недопускане на прякото въвличане на България във военния конфликт, са довели до отлив на обществено доверие. Всички проучвания на общественото мнение в България ясно показват, че българското общество категорично отхвърля алтернативни позиции.

Използвам повода за да напомня, че президентът Румен Радев осъди агресията и войната на Русия срещу Украйна не при посещението си в Прага на 10 май, а още на 24 февруари на свиканата от него среща на институциите в София. И това не е еднократен акт от страна на държавния глава. Войната в Украйна е огромна заплаха за международния мир и сигурност, а социалните и икономическите последици от нея се чувстват много по-силно в България, в сравнение със страните от Западна Европа.

И както е вярно, че България е "лоялен съюзник", също толкова вярно е, че като "носител на мира" в ЕС и НАТО, тя може да отстоява своите позиции и виждания. Това е демократичният подход, на който се изграждат съюзническите отношения и това ще бъде и в бъдеще, неизменна позиция на Румен Радев като държавен глава.

Изключително важно е да се разбере, че за разлика от повечето европейски държави, България има огромна историческа диаспора в Украйна. Стотици хиляди българи живеят днес в зоните на бойните действия и президентът Румен Радев беше първият политически лидер в България, който призова за изпращането на защитно оборудване за населението в тези региони. Същевременно българският държавен глава категорично не приема български боеприпаси и смъртоносно въоръжение да бъдат изнасяни, за да не бъдат използвани те в зоните на ожесточени сражения, в които са концентрирани и голяма част от етническите българи в Украйна.

Напълно невярна е тезата, че президентът Румен Радев е изразявал позиция срещу съюзническата подкрепа за засилена охрана на българското въздушно пространство в условията на военен конфликт в съседство. Ако статията се градеше върху публичните изказвания на президента и официалната информация, публикувана на интернет-страницата на президентската институция, а не на манипулативни медийни интерпретации, нямаше да се стига и до подобни неверни твърдения. Още повече, че като командир на българските Военновъздушни сили именно Румен Радев организира първата съвместна мисия за охрана на въздушното пространство на България със съюзниците. На дневен ред обаче е въпросът дали българските Военновъздушни сили ще могат в близко бъдеще изобщо да участват в подобни мисии и държавният глава очаква от отговорните институции в България спешни мерки за разрешаването на този проблем.

Президентът Румен Радев не е започвал политическата си кариера от Москва, независимо от користните внушения, за да се "приземява" там. Преизбирането на президента през ноември 2021г. е достатъчно доказателство за оценката, която българските избиратели дават на тази безпомощна пропаганда. Отговорността на държавния глава Румен Радев е пред българите, които са му гласували доверие. Както Ви е известно, други европейски политици обаче са избрали да представляват руски интереси и капитали и в това отношение политици от Германия не правят изключение.

Моля, настоящето писмо да бъде считано за право на отговор на президентската институция в България на статията в "Дойче веле" и да бъде публикувана на интернет-страницата на медията.

С уважение, 

Кирил Атанасов

Секретар за връзки с медиите на Президента на Република България

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
На кой му пука! Путин ги забрани тия!

На кой му пука! Путин ги забрани тия!

19.05.2022 | 15:04

Дойче шнеле е една соросоядска медия, като bТВ, Нова, БНТ, на Прокопиев медиите: Медияпул, клуб Зет, Дневник ... изобщо соросоядите в България имат голямо присъствие по медиите и затова: ковиди-мовиди, Украйна ... И затова булгаристанския "елит" - актьори, писатели, помияри рИве за Украйна, ковид ваксини, защото няма, кой да ги отрази. А Шиши се заиграва с тия идеии в: Марица, Уикенд ... и той сигурно иска някой американски грант!

Отговори
4 4
Дерменджиев

Дерменджиев

19.05.2022 | 17:20

Защо забравяш Петьо Пу

Отговори
0 0
ВЕРИН

ВЕРИН

19.05.2022 | 14:26

ГЛЕДАЙТЕ БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ А НЕ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ, ЧЕ ЦЕЛИЯТ ЕФИР ТОТАЛНО СЕ Е ПРЕВЪРНАЛ В SEVDA TV, ВСИЧКИ ЖУРНАЛИСТ СА ЯРОСТНИ ГЕРБЕРСКИ ПОДЛОГИ, ЦЪРПЪРКОВА, ГОЛИЯ БАДЖАК ПО БАРЕКОВСКИ ВСИЧКИ МИСИРКИ И БЪРБОРАНЧО И НОВИЧ В БТВ СА СРАМ ЗА СВОБОДНОТО СЛОВО, СРАМ СРАМ СРАМ

Отговори
8 5
ПЕПИ

ПЕПИ

19.05.2022 | 13:38

ОТ САМОТО ОПРОВЕРЖЕНИЕ СТАВА ЯСНО ВСИЧКО. НА ЕВРОПА И НАТО Е ЯСНО, ЧЕ С ВСИЧКИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ ОТ НАЧАЛОТО ДОСЕГА ПРЕЗИДЕНТЪТ Е ПРОРУСКИ ПОЛИТИК. ЗАЩО ТОЙ НЕ ЖЕЛАЕ ДА ГО ПРИЕМАТ НА ЗАПАД КАТО ТАКЪВ СИ Е НЕГОВ ПРОБЛЕМ. ОТ ИСТИНАТА БОЛИ, НО И БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО ГО ПРИЕМА ТАКЪВ И АВТОР НА ПРОМЯНАТА, ЧИИТО ПЛОДОВЕ СЕГА БЕРЕМ.

Отговори
14 5
Кармен

Кармен

19.05.2022 | 13:33

На червеното юначе така му се пада. То не може и корема сит и агнето цяло. Селски тарикат

Отговори
12 12
Думата ВОЙНА я няма...Да се снишимЕ, да не дразним Големия Брат

Думата ВОЙНА я няма...Да се снишимЕ, да не дразним Големия Брат

19.05.2022 | 11:51

"пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация"

Отговори
17 8
Киро

Киро

19.05.2022 | 11:49

Мунчо говори едно в чужбина, а друго в България.

Отговори
22 13
Соросоиди

Соросоиди

19.05.2022 | 11:48

“Дойче веле” отдавна смърди и никой не взима уважително отношение към публикациите в този булеварден пар*ал!

Отговори
22 17
24-02-2022

24-02-2022

19.05.2022 | 11:48

Румен Радев: Абсолютно недопустимо е в 21-и век в Европа да се нанасят военни удари по суверенна държава Изявление на президента след срещата с държавните институции във връзка с военните действия в Украйна Уважаеми дами и господа, Свиках извънредна консултативна среща с правителството, председателя на парламента и службите за сигурност за разглеждане на възникналата ситуация в Украйна. Както знаете, в ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства с нанасяне на удари по критичната инфраструктура и важни военни обекти на територията на цяла Украйна. Това е абсолютно недопустимо. В 21-и век, в Европа, да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти и да нанасят удари по суверенна държава. Категорично недопустимо. Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на република България. Но има редица рискове, като цяло ситуацията за сигурност и средата за сигурност в Европа и в глобален мащаб вече са тотално променени.

Отговори
7 2
От истината

От истината

19.05.2022 | 11:41

боли.

Отговори
14 4
Иван

Иван

19.05.2022 | 12:41

Самото заглавие е обида за българската граматика! "Журналисти"! А дойчето веле е канал!

Отговори
12 1
А къде е статията в Дойче веле?

А къде е статията в Дойче веле?

19.05.2022 | 11:36

Не е ли редно, преди да предоставяте Отговора на статията, да се запознаем със самата СТАТИЯ?

Отговори
24 3

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?