49

Ще има ли правителство на Асен Василев? "Промяната" готви управленска програма

Започва седмицата, в края на която се очаква да стане ясно ще има ли реализиран мандат за правителство с премиер Асен Василев.

До петък от „Продължаваме промяната“ ще разговарят с потенциални партньори и ще търсят недостигащите им гласове. Вчера Асен Василев заяви, че всеки един депутат, който смята, че самостоятелно може да взима решения, е добре дошъл на разговори.

По-късно лидерът на има такъв народ Слави Трифонов написа във „Фейсбук“ профила си: "Кирил Петков и Асен Василев звънят на всички депутати от "Има такъв народ".

Това, което правят, явно не е незаконно, но чисто в човешки план е просто отвратително", коментира Трифонов.

Днес започва работа на експертно ниво и по програмата, която трябва да даде конкретика за приоритетите, по които, ако бъде съставено второто правителство на "Продължаваме Промяната" (ПП), то ще работи през следващите шест месеца. Това стана ясно вчера след последните засега разговори на политическо ниво на кандидата за премиер Асен Василев и преговорния екип на "Продължаваме промяната" с напусналите ПГ на "Има такъв народ" (ИТН) депутати.

В събота от ПП проведоха консултации в парламента с коалиционните си партньори от "БСП за България" и "Демократична България" (ДБ).

Работната група трябва да изготви както програмата на правителството, така и законодателната програма, посочи Асен Василев. В нея, освен от левицата и ДБ, ще участват и отцепилите се от ИТН народни представители.

Василев обясни, че желанието на ПП е да бъде изработена най-добрата програма, в която да се вземат предвид интересите на избирателите. Още съм оптимист за намиране на подкрепа, заяви той в неделя.

Дали ще върнат мандата на президента неизпълнен, ако не бъде намерена подкрепа от минимум 121 народни представители, или все пак ще подложат на гласуване проектокабинета, решението ще бъде взето, по думите на кандидата за премиер, заедно в "Продължаваме Промяната“ с Националния съвет на партията. "Запазвам личното си мнение за себе си в този момент", уточни той.

"Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, така, както и първият кабинет", обяви след края на срещата с "БСП за България" Василев. И посочи, че ПП и левицата са постигнали съгласие по приоритетите на правителството, както и в много кратни срокове да се изготви програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и в която да има много ясни срокове и ангажименти за това какво се случва до края на годината като реформи и като необходими дейности.

"Дадохме си ясна сметка за слабостите, които проявихме, една от тях беше, че не подготвихме от самото начало ясна програма със задачи и срокове", каза на свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова. Договорено било екипи от по трима души да изготвят програма с политически приоритети  и конкретна законодателна програма за шест месеца.

Нинова очерта краткосрочни и средносрочни задачи, на които държат в управлението - средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, съпътстващите ги 22 закона и подготовката на бюджета за 2023 г. Като дългосрочни намерения, посочи сериозни реформи в различните сектори и промяна на стария модел за управление на държавата. От левицата държат да продължат социалните политики, акценти да бъдат също образованието и здравеопазването.

Двете политически формации са отчели и досегашни грешки в комуникацията, затова ще предложат нов начин на вземане на решения в коалиционния съвет с изграждането на секретариат.

За нуждата от по-добра комуникация между изпълнителната власт и законодателната, както и вътре в коалицията, говори и съпредседателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов след срещата с ПП.

Стана ясно, че "Демократична България“ е потвърдила готовност да подкрепи мандатоносителя от "Продължаваме Промяната“. Иванов подчерта, че за тях е важно страната да се стабилизира, да бъде излъчено управление и това да стане с първия мандат. Подчертано беше също, че за ДБ е важна конституционната реформа, за която обаче ще трябва много по-широко мнозинство в парламента.

"Както и с "БСП за България“, имаме ясна визия, с ясни приоритети и стегната програма, която трябва да се изработи през следващата седмица, започвайки от понеделник", посочи Асен Василев.

"Считаме, че всички трябва да подходим отговорно и да предотвратим четвърти поредни избори в рамките на месеци, защото очевидно това може да доведе до още повече конфронтация, до още повече нахъсване и разделение в обществото, и до следващ парламент, който да бъде още по-разделен, фрагментиран и неспособен да излъчи управление", подчерта Христо Иванов. По думите му сега е моментът тази крачка да бъде направена и от ДБ ще участват с целия ресурс, който имат.

Той отбеляза, че ДБ не са чертали червени линии и смятат, че има национални задачи, за които да се работи.
 
По думите на Иванов има ясни приоритети, ясни национални задачи и който не застане зад тях и отиде така на избори, ще бъде наказан от гласоподавателите. Приоритетите на ДБ са конституционната реформа, енергийната независимост, Шенген, еврозоната, модернизацията на въоръжените ни сили и общата модернизация и укрепване на сектор "Сигурност“. Важни били и по-активна дейност в културните политики и демографията.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
новата мафия стар модел

новата мафия стар модел

04.07.2022 | 10:02

Управленската програма е ясна - да се откраднат едни милиарди по плана за възстановяване от ЕС. То и до сега - вече 15 години откак сме в ЕС, десетки милиарди потънаха я в чекмеджета, я в офшорни сметки. За народа - постна пица. Даже Дянков открадна едни пари от здравните вноски, та и тях "усвоиха"!

Отговори
1 2
комунист

комунист

04.07.2022 | 09:51

Управленска програма:-овладяване на прокуратурата,измисляне на ново компи, съсредоточаване на паричен ресурс в наши хора, разкешване на ресурса и беж да ни няма.

Отговори
1 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?