4020

Шолц към Денков: Германия категорично застава зад България за Шенген

Германският канцлер Олаф Шолц изрази подкрепата на страната му за присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство след среща с премиера Николай Денков в Берлин.

"Подкрепям категорично България и Румъния да станат част от Шенген. Отношенията ни с България са превъзходни и многообразни и искаме да ги задълбочим. Постигнахме търговски рекорд през изминалата година 12 млрд. евро. Внасяме повече от България, отколкото изнасяме. България е наш партньор в ЕС и НАТО, което си пролича след руската агресия. Българското правителство застана категорично на страната на Украйна, за което ви благодаря", добави Шолц.

По думите му особено важна роля играят коридорите на солидарността в дългосрочен план и България играе много важна роля.

От своя страна министър-председателят Николай Денков потвърди думите на Шолц за двустранните отношения и акцентира върху усилията на България за укрепване на границата на ЕС.

„През последните 6 месеца има промяна на границата с Турция. Реформите дават резултат, те са подпомогната от държави като Австрия и Германия. Бяха сформирани 2 групи за координация и борба с нелегалната миграция. Укрепваме и технически границата с камери и дронове. Отворени сме за всякакво сътрудничество“, заяви Денков относно опазването на външните граници на блока.

Той отбеляза, че процентът на преминаващите мигранти през границата на България е сравнително малък в сравнение с другите европейски маршрути.

Премиерът настоя войната в Украйна да спре там, където е започнала, на границите преди конфликтът да ескалира. Той отбеляза нуждата от завършване на процеса на енергиен преход и борба с пропагандата, за да се неутрализират последиците от руската агресия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
аноним

аноним

05.10.2023 | 08:37

Краставите магарета се подушват от далече!!!!

Отговори
2 1
Дии

Дии

04.10.2023 | 23:46

Германия и Австрия са подлеци. За тяхната изгода са готови да прецакат цяла Европа. Примери много. За пари и евтина газ са първи приятели с Империята на ЗЛОТО.

Отговори
3 2
ZZмеев

ZZмеев

05.10.2023 | 08:27

За Австрия съм съгласен, но за Германия не стоят така нещата - там има само едни г@зове от Алтернатива за Германия, които лижат кремълските сапоги!

Отговори
1 1
ryrty

ryrty

04.10.2023 | 22:36

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами.----- https://urlis.net/biocom

Отговори
0 3
Новина

Новина

04.10.2023 | 22:10

Денков и Кирил Петков са чеда на Световния Икномически Форум и това е доказателството. Демек педофили са, човекомразци. Най-долната част от човечеството.

Отговори
7 2
Дидо

Дидо

04.10.2023 | 21:38

Тези и двамата са фашаги и дьенкоф и шьолц

Отговори
10 3

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?