1553

Шокиращо! Пловдивски депутат разкри подкуп от 6 милиона лева

Огромен подкуп от 6 милиона лева годишно е предложен покрай прочутата лаборатория за пестициди на турската граница. Това съобщи в ефира на bTV лидерът на пловдивските депутати от "Продължаваме промяната" - Росен Костурков. 

10 години една фирма, избрана по неясен начин от министъра на земеделието през 2012 г. е осъществявала три дейности, които са свързани със санитарния контрол на границите, съобщи в предаването „Лице в лице“ той.

По думите му, за да продължи да осъществява дейността си, фирмата е предложила два пъти подкуп на директора на БАБХ. Първото предложение е за 100 000 лева, а новото е в размер на 6 милиона лева годишно. Самото предложение е отправено от бивш депутат, а ДАНС вече работи по случая, посочи Костурков.

Самият шеф на БАБХ съобщи за bTV, че му е бил предложен подкуп в началото на годината. Малко след като на „Капитан Андреево“ започва проверка на контрола над вноса на храни от Турция, мъж е направил предложение към наскоро назначения шеф на БАБХ – проф. Христо Даскалов. Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов също е имал такова предложение. 

„Трудно успяваме да извадим тази фирма от тези помещения, не иска за напусне. Те твърдят, че имат редовен договор. Сега с помощта на областния управител на Хасково ще пристъпим към принудително изваждане“, обяви още Костурков.

Той посочи, че тази фирма е осъществявала обработка на документите или представителство на товара, разтоварване на камионите, взимането на фитосанитарните и здравните проби, обработката на пробите и съответно натоварване и запечатване на ново на камиона и пускането им да пътуват във вътрешността на Европейския съюз.

„Това, което заварихме там беше доста притеснително, защото на практика една частна фирма разпечатва камион, който влиза от трета страна и тя отговаря за всичко, което има в този камион, включително и за санитарния контрол. В зоните, където се случва това, няма нито една камера“, каза още депутатът.

„Няколко стотин камиона на ден влизат от Турция на територията на Европейския съюз, разпечатват се и се разтоварват в помещения, където няма камери, няма друг контрол. Какво има в този камион при разтоварването и какво няма никой не може да каже, но съмненията за контрабанда не само на плодове и зеленчуци са наистина основателни“, заяви Росен Костурков.

„Защото 6 милиона да предложиш подкуп срещу 10 милиона печалба, за 1, 4 милиона такива рискове не се поемат своята сметка“, коментира още той.

 Откакто тръгнахме да ровим в тази история и да прекратяваме договора, атаките към „Продължаваме промяната“ и към правителства станаха много сериозни, посочи Росен Костурков.

В момента държавата е поела функциите на разтоварването на камионите и взимането и обработването на пробите. Единствената операция, която прави тази фирма, е обработката на документите като оператор, обясни депутатът. По думите му тази фирма саботира работата и забавя документите.

„Това, което ще се случи от тук нататък е държавата в лицето на БАБХ да си поеме разтоварването на камионите,  контрола на взимането на проби и обработката на митническите документи“, заяви пловдивският депутат

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Здравейте, чавдарчета и пионери!

Здравейте, чавдарчета и пионери!

24.05.2022 | 09:00

Сегашната деспотско-тиранска система да заменим с Демократска Република! ЛАПАЙ ...УРАААА! :)

Отговори
0 1
Здравейте, чавдарчета и пионери!

Здравейте, чавдарчета и пионери!

24.05.2022 | 08:57

СВОБОДА! ЕДНА ТАКА, ДЕМОКРАТСКА РЕПУБЛИКА! ...УРАААА! ЗАПАДНИ ЦЕННОСТИ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ! ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ЗОНА, НАТО, ХРИСТОС ВОЗКРЕСЕ! :)

Отговори
0 2
Здравейте, чавдарчета и пионери!

Здравейте, чавдарчета и пионери!

24.05.2022 | 08:54

СЕГА ЯСНО ЛИ ВИ Е, КАКВО СЕ ПОЛУЧАВА, КОГАТО ОСТАВИШ ПРОГРАМА ИЗ РОД ДА СЕ КЛОНИРА СВОБОДНО, ДЕМОКРАТИЧНО, РЕПУБЛИКАНСКИ, БЕЗ ДА И СЦЕПИШ ЧЕРЕПА И ДА И СТЪПЧЕШ МОЗЪКА С БОТУША, С НАЛЧЕТО? :)

Отговори
2 0
Здравейте, чавдарчета и пионери!

Здравейте, чавдарчета и пионери!

24.05.2022 | 08:51

РОСЕН КОЙ? :) - static. wikia. nocookie. net/ legendsofthemultiuniverse/images/8/8e/XuwJD.jpg/revision/latest/scale-to-width-down/395?cb=20180729102249

Отговори
1 0
Old10

Old10

24.05.2022 | 07:28

По-глупави приказки съм слушал само от Про100Киро! То си има ред, как се действа при такива случаи, защо не постъпихте, както повелява закона, ами само празни приказки? Вие сте пълни невнятници/ по Мунчо/.

Отговори
1 1
Я съм съгласен със Другарите Костенурки

Я съм съгласен със Другарите Костенурки

23.05.2022 | 21:39

Но имам подозрения че някой ще лапне НЕ шест а 12 милиона и нещата ще си останат същите Пак мама да има камери Пак няма да има контрол от нашите хора към нашите хора и вместо към прословутото чекмедже и Барселона парите ще потекат към безглутеновите тортички на Линда а Кокорчо ще седи само Ококорчен Нали Така Де

Отговори
7 4
Костенурков

Костенурков

23.05.2022 | 20:55

Моля те, ама наистина те моля, не прави коментари по каквито и да е теми!

Отговори
5 2
Богдан Попов

Богдан Попов

23.05.2022 | 19:59

То може и да е хероин. За какво друго сё дават такива милиони?

Отговори
9 1
Митничар

Митничар

23.05.2022 | 21:14

На това в митницата го наричат чорба парасъ

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?