1939

Създават нов извънреден орган за национална сигурност начело с Асен Василев

Нов извънреден орган ще защитава националната сигурност. Начело на Междуведомствения съвет, който ще брани държавата от рискове за икономическата и финансовата система, застава финансовият министър Асен Василев, пише dariknews.bg.

Новият орган ще бъде конструиран чрез специален закон - за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата.

Междуведомственият съвет ще бъде оглавен от Василев, в него ще влизат още заместник-министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-директорите на НАП и ДАНС. Той ще бъде консултативен орган към Министерския съвет.

Предвижда се да бъдат създадени два национални списъци - на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.

Извънредността се състои в следното - включването в един от двата национални списъци ще е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията, и най-важно - отнемане на незаконно придобито имущество.Т.е. замразяване на активи, дейност и спиране на изпълнението на договори може да става без да има постановена присъда.

Изрично е казано, че ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в черен списък, на формацията няма да се предоставя държавна субсидия.

Както и че предоставянето на информация на новия орган не може да бъде отказано от съображения за банкова, търговска, държавна или служебна тайна.
Засега проектозаконът няма одобрение на коалиционните партньори. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Абе

Абе

27.05.2022 | 06:44

Те от себе си трябва да започнат, те трябва да са първи в списъка.Много им се ще да сложат ръка на правосъдието, просто те да го раздават незаеисимо че въобще не са наясно и че киро наруши основния закон конституцията, а кокорчо, крадеца на фирмен софтуер, ще следи за законноста. И това ако го приемат си е чисто и просто лов на вещици, няма да има нужда от съд, прокуратура, тези ще ги заместят. Лов на вещици и рсзчистване на сметки, това предлага да ни пробута кокорчо.

Отговори
6 1
ТОЯ ТРЯЯ

ТОЯ ТРЯЯ

26.05.2022 | 21:35

СЕ ЛЕКУВА В ЛУДНИЦАТА а те "национална" НЕСИГУРНОСТ основали с тая продажна изцъклена грозотия

Отговори
8 3
Спокоен

Спокоен

26.05.2022 | 21:44

Пий си хапчетата бе, ШИЗОФРЕНИК МАЛ0УМЕН!

Отговори
6 4
до СПОКОЕН

до СПОКОЕН

27.05.2022 | 11:09

В огледалото ли се погледна като написа това?

Отговори
2 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?