71

Със 164 гласа депутатите приеха промените в Конституцията на първо четене

"За" гласуваха 164 народни представители от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, "против" бяха 66 депутати от „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“, нямаше въздържали се. 

 

След повече от 4 часа бурни дебати в Народното събрание депутатите приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на България.

"За" гласуваха 164 народни представители от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, "против" бяха 66 депутати от „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“, нямаше въздържали се. 

Вносители на законопроекта са Христо Иванов, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Десислава Атанасова и група народни представители, пише dariknews.bg.

Според Конституцията, както и според приетите процедурни правила за гласуване на измененията в основния закон, проектът се обсъжда и приема на три гласувания в различни дни. Той е приет на първо четене, ако за него са гласували три четвърти от всички народни представители. Ако получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички депутати, се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане законопроектът се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

Сред основните акценти в него е укрепване независимостта на съда чрез структурна реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС), реформа на прокуратурата, реформа на институцията на служебния кабинет, прозрачен избор на независими регулаторни и контролни органи.

В проекта е заложено редуциране на парламентарната квота във ВСС до една трета от състава (петима членове) от 15-членен орган. Осем членове следва да се избират пряко от съдиите, като представляват различните нива на съдебната система (районно, окръжно, апелативно, върховно), а председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) са членове по право. Според проекта, ВСС се председателства от председателя на ВКС, а в негово отсъствие — от председателя на ВАС. 

Предвидено е в Прокурорския съвет превес да имат представителите на парламентарната обществена квота, като целта е да се засили общественият надзор върху дейността на прокуратурата, да се гарантира нейната независимост, но и отчетност, както и да се гарантира по-голямата независимост на редовите прокурори чрез намаляване влиянието на главния прокурор. В законопроекта е записано Прокурорският съвет да бъде от десет членове, от които шестима са избирани от Народното събрание; двама - пряко от прокурорите, един - от следователите, и един - от главния прокурор, като член по право. Предлага се функциите на прокуратурата да се съсредоточат основно в наказателното правораздаване, като се ограничават правомощията на главния прокурор. Въвежда се и елемент на децентрализация на прокуратурата.

Предвижда се и уреждането на индивидуална конституционна жалба, така че всеки един български гражданин при определени условия да има възможност пряко да се обърне към Конституционния съд в случаите, когато правата му са застрашени или уредени по начин, който не съответства на Конституцията.

Други промени са свързани с уреждането на механизма за назначаване на служебно правителство.  

При дебата председателят на Комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) обясни какви промени ще бъдат направени между първо и второ четене на промените в Конституцията.

Той посочи, че предложението за промяна на националния празник - 3 март няма да бъде подкрепено.

Ще бъде преформатирана длъжностната характеристика на главния прокурор по такъв начин, че да отпадне надзорът за законност над всеки отделен прокурор, което беше големият проблем, заяви Чолаков.

Ще му бъдат запазени методическите указания, той ще си остане ръководител на върховна прокуратура и представител на прокуратурата въобще – това е консенсусно предложение, включително на професионалните общности, добави още председателят на конституционната комисия. Чолаков каза, че професионалната квота в съдийския съвет ще бъде завишена спрямо политическата. По думите му дискусионен е въпросът по разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии, но това, за което има консенсус, е, че ще бъде запазен общ формат. 

"Предлаганите промени в Конституцията са в правилната посока, важно е, че се създават два независими съвета – на съдиите и на прокурорите". Това заяви от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Атанас Славов и допълни "Това е дебат за бъдещето на страната ни, дали искаме да живеем в европейска правова държава, в която всеки ще бъде включен, уважаван, неговите достойнство и права ще бъдат зачитани".

"Едно от предложенията, които вярвам, че ще бъде консенсусно, е ясно да се запише, че съдебната власт е независима, а прокуратурата и следствените органи са в системата на съдебната власт", допълни Славов. Според него консенсусно ще бъде и предложението мандатът на двамата председатели на съответните съвети да е седем години, на главния прокурор - намален на пет години.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Айдеее

Айдеее

08.12.2023 | 15:46

Да идва Русия тука да изчистим държавата наново, че се насъбраха много нагли предатели. Разстрел за тези псета.

Отговори
8 12
ТОВА Е НАГЛО И ГРОЗНО ...

ТОВА Е НАГЛО И ГРОЗНО ...

08.12.2023 | 14:54

ДА СИ НАПРАВИМ КОЛЕДЕН ПОДАРЪК....И ДА ГИ ИЗГОНИМ ТЕЗИ Б.ОКЛУЦИ ГА.ДНИ...БОЙКО БОРИСОВ Е ОСНОВЕН ПЕРСОНАЖ ВЪВ ВСЕКИ СЕЛСКИ СКЕЧ И ВСЕКИ СКАНДАЛ!! ЗАЩО ????! ЗА ДА ГО НАПРАВИМ НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ СПАСИТЕЛ КАТО РОБИН ХУТ... ВИДИТЕ ЛИ И ТОЙ КАТО ПЕЕВСКИ СТАНАЛ НОВ ЧОВЕК А ТЕ КАТО ВЪВ ВИЦА ПО ГОЛЯМ БОК.ЛУК ОТ СТАРИЯ ЧОВЕК ИЗЛЕЗНАХА.... САМО НИЕ ЛАПАМЕ ШАРАНИ ...ЦЯЛ БЪЛГАРСКИ НАРОД... ЗАЩО ПОЧИТАМЕ ЛЕВСКИ И БОТЕВ ЗАЩО КАТО НЯМАМЕ ЦЕЛ И ИДЕАЛИ!?! ВСЕКИ КРАДЕЦ СТИГНАЛ ДО ВЛАСТА СЪС ЗГЛОБКИ И ШМЕНТИ КАПЕЛИ Е ВИСНАЛ ПОРТРЕТ НА БОТЕВ И ЛЕВСКИ...И ЛЕЖИ КАТО МАТРАК НА ТОПЛИЯ ВЛАСТОВИ СТОЛ.... НИЕ ОСВЕН ЧЕ СМЕ ПР.ОСТИ НА 90% СМЕ И ЖАЛКИ ЛИЦЕМЕРИ....ГОРДЕЕЙКИ СЕ С ТЕЗИ СВЕТИНИ БЪЛГАРСКИ.НЕ ГИ ЗАСЛУЖАВАМЕ ....

Отговори
15 7
МЕТЕЖ......

МЕТЕЖ......

08.12.2023 | 14:46

ВСИЧКИ ОТ ТОЗИ НЕ ЛИГИТИМЕН ПАРЛАМЕНТ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ КАТО НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ....ДО КОГА БЕ НАРОДЕ РОБСКИ ЩЕ МЪЛЧИШ?!?

Отговори
16 17
ВСИЧКИ ЛИ??

ВСИЧКИ ЛИ??

08.12.2023 | 15:26

Я ПАК?? КОГА СЕ ОБЪРНА И СРЕЩУ ТВОЙТЕ ХОРА КОПЕЙКИТЕ??

Отговори
9 6

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?