4232

Съобщиха важна новина за тока, говори министърът на енергетиката

Вероятно поскъпването ще бъде с около 10%

Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители от 1 юли няма да има. Това изтъкна по bTV служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

След среща с премиера Главчев и с вицепремиера и министър на финансите за това как да се осигурят пари от държавния бюджет за покриване на натрупания дефицит във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" министърът на енергетиката е получил уверението, че този дефицит ще бъде покрит. Това ще доведе до снижаване на увеличението на цената и минимизиране на този ефект, отбеляза Маринов.

Енергийният министър каза, че е провел среща и с ръководството на Българския енергиен холдинг и на АЕЦ "Козлодуй", след която, по думите на Малинов, станало ясно, че "в понеделник ще подадат ново заявление със значително по-нисък процент за увеличение на цената, която ще бъде изискана от АЕЦ "Козлодуй в микса на регулирания пазар".

Вероятно поскъпването ще бъде с около 10%, отбеляза министърът.

Преди няколко дни Малинов каза, че АЕЦ "Козлодуй" ще изтегли внесеното заявление в КЕВР, което предвижда повишение на цената на тока за бита с 30% от 1 юли, и ще подаде ново с оптимизирани параметри.

 Дефицитът във Фонфа е над 432 млн. лева и той е натрупан от началото на регулаторния период, който е започнал на 1 юли 2023 г. Прогнозата на ръководството на фонда е, че този дефицит до края на регулаторния период ще достигне над 530 млн. лева, каза на брифинг в четвъртък Малинов. Тогава той посочи, че преди произнасянето на КЕВР за определяне на регулираната цена за бита (на 1 юли), се очаква правителството да вземе съответните мерки, за да компенсира този дефицит и това да не се отрази върху цената за битовите потребители на електроенергия.


Както става ясно срещата на Малинов с премиера Главчев и вицепремиера Петкова е намерил нужното решение. 

"Все по-голям дял в цената за битовите клиенти би следвало да заемат и възобновяемите източници, с оглед на което цените, които наблюдаваме в момента на енергията, произведена от възобновяеми източници, е достатъчно атрактивна, така че мисля, че увеличението на цената може да бъде минимално в рамките на инфлационните процеси, постигнати в последната една година", изрази надежда Владимир Малинов. Според него има механизми, с които дори да се постигне по-ниско увеличение, включително от инфлацията, която за последната година е около 3%, посочи министърът на енергетиката.

Във връзка с либерализацията на пазара за битовите клиенти, Малинов напомни, че след приетото изменение в Закона за енергетиката тя ще започне от 1 януари 2026 г. "Ще се концентрираме да създадем една правилна информационна кампания към всяко едно домакинство за начина и средствата, които те трябва да използват след въвеждането на пълната либерализация, за да управляват своето портфолио от електрическа енергия."

Това е сложен процес и тази година и половина трябва да бъде използвана за правилното обучение и информиране на обществеността, каза енергийният министър.

 В момента, в който се излезе на свободния пазар, ще има часови диапазон, където ще има изключително евтина електроенергия, но ще има има и часове, в които, следвайки пазарните условия, ще бъде значително по-скъпо, обясни Владимир Малинов.

Владимир Малинов анонсира задействането и на т.нар. социален план за климата.

"Крайната дата в изпълнение на регламента е 30 юни 2025 г. Вече имаме дефиниция за енергийна бедност, която липсваше. Има ангажименти на три ведомства - социалното министерство, енергийното министерство и регионалното министерство. Успокояващото е, че след подготовката на този социален план разполагаме със сериозен ресурс от около 5 млрд. лв., който да може да компенсира и осигури необходимите средства за всяко едно домакинство в периода от 1 януари 2026 г за 6 години напред, за да не се усети такава финансова тежест за уязвимите клиенти", обясни Владимир Малинов.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?