49

Сандов: Няма комуникация със Слави Трифонов още от март

Трябва да можеш да носиш отговорност за управлението, а не само да бъдеш креслива опозиция, добави той

Шансът за кабинет е дотолкова, доколкото биха се намерили още хора, които да съставят и застанат зад едно такова програмно правителство в рамките на 6 месеца и оценка след дейността му. Тези хора се търсят основно сред участващите доскоро в ИТН, заради програмата и очакванията, с които са влезли в НС, повече отколкото заради повелята на техния лидер Слави Трифонов. Това посочи вицепремиерът и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов в студиото на "България сутрин".

Според него такива гласове могат да се намерят и от други политически групи, извън досегашната коалиция.

 Включително депутати от ГЕРБ биха могли да се еманципират от поведението на техния лидер, скрит зад кулисите в Банкя, ако те действително изпълнят това, за което претендират - че биха желали да видят България в едно европейско развитие, уточни Сандов.

По думите му ключово важното в момента е войната, която се води от Русия в Украйна и всички рискове, произтичащи от нея.

,,Това налага България да има стабилна политическа система, която да функционира, в това число парламент. Инфлацията, несигурността в енергийни доставки и други параметри на глобалната икономика и сигурност в контекста на войната изискват да има работещи институции'', убеден е министърът на околната среда и водите в оставка.

И изтъкна, че през последните месеци от ДПС се отнасят изключително грубо, а причината е, че "дълбоко се е бръкнало в интересите им".

Сандов обясни, че до момента не е воден разговор за състав и структура на правителство.

Запитан дали е възможно обединение на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" на едни евентуални избори, той каза: "Има подобни очаквания от нашите гласоподаватели. Това би било уместно в една изборна кампания, за да обединим усилията си и да бъдем първа политическа сила. В "Продължаваме промяната" ние имаме много бивши колеги, съратници и това би било едно очаквано действие".

Според него, ако влезем в спирала от избори, това може да стане причина за сериозни пропуснати възможности за България.

Може да се получи дори излизане от вече начертани пътища и нарушаване на възможността България да се възползва от финансовите инструменти на ЕС за възстановяване след пандемията, подчерта Сандов пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че дори има риск България да изпадне от списъка с кандидати за ОИСР.

Министърът в оставка коментира и разрухата на управлявалата доскоро коалиция.

Комуникацията можеше да е на по-добро ниво. От март месец няма комуникация с Трифонов. Поведението му звучи закономерно, ако се върнем назад. Той 20 г. прави шоу, което критикува политиката. Той така и не прие идеята, че участвайки в политиката, трябва да можеш да носиш отговорността и за управлението, а не само да бъдеш креслива опозиция. Това бе причината за провала на две правителства миналата година, смята Сандов.

Гостът в студиото посочи, че програмата на евентуалния бъдещ кабинет с премиер Асен Василев няма да се различава много от базата на досегашното управление.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Асен

Асен

05.07.2022 | 11:51

Че то със Сандов кой иска да комуникира така или иначе.

Отговори
1 0
Алекс

Алекс

05.07.2022 | 09:25

Сандов и ДБ се страхуват от нови избори, защто са наясно, че ще останат извън парламента.

Отговори
1 0
Валери

Валери

04.07.2022 | 14:34

Може би се очаква от Слави Трифонов да дава отчет на екоминистъра нали ни е много важен и наперен

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?