46

Румен Радев за новите F-16: Трябва да имаме пълна ескадрила

Правителството трябва да вземе изключително тежко решение – дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата ще струва на България 5,5 млрд., дали можем да си го позволим сега с разсрочено плащане, но трябва да питате и колко време е това разсрочено плащане – дали е 10-15 години или всичко трябва да се плати в рамките на една година. Може ли да си го позволи българското правителство, желателно е да може, ние трябва да имаме пълна ескадрила.

Това каза президентът Румен Радев в отговор на въпрос на медия по време на съвместната му пресконференция с албанския си колега Илир Мета.

Няма държава, която да носи бойно дежурство само с 8 самолета. Ако някой ви каже, че България може да носи дежурство веднага след 2025 година – той ви лъже, каза Радев. (Според министъра на отбраната Драгомир Заков страната ни ще получи първите платени F-16 през първото тримесечие на 2025 и до края на 2025 г. трябва да дойдат всички останали - бел. ред.).

Ако правителството вземе решение в рамките на 2-3 месеца, отговори и сключи договор, следващите 8 самолета за пълноценна ескадрила, ще дойдат някъде 2027-2028 година и както вече твърдя отдавна, това означава да може да носим бойни дежурства 2030 година, заяви Радев и повтори, че това е вариант при договор сега.

Ако правителството реши да се бави, обаче, празнотата от евентуално спиране на експлоатация на МиГ-29 до този момент ще стане още по-голяма, каза още президентът и добави:

Затова аз очаквам правителството да разгледа всички възможни опции, да вземе рационално решение, така че България да остане отговорна държава към собствения си въздушен суверенитет и към интегрираната система на ПВО на НАТО, където имаме ясни ангажименти и да не допускаме провал в нашите способности, особено в такива критични времена, заяви Румен Радев.

БГНЕС припомня, че вчера бе съобщено, че правителството на САЩ е одобрило продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България, за да "укрепи сигурността" на страната като член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна. Държавният департамент на САЩ заяви в изявление, че е уведомил Конгреса на Съединените щати за намерението си да продаде самолетите срещу сумата от 1,67 милиарда долара. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ИМПИЙЧМЪНТ

ИМПИЙЧМЪНТ

05.04.2022 | 14:09

Досега вече да ги имахме ако не беше ТИ, славяновски селянино. Над десет години саботираше покупката на истребителите за да си напълниш гушката с подкупа на Грипен. Навремето спря покупката на португалските самолети щото били втора ръка. Какво като бяха втора ръка, румънците ги взеха вместо нас и сега се оказа, че самолетите са в перфектно състояние и в пълна бойна готовност. Ако ги бяхме взели ние, сега щяхме да имаме една ескадрила напълно окомплектована и да си изчакваме осемте вече поръчани на спокойствие и да преговаряме за още осем чистак-бърсак Ф16. Но тъй като си просто един продал се на руснаците фатмак, най-доброто което можеш да направиш в момента е да си изнесеш вмирисания зад.ник към Мацква.

Отговори
6 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?