49

Румен Радев в Пловдив: Задава се тежка продоволствена криза заради войната ВИДЕО

„Войната в Украйна ще има вторични вълни на дестабилизация. Ще се явят до няколко месеца и чукат на вратата. Един от проблемите ще е голямата продоволствена криза“.

Това предупреди президентът Румен Радев при посещението си в Аграрния университет днес. И добави, че закъсняваме с дискусията за начина за решаване на този огромен проблем. 

Вие знаете какво значи Украйна, вторият по големина производител на зърнени храни, да не може да изнесе своито 25 млн. тона и да не се знае дали ще може да прибере реколтата си, посочи Радев.

Много държави в ЕС в момента са в контакти с България, за да гарантират вноса си от нашата държава на зърно. Другаде обаче може да настъпи глад.

"Говорим за хранителен суверенитет. От потенциалния глад могат да настъпят проблеми за сигурността, а от тях - миграция", проследи връзката президентът. И добави, че успоредно с успехите си в зърнопроизводството, агросекторът у нас има проблеми. На първо място са тежките структурни дисбаланси. Според  Радев идеологизацията  - първо колективизацията, а после натурализацията, са нанесли  тежки проблеми на селското ни стопанство. Загубихме пазари от намесата на политиката ви икономиката, посочи президентът.

България не успя да защити в ЕС своите позиции при преговорите "Земеделие". Начинът на формиране на субсидиите не помогна да постигнем своята цел - да задържи хората в селата. Субсидиите стимулират големите производители, а дребните изоставиха земеделието и заминаха в градовете. Трябва да се мисли как субсидиите да останат при хората, които произвеждат плодове, зеленчуци, занимават се с пчеларство и животновъдство. Много има какво още да говорим, но това е проблем, за който България трябва да търси решение", заяви Радев.

 "Имаме отстъпление от производството на зърнени храни, мляко, млечни произведения и месо", добави той. 

Сърдечно ви благодаря, че приехте поканата ни – с тези думи към президента Румен Радев се обърна ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Христина Янчева.

Държавният глава бе аплодиран в препълнената аула  от студенти и преподаватели. 

Важно е да поговорим как виждате бъдещето на младите хора в България и в този стратегически отрасъл, каза Радев. "Когато говорим за икономика, в основата винаги са енергетиката и транспорта. Но пред вас трябва да кажа истината – в основата на всяка икономика и съществуването на всеки индивид стои продоволствието", отбеляза държавният глава.

Относно газовата криза 

Европа закъсня с решението на газовата криза. Българската страна също не предприе навременни мерки, въпреки че спирането на газа от Русия не беше неочаквано, коментира президентът Румен Радев в Пловдив. Все още няма яснота какви ще бъдат последствията за българската икономика. Ако наистина ръстът в цената на синьото гориво се окаже 35%, много бизнеси ще бъдат на ръба. Ако решението е да се взимат още заеми, за да се раздават помощи, все някога държавата ще рухне, категоричен е той.

По отношение на позицията на България каква помощ да предостави на Украйна държавният глава коментира „Важно е да чуем дебатите и аргументите на политическите сили. Имам чувството, че много хора говорят, без да имат собствено мнение – ако партньорите им в ЕС и НАТО кажат „не, не трябва да се предоставят оръжия, защото е опасно“, те ще кажат „да, така е“. Ако обаче кажат „дайте оръжия“, ще дадат. Тези от тях обаче, които насаждат милитаристични настроения и настояват за предоставяне на оръжия, не правят няколко съществени разлики: За разлики от нашите партньори, България е много близко до конфликта, имаме обща граница с Черно море, ние имаме огромна историческа диаспора в Украйна, силно сме зависими от руския газ, не като Испания, която е едва на 6%. На първо място трябва да е сигурността на българите.

Тези, които взимат решенията трябва да си зададат следните въпроси– каква закрила имат българите от Дуранкулак до София , каква е състоянието на нашата изтребителна авиация, какво е нашата радарна система, която следи въздушното ни пространство, след като ВВС на Нидерландия се изтеглят от нашата територия има ли други планирани и т.н. Ако не знаят отговорите на тези въпроси – значи са невежи, ако ги знаят – значи са безотговорни“, коментира Радев.

На журналистически въпрос дали коалицията ще се разпадне, ако БСП и Корнелия Нинова излезе заради решението да се предостави въоръжение на Украйна, президентът Румен Радев отговори така: Ръководството на БСП  ще намери такава формулировка, че хем да не носи отговорност, хем да остане в коалицията.

Очаквайте подробности!

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
19 коментара
Петков

Петков

04.05.2022 | 09:46

Просят оръжие, просят война, но в Азов ги изловиха и ще ги съдят за зверствата им в Донбас където народа гина 8 години докато те си упражняваха животинските инстинкти да убиват невинни. Инсинуациите са доказани и запада жаден за славянска кръв стои зад тях! Такива ли ще въоражаваме! Да позор! Но не за Радев!

Отговори
1 1
Петков

Петков

04.05.2022 | 09:44

Просят оръжие, просят война, но в Азов ги изловиха и ще ги зъдят за зверстванаъим в Донбас съдето народа гина 8 години докато се се уплажняваха животинските инстинкти да убиват невинни. Инсинуациите са доказани и запада жаден за славянска кръв стои зад тях!

Отговори
1 0
Сик

Сик

03.05.2022 | 14:36

Активираха го Мунчо.

Отговори
4 2
Спокоен

Спокоен

03.05.2022 | 14:23

Президент Зеленски❤️ благодари и поздравява братска Полша❤️ с Денят на Конституцията! Приятел в нужда се познава, а братът ❤️ - на война! https://www.youtube.com/watch?v=Wz7tdpkmprQ А ние БЪЛГАРИТЕ❤️ кога ще помогнем на нашите украински❤️ братя и сестри да запазят Живота на децата❤️ и Семействата си? СПАСИБО ЗА ЛЮБОВ!❤️

Отговори
3 3
Петков

Петков

04.05.2022 | 09:48

Заминавай с тия лъжи! Любов а за чуждите деца терор защото говорят руски, така ли? Отивай на козметика ро добре. И на маникюр. Там ти е мястато.

Отговори
1 1
ДОБРО УТРО, СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ!❤️

ДОБРО УТРО, СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ!❤️

03.05.2022 | 14:11

"москва потъна", кремъл фалира, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Отговори
4 3
Old10

Old10

03.05.2022 | 13:43

Мунчо прави поредният лупинг....а бре човече от една година твоите протежета са на власт, сега ли разбра, че не стават? Колкото по-рано си отидеш, толкова по-добре!

Отговори
5 5
дии

дии

03.05.2022 | 13:26

Не знам защо единствено руските лизачи на ботуши смятат че Русия има някакво свещено право да изстрелва ракети по когото си поиска без някой да и отвръща. От друга страна президентът ни голям пацифист излезе, като се вземе предвид, че почти цял живот сме му плащали да е военен. Що вместо в армията не се е записал да служи на мира като чиновник в БЧК, например? Цял живот с високата заплата и придобивките на военнослужещ, а той бил пацифист, миличкият. И Радев и Нинова защитават тезата да не се дават оръжия на украинците за да може Русия по-бързо да ги изтрепе и да се не мъчат. Странна логика, руска някак си.

Отговори
6 7
дий кранто, дий

дий кранто, дий

03.05.2022 | 13:46

А бе урод, като си голяма работа и не лижеш на руснаците почвай да пърдиш в бутилки газ и затваряй, а не само да сереш по форумите празни приказки!

Отговори
5 8
ДОБРО УТРО, СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ!❤️

ДОБРО УТРО, СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ!❤️

03.05.2022 | 14:12

"Няма семейство без урод, както казват у нас." - каза Лавров, почесвайки се с шестия пръст на третата си ръка по опашката. :)))

Отговори
4 4
Петков

Петков

04.05.2022 | 09:41

А когато щатите бомбандиратпкогото си искат всички мълчат и лапат подкупи. Не насърчавайте фашизма!

Отговори
2 1
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

03.05.2022 | 13:04

Как няма да има тежка продоволствена криза в България, като дорш доматите и краставиците си ги внасяме отвън? Ние нямаме нормално земеделие. Имаме крупни латифундисти, разполагащи с огромни площи за монокултури, които само номинално се обработват, а основно носят доходи от държавните субсидии. Вече години гледам какво става на полето - кекави слънчогледчета на огромни площи, мижава царевица, ненаторявана, неполивана и т.н. От много лакомия и тъъпи управници ще си умрем от глад.

Отговори
10 2
Филибелия

Филибелия

03.05.2022 | 15:14

Тактиката на комунистите е една и съща-плашат хората с неверни тези,само за да няма спокойствие.Народът ни трябва да е стресиран,за да не мисли за кражбите на правителствата.Било ГЕРБерите,било БСПарите-Не забравяйте как арестуваха/за малко/ Кирил Добрев на летище София с куфарче пълно с долари.

Отговори
2 1
Референдум

Референдум

03.05.2022 | 12:08

За референдум е време. За разпускане на парламента и военно положение! Един цар - една държава. Президентът ни е съвсем наясно, какво следва от намеса във война! Сега сме с повече от 2 милиона емигрирали българи в чужбина. Ако влезем във война, никой няма да остане. Включително ще избягат и бойците от фронта, ако някой ги изпрати там!

Отговори
11 11
Един цар да имаме, обаче зовеш за референдум??

Един цар да имаме, обаче зовеш за референдум??

03.05.2022 | 12:28

Да си имаме един цар... Мечтата на всеки гладък путинофилски мозък. И във война сме щели да влизаме. Във война ли са Германия, Франция, Великобритания, Полша, Швеция, Швейцария, Естония, Латвия и Литва? Видя се, че бункерния дядо не може да спечели войната и впрегна всички полезни идиоти да го бранят.

Отговори
6 6
Пеши

Пеши

03.05.2022 | 12:38

Невеж си ,да беше чел малко военни специалисти.

Отговори
2 2
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

03.05.2022 | 13:06

Достатъчно е да споменеш нещо за путин и веднага става ясно, че нямаш гладък мозък, защото просто нямаш мозък. Празна черепуха, дори бръмбарите не я харесват.

Отговори
4 4
За Импийчмънт е време

За Импийчмънт е време

03.05.2022 | 11:34

Този пак тръгна предизборно. Хареса му да управлява, сега ще ни нашата Янев. Ами нали вие двамата управлявахте вече. С вас дойде хаоса и глада.

Отговори
15 17
За гладомор е време и 3та световна

За гладомор е време и 3та световна

03.05.2022 | 12:02

Какъв импичмънт бе малоумник? Ти не рабра ли че ни тези другърби камили наречени евроатлантици ни готвят за пушечно месо в трета световна война, която тепърва започва. Не амриканците ще мрът като мухи а тио и втоите роднини в Пловдив, София, Варна и цяла България Поне сега е добре да се направи референдум а не някакви скудоумци да решават съдбата на народа

Отговори
14 11

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?