1553

Румен Радев поиска България да се включи в управлението на порт Александруполис

България е акционер с 20% в терминала за втечнен газ в Александруполис и има резервиран капацитет за следващите 10 години. Този проект е от решаващо значение не само за задълбочаване на стратегическото прартньорство между България и Гърция, а и за гарантирането на икономическата стабилност на Балканите. Чрез постигане на реална диверсификация, сигурност на доставките и реална конкуренция. Това изисква, разбира се, терминалът да бъде свързан с другия стратегически обект между нашите две страни - интерконектора, който очакваме да заработи от 1 октомври и е още едно доказателство за успешното стратегическо партньорство между Гърция и Бъглария. Това каза президентът Румен Радев на среща с представители на ръководството на компаниите „Gastrade” и „Copelouzos Group“.

"За нас е изключително важно терминалът да бъде завършен в срок, както и да разгледаме още веднъж възможността за втечнен газ за България през Гърция и в краткосрочен, и в дългосрочен план. Както и за възможностите на включване на България в управлението на порт "Александруполис". Защото нашите две страни наистина могат да обединят усилията си в този важен регион за постигането на повече стабилност и създаването на повече възможности, посочи още президентът.

Това е дългосрочно партньорство, отбелязаха от гръцката страна. "Ясно ни е завишеното търсене на енергия и необходимостта от завишаването на капацитета на терминала е от стратегическо значение в момента и въпреки множеството участници на пазара, които се опитват да гарантират капацитет в различните терминали, смятаме, че България е с приоритет като държава предвид нейното дългогодишно партньорство с Гърция и предвид това, че България е по пътя от Гърция към различните пазари в Югоизточна Европа - към Сърбия, Румъния, а да се надяваме, че през тях ще успеем да достигнем и до Украйна и Унгария. Може да се каже, че със сигурност участието на България е от изключително значение в този проект".

Гръцките компании отбелязаха още, че от самото начало на годината има завишено търсене на капацитет от така да се каже нови играчи, които в началото са гледали със слаб интерес на проекта. От нашите две държави зависи като лидери, които ще решават бъдещето на този проект, да включим максимално много партньори.

Вървим по план и ще успеем да завършим проекта навреме, казаха гръцките представители.

Сред темите на срещата бяха възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.

В разговора участваха министър-председателят на служебното правителство Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на ръководствата на „Булгаргаз“ и на „Булгартрансгаз“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
Неудобен запитвач

Неудобен запитвач

29.08.2022 | 14:52

Румбата-трумбата фъчилков навремето фъргаше огън и жупел срещу решението на ГЕРБ и Бойко Борисов да инвестират в терминала на гърците. Сега го играе първа мома на хорото на терминала, гиди мискинина му селски. Дръжте го под око, че току виж служебните му марионетки продали дяла ни от терминала на ватниците.

Отговори
2 2
Защо не вкарваме гъZZ от Крим?

Защо не вкарваме гъZZ от Крим?

29.08.2022 | 13:04

Явно само радев не съзнава на какъв пирон седна. Дори обикновените гърци (поне тези, които са чували за него) го определят руски агент.

Отговори
7 3
За още РУСКИ газ през Гърция

За още РУСКИ газ през Гърция

29.08.2022 | 13:00

За още РУСКИ газ през Гърция

Отговори
7 4
Даниел Смилов

Даниел Смилов

29.08.2022 | 12:56

Общественото мнение по темата за газа се манипулира с две тези: че връщане към „Гзапром“ ще намали цените за България и че цената от "посредник" не може да е по-ниска от тази, която ни предлага руската компания. Такава позиция изрази политологът Даниел Смилов в свой коментар във Фейсбук. „Две големи манипулации продължават: Манипулация 1: Връщане към "Газпром" ще свали цените в България и "ще сложи нещо в джоба на обикновения българин". Цената на руския газ обаче е минимум 78-80% от TTF цената на европейската газова борса. С нормална търговска отстъпка при договаряне на втечнен газ разликата между руския и втечненения може да спадне до 10% и дори да изчезне. Но най-важното е, че дори и да купуваме газ с 10-20% по-евтино, това няма да има особен ефект върху инфлацията и цените на стоките за гражданите. Тази инфлация е резултат от над десетократно увеличаване на газа и многократно увеличаване на цените на други енергоносители. А това десетократно увеличение е продукт на войната в Украйна и най-вече на енергийната политика на Русия - тези фактори няма да изчезнат независимо дали купуваме от "Газпром" или не. Изводът е, че връщането към "Газпром" не се прави от някаква загриженост за инфлацията и ценовия натиск върху гражданите, а заради геополитически причини и желание да се запазят максимално обвързаности с Русия - страна агресор, която е и първопричината за икономическите трудности в Европа в момента.“ – написа той. „Манипулация 2: Цената за България на газ от "посредник" не може да бъде по-ниска, отколкото цената, която Булгаргаз договаря директно с "Газпром". Някои т.нар. "посредници" обаче са огромни компании, които договарят количества надхвърлящи нашите 3 млрд. куб. м. газ годишно. Заради икономии от мащаба, колкото по-голямо количество купувате, толкова по-ниска е цената. Именно по тази логика България в изминалите години - въпреки че договаряше директно с "Газпром" - далеч нямаше най-ниските цени в Европа (а често разликите ни с Германия и други държави бяха почти двойни в наш ущърб). Затова анализът на цената е по-сложен и не зависи само от това, дали се купува директно от някого или не. Разбира се, комисионните се разпределят по различен начин, но видяхме как заради директното преговаряне с "Газпром" накрая България му построи 3 млрд. лева транзитен тръбопровод и им опрости един милиард неустойки по договори. Заради което сигурно доста хора са се облажили и сега се отплащат с лоялност към "Газпром" или просто искат да продължават да се блажат.“ – заключава Смилов.

Отговори
6 3
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

29.08.2022 | 12:37

господин ДРАГАН точен ПОСТ

Отговори
5 1
Драган

Драган

29.08.2022 | 12:29

Благодарение на злобния алчен за власт Румен Радев България е в тази криза.Всякакви ПИАР и са излишни освен оставката на това лице.

Отговори
10 4
!!!

!!!

29.08.2022 | 12:28

Дядо ти Иван ни спря газа ЕДНОСТРАННО, при наличие на валиден ДОГОВОР до края на годината! А преди това същият военнопрестъпник нападна свободна Украйна!

Отговори
12 4
Едно уточнение

Едно уточнение

29.08.2022 | 14:35

Преди това дядо му Иван чрез манипулации на изборите с мадуровките инсталира Кирта и Кокора за да извъртят нещата така, че хем да купуваме по-скъп газ от дядоивановите му посредници, но и да се наложи да плащаме да му и неустойки. После чакаме да излезне на светло и дядоивановата далавера с Гемкорп.

Отговори
3 3
Богдан Попов

Богдан Попов

29.08.2022 | 12:20

Ами като сё скарахте с Дядо Иван Сега сё молете на Щатите да Ви докарат шистов газ че да потьне Америка от дрелирането на Индианскатв земя.

Отговори
6 9
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

29.08.2022 | 12:14

МИСЛИТЕ ИСКРЕНО за народа ПОМАГАЙТЕ на ХОРАТА

Отговори
5 4
КИРКОВ

КИРКОВ

29.08.2022 | 12:23

ДЕНЕМ И НОЩЕМ МИСЛЯТ ЗА НАРОДА. ГРИЖАТА ЗА ЧОВЕКА ОСНОВНА ГРИЖА НА ПАРТИЯТА. ОТ МНОГО МИСЛЕНЕ ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА ПЛУВА В ЛУКС А НАРОДА КУЧЕТАТА ГО ЯЛИ. И ВСЕ В ИМЕТО НА НАРОДА.

Отговори
11 3
гаZZпром ли нареди?

гаZZпром ли нареди?

29.08.2022 | 12:14

А защо отказахте ВЕЧЕ ДОГОВОРЕНИТЕ 6 танкера с газ?

Отговори
9 8

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?