1553

Румен Радев: Образованието обединява духовно нацията

Образованието трябва да бъде издигнато в стратегически приоритет и водеща национална цел, от които да зависи развитието на всички останали цели. Това заяви президентът Румен Радев по време на кръглата маса „Образованието – ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество“, цитиран от своята пресслужба.

 Форумът, организиран от Министерството на образованието и науката, се състоя под патронажа на държавния глава. В кръглата маса участие взеха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов, изтъкнати историци, университетски и училищни преподаватели, представители на МОН, както и на синдикални организации в сферата на образованието.

В словото си пред участниците държавният глава открои огромната роля на образованието не само за придобиването на устойчиви знания и умения, но и за духовното развитие на младите хора.

„Преди да бъдат добри инженери, IT специалисти, лекари, изследователи, преди да бъдат успешни граждани на света, нашите млади хора трябва да бъдат преди всичко достойни и пълноценни граждани на България“, посочи президентът Радев и подчерта, че за развитието ни като държава е изключително важно да предадем на идните поколения историческата памет, ценности и духовност.

Образованието е това, което днес определя какви ще бъдат в бъдеще амбициите и мястото на България в световните обществени процеси, заяви още държавният глава. По думите му успешното вписване на България във все по-глобализиращ се свят, на остра конкуренция и културни експанзии, е важно да можем да развиваме нашите национални амбиции и да отстояваме нашето собствено духовно пространство.

„Ще могат ли младите ни хора да оценяват по достойнство достиженията на глобалното развитие на човека, ако те не познават достатъчно и не се гордеят с огромния принос на България в културното развитие на човечеството и със своята българска национална идентичност?“, попита президентът Радев.

България има огромна нужда от единение на нацията, което може да се постигне, само ако децата от ранна възраст изградят обща представа и мироглед за България и за света, ако се възпитават в национални ценности и идеали, в любов и преданост към България, подчерта още Румен Радев.

Държавният глава призова да не се допуска български автори  да отпадат от учебното съдържание по литература, както и да не се пренаписва българската история. По думите му няма как държавата и държавните институции да не се ангажират, когато става въпрос за фундаментите на държавността, а сред тях са и въпросите за историческата памет и за националната идентичност, които младите хора възприемат в процеса на образованието.

„Големият и важен фокус в нашите общи усилия е да гарантираме, че България ще има здрави духовни устои за бъдещите поколения, които трябва да се възпитават в дух на българщина, в национални ценности и идеали, в любов и преданост към България. Това е голямата задача“, заяви още президентът Румен Радев на кръглата маса „Образованието – ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Диди

Диди

29.03.2023 | 10:18

Неграмотни да говорят за образование

Отговори
2 0
Чорапът

Чорапът

28.03.2023 | 21:28

е цар на щампите. Даже президент. Такава космическа скука даже в космоса няма.

Отговори
4 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?