49

Румен Радев обяви кога отиваме на избори ВИДЕО

Президентът Румен Радев иска евентуалните предсрочни избори да се проведат в началото на октомври. Така на тях щяло да има достатъчно висока активност, за да получи новия парламент представителност, посочи той.

Ако вторият мандат бъде върнат, ще поканя всички партии на консултации, заяви държавният глава след посещението си в Черна гора. На тези нови консултации той ще реши на кого да връчи третия мандат в зависимост от това какви са нагласите за сформиране на управленска коалиция.

Радев даде да се разбере, че би предпочел да има нов кабинет в този парламент, а не предсрочни избори наесен.

"Очевидно политическата криза в страната се изостря и всяка политическа партия с амбиция за обществена подкрепа, трябва ясно да заяви какъв изход предлага. Но въпросът за властта не отменя отговорността на политическите партии към гражданите и към държавата. Трябва да е ясно, че бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на правителство преди края на юли на практика приключва дейността на правителството и на парламента и много важни въпроси остават нерешени. По Конституция трябва да обявя веднага избори в рамките на два месеца, това означава избори през септември, което също крие рискове". Това заяви президентът Румен Радев.

Той изрази мнение, че прекаленото удължаване на процедурата за съставяне на правителство, води към изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени. "Самите партии чертаят все по-дебели червени линии помежду си и съставянето на правителство става все по-трудно".

Държавният глава уточни, че предстои в рамките на дни на връчи втория проучвателен мандат. От ГЕРБ-СДС вече обявиха, че ще върнат веднага мандата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
222

222

12.07.2022 | 14:19

страх тресе американската кочина в парламента от нови избори, що така

Отговори
6 4
Берова

Берова

12.07.2022 | 14:03

Правителството ще е с премиер Малкият Мук царския измамник подкрепен от здравите сили ГЕРБ ДПС Слави и Костя

Отговори
4 2
Богдан Попов

Богдан Попов

12.07.2022 | 13:01

Усети ли сё най после или театра продьлжава г-н Президент? Защо Ви е страх от Костадинов и не му предложите да направи правитество.

Отговори
9 10
За това е прав на 100%! Поздравления, Г-н Президент!

За това е прав на 100%! Поздравления, Г-н Президент!

12.07.2022 | 13:00

"Радев даде да се разбере, че би предпочел да има нов кабинет в този парламент, а не предсрочни избори наесен."

Отговори
8 7

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?