49

Румен Радев назначи трети човек в управата на БНБ

Президентът Румен Радев назначава Илия Лингорски за член на Управителния съвет на Българската народна банка с Указ номер 118 от 15 април.

Указът е публикуван днес в Държавен вестник. Назначението е в сила от 18 юни тази година, когато изтича шестгодишния мандат на Елица Николова. По закон попълването на седемчленния борд на централната банка се прави между три и два месеца преди изтичането на съответните мандати, пише "Капитал".

С назначението на Лингорски президентската квота е запълнена, тъй като Радев през 2018 г. назначи за член Людмила Елкова, която бе зам.-министър на финансите преди това, а през 2020 г. - Николай Неновски, също бивш зам.-министър на финансите.

Последният заеман и в момента пост от Лингорски е главен икономист на Българската банка за развитие. Поема поста, когато Стоян Мавродиев е начело на банката, но го запазва и в периода, когато Кирил Петков е министър на икономиката и принципал на банката. Работил е предимно в чуждестранни институции, а с идването на правителството на Симеон Сакскобургготски той става главен политически съветник на вицепремиера Николай Василев. След това е начело на Изпълнителната агенция за национална туристическа реклама и информация, а впоследствие и зам.-министър на финансите, когато Милен Велчев оглавява ведомството. През 2009 г., след края на т.нар. тройна коалиция, е сред кандидатите за председател на царската партия.

Подуправителите на БНБ Калин Христов и Нина Стоянова също са с изтекли мандати.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?