46

Румен Радев: Може да влезем в Шенген още през октомври

Като израз на безсилие и паника определи президентът заличаването на българския клуб в Битоля

България не се е отказала от Планa за справедлив преход. Това заяви президентът Румен Радев преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

"Служебното правителство не се е отказало от плана. Това е някакво недоразумение с еврокомисаря Ферейра. Вчера се чуха с нея, всичко е изчистено. България има да получава тази година 800 млн. Условието е до края на годината да доставим плановете, съгласувани с трите важни области - Стара Загора, Кюстендил и Перник. Разбира се, че ще ги предоставим", каза Радев. Президентът заяви, че е напълно възможно страната ни да бъде приета в Шенгенското пространство през октомври тази година, ако изпълни всички важни стъпки и направи необходимите законодателни промени. Той подчерта, че се водят разговори с нидерландския премиер Марк Рюте, австрийският канцлер Нехамер, с ЕК и със Съвета.

Радев определи решението на властите в Северна Македония да заличат българския клуб в Битоля като израз на безсилие и паника.

"Това отеква много лошо в ЕС. Това решение е израз на паника и безсилие, защото властите в Република Северна Македония трябва най-сетне да признаят, че има македонски българи и българско присъствие в Северна Македония не от сега, а от векове - от 1300 години. И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България и нашите европейски партньори Република Северна Македония да впише българите в своята конституция", каза той.

България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, ако те поискат това, а не за Украйна. Това заяви президентът Румен Радев преди заседанието на Европейския съвет, който започва днес в Брюксел.

Президентът посочи, че България е важна част от Европейския механизъм за укрепване на мира, създаден година преди войната в Украйна.

"Затова високо оценяваме визитата на комисар Тиери Бретон, която започна именно от България, като признание за традициите, опита и големия капацитет на отбранителната ни индустрия. С ЕК ще работим за повече инвестиции в отбранителната ни индустрия, но България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави. Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, ако те поискат това. Но не и с Украйна", каза Радев.

Сред темите на срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС са продължаващата война на Русия срещу Украйна, повишаване на конкурентоспособността и производството на Европа, предизвикателствата пред енергетиката, миграционният натиск и други теми от дневния ред на Европейския съюз. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Стига сте се карали,аз пък не ща нито с американците,нито с руснаците.

Стига сте се карали,аз пък не ща нито с американците,нито с руснаците.

02.04.2023 | 18:09

Суверенна българска държава,България на българите и ЗА тях.Айде,аман от г@золизци чуждопоклонници!!

Отговори
1 0
пищоф

пищоф

23.03.2023 | 23:55

долуписалите червени г.... барабар с анти-българина радефъ - в рушляндия!

Отговори
1 1
Само да не ни вкарат във войната мръсниците

Само да не ни вкарат във войната мръсниците

23.03.2023 | 16:49

Защо евроатлантиците блъскат България във войната? Мръсни гадове!

Отговори
4 3
Дии

Дии

23.03.2023 | 15:17

При Радев можем да влезем в СССР. От прост военен толкова. В главата му плющи червеното знаме. Неговата родина е Русия.

Отговори
11 5
Мръсник,

Мръсник,

23.03.2023 | 16:55

А твоята да не е ФАЩ? Мръсен фа шист!

Отговори
5 3
Дии ще казваш Мръсник,

Дии ще казваш Мръсник,

23.03.2023 | 16:59

На майка ти в леглото на продажницитвкойто я е..т!

Отговори
5 2
Ганьо

Ганьо

23.03.2023 | 14:12

Може ,ама не искате

Отговори
6 5
И ние не искаме!

И ние не искаме!

23.03.2023 | 17:01

Виж краварите са агресори и ще ни точат кръвчицата мръсниците.

Отговори
5 1
Зъб за чейне Око за две

Зъб за чейне Око за две

23.03.2023 | 14:06

15 години клепане по опашките на границите на Шенген ни стигат Веке ашладисахме дълбоки корени фанахме и плод у короната родихме Е .....ти Шенгеня Сега те шъ ни чакат България да им стане територия Унижението към Българина е жестоко Ще получат същото

Отговори
7 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?