71

Румен Радев каза от Пловдив кой има последната дума по македонския въпрос

В момента няма условия за мое посещение във Франция за обсъждането на казуса със Северна Македония. Това заяви в Пловдив президентът Румен Радев след като откри военната изложба "Хемус".

Коментарът му бе повод информациите, че заедно с премиера Кирил Петков ще гостуват на френския президент Еманюел Макрон.

На срещата се очаква България да одобри предложението на държавния глава на Франция за вдигането на ветото от наша страна за започване на преговори на Северна Македония за членство в Европейския съюз.

Радев обаче бе категоричен, че това не може да стане тъй като в момента западната ни съседка не изпълнява Договора за приятелство и добросъседство с България. 

Оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори, но аз искам да видя реални резултати, подчерта президентът. Той атакува и премиера Кирил Петков за негово изказване по казуса.

"Що се отнася до убеждението на премиера, че последната инстанция по темата Северна Македония е парламентът, трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми. Всички българи следим внимателно позициите на партиите", заяви Радев.

Това може да се приеме и като подкрепа на идеята референдум да реши дали да пуснем РСМ в ЕС.

Президентът добави още, че нашата страна трябва да положи усилия да интегрира украинските бежанци, но и самите те трябва да спазват изискванията на българските власти.

Румен Радев добави, че при актуализацията на държавния бюджет трябва да бъдат отпуснати повече средства за отбрана.

"Средата за сигурност налага това. Много страни вече си актуализираха бюджета – включително и много страни около нас. Сигурността е фундаментът за пълноценното функциониране на цялото общество. Ако няма сигурност, ние не можем да говорим за икономика, образование, култура и тн", каза президентът. 

По отношение на намерението на кабинета до 2024 България да влезе в Еврозоната, президентът Радев напомни, че още с подписването на договора за влизане в ЕС, ние сме пирели това като цел.

Президентът предупреди, че не трябва решенията да предхождат задълбочения анализ.

"Трябва да има ясна идентификция на рисковете и заедно с плана въвеждането на еврото, трябва и план за потенциални негативни последствия, за повишаване на доходите, за повишаване на конкурентноспособността на нашата държава", каза Румен Радев.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
питайте мен

питайте мен

01.06.2022 | 15:33

макетата си искат титова Югославия и не се мислят за българи, никакъв компромис с историята точка, докато не я приемат!

Отговори
6 1
Тодор

Тодор

01.06.2022 | 15:21

Прав сте г-н Президент но 30 години един път не питахте народа за нищо. Сега търсите някой да извади кестените от огъня, защото цялата политическа класа тотално се провали. Няма един достоен политик да каже какво мисли народа за Македония, разни назначени псевдопатриоти, фалшиви войводи натрупаха милиони експлоатирайки темата. Та българският народ казва Македонците са българи и Македония е България, защо не кажете това на Макрон а шикалкавим днес едно утре друго и никой не ни взема насериозно.Събертете се и решете проблема, иначе защо Ви храним политиците, какво решавате?

Отговори
5 1
пътник

пътник

01.06.2022 | 14:22

Какъв референдум с 80 % дебили и историци,които от пещерата на миналото не виждат политическите реалности?

Отговори
1 4
кики

кики

01.06.2022 | 14:11

комунистически гъонсурат е тоя.

Отговори
7 7

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?