1939

Румен Радев: Категорично подкрепяме Черна гора по европейския ѝ път

Във времена на застъпващи се кризи залогът за успех е сплотеност, солидарност и взаимодействие между всички страни  на Балканите и в Европа, заяви президентът Румен Радев в Подгорица

Европейската перспектива на Югоизточна Европа няма алтернатива и е от ключово значение за стабилността, сигурността и просперитета на целия регион. Това беше общата позиция на президентите на България и Черна гора Румен Радев и Мило Джуканович, които проведоха днес среща в президентския дворец в Цетине. Държавният глава Румен Радев е на официално посещение в Черна гора по покана на черногорския си колега президента Мило Джуканович.

Румен Радев изрази категоричната подкрепа на България за европейския път на Черна гора, която е най-напредналата страна в процеса на разширяване на ЕС. „Силната подкрепа на черногорските граждани за присъединяване към ЕС е най-сигурният гарант за успеха по пътя на европейска интеграция, както и за неутрализация на всякакви опити за външно вмешателство в този процес“, подчерта президентът. Той изрази надежда и че пътят към реформи ще бъде ускорен и подчерта, че България е готова да окаже помощ с експертиза за укрепване на институционалния капацитет на Черна гора, за решаване на всички важни въпроси не само в процеса на присъединяване, но и след това - за постигане на пълноценната интеграция в ЕС.

„Ако държавите в двата края на Балканския полуостров можем да постигаме успехи в нашето сътрудничество, това означава и че всички държави от региона, въпреки предизвикателствата, могат да го правят“, посочи Румен Радев. Двамата президенти се обединиха около позицията, че във времена на застъпващи се кризи залогът за успех е сплотеност, солидарност и взаимодействие между всички страни в региона и в Европа, което да укрепва и взаимното доверие между държавите в Югоизточна Европа. 

 

Въпреки активния политически диалог на всички нива, все още икономическите връзки са далеч от амбициите и възможностите на двете страни, отбелязаха двамата президенти. „Надявам се, че след формиране на новото правителство в България по най-бързия начин ще се проведе петата сесия на смесената икономическа комисия, именно тук в Черна гора, която да отвори нови хоризонти за икономическо взаимодействие“, подчерта Румен Радев. Той допълни, че е необходимо Черна гора да бъде по-активна и да стане много по-забележима за българския бизнес и инвеститори, защото потенциалът, който предлага в редица области, е голям.

 

От Цетине Румен Радев постави акцент върху регионалната свързаност, чието задълбочаване би се отразило положително и на двустранните отношения в различни сфери от взаимен интерес. По думите му фокусът на регионалното сътрудничество трябва да бъде насочен към подобряване на шосейната свързаност, въздушните връзки и дигиталната свързаност. „Само така можем да разгърнем най-важното – обмена на хора, проекти, капитали, инициативи между нашите две страни“. По думите на президента ключ към успешното сътрудничество е и задълбочаването на връзките в системата на образованието, „защото обменът между  младите и талантливи хора, с техните идеи, с тяхното виждане за бъдещето на региона и Европа, ще бъде стимул за сътрудничеството и връзките във всички останали области от взаимен интерес“. 

 

„В условия на застъпващи се кризи в областта на сигурността, енергетиката, инфлацията, риска от продоволствена криза, изключително важно е държавите от нашия регион да показват отговорност,  европейска убеденост и активно регионално сътрудничество в установените вече формати“, посочи още българският президент. Румен Радев допълни, че в това отношение България и Черна Гора показват, че имат прагматична политика, насочена към повишаване на доверието. Румен Радев призова за проактивна политика, която не само да се бори с последствията от кризите, но и да прави необходимото да предотвратява вторичните ефекти от войната в Украйна върху нашия регион. 

 

Президентът Радев поздрави Черна гора за поетото председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа от тази година.  Държавният глава изтъкна и постигнатото от Черна гора при председателството  на Централноевропейска инициатива през последните две години и заяви, че България, която в момента председателства инициативата, има добра основа да разгръща по-нататък съвместната дейност имено благодарение на резултатите на Черна гора. Сътрудничеството в системата на НАТО и общият ангажимент, който България и Черна Гора споделят  за укрепване на сигурността и на стабилността на Балканите, също бяха подчертани в рамките на срещата. 

Българският президент проведе срещи днес и с председателя на парламента Даниела Джурович, както и с министър-председателя на Черна гора Дритан Абазович.

 

 

 

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?