1553

Румен Радев говори за зелената сделка с еврокомисар

Подобряването на социално-икономическата среда в България е ключов фактор за овладяване на негативните демографски процеси. Това ще доведе и до стимулиране на повече млади хора да развиват потенциала си в страната ни. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща днес в президентската институция с председателя на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) Оливер Рьопке, съобщиха от пресцентъра на държания глава.

Румен Радев и Оливер Рьопке обсъдиха предизвикателствата пред общия европейски трудов пазар в условията на дигитална трансформация и преход към зелена икономика. ЕИСК е орган на Европейския съюз, който гарантира, че прилаганите политики и правни положения в рамките на общността са съобразени с икономическите и социални условия на отделните страни членки.

Държавният глава Румен Радев заяви, че преходът към зелена икономика следва да се основава на баланс, като се отчитат социалните ефекти и без да се ощетява благосъстоянието на европейските граждани и конкурентоспособността на икономиката на ЕС.

„Интегрирането на зелени политики не трябва да се осъществява по начин и скорост, които биха влошили стандарта на живот на хората, а напротив – необходимо е да се предприемат подходи за подобряването му“, посочи президентът. Държавният глава заяви, че сред сериозните икономически предизвикателства са и военните действия в близост до границите на ЕС, на които трябва да се търси мирно решение, съобразно международното право.  

Румен Радев и Оливер Рьопке споделиха обща позиция, че приемането на България в Шенгенското пространство и по сухопътни граници ще окаже положителен ефект върху  икономическата среда не само в България, но и в Европа. Президентът Радев открои привличането на устойчиви инвестиции като значим фактор за стабилност на трудовия пазар, предвидимост за бизнеса и създаването на перспективи в различни сектори от икономиката.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?