49

Румен Овчаров с подозрения как е влязъл в списъка "Магнитски"

През 2016 г. САЩ ми отказаха виза. Исках да отида на круиз и кандидатствах за виза, който тръгва от Флорида. Обадиха ми се след ден, и то на стационарен телефон - една жена с развален български. Тя ми каза, че е консулът на САЩ и се извинява, но няма да ми дадат виза. Защо, ходил съм десетки пъти в САЩ, последния - на държавно посещение, попитах аз.

"Ами защото тук с вас има едни проблем около АЕЦ "Беляне", отговорила му дипломатката.

И след седмица получих призовка от прокуратурата, а след още една ме привлякоха по разследването на Белене в спецсъда. Някога при комунизма така се е докладвало на Москва.

Това разказа Румен Овчаров вчера, гадаейки как се стигнало до включването му в санкциите по "Магнитски".

Вие сте един от източниците на приказките по мой адрес за офшорни сметки - така Овчаров се обърна към водещата от Би Ти Ви Мария Цънцарова в неделя сутринта, коментирайки откъде може да идват твърденията за корупционни договори и 5 млн. в офшорни сметки.

Във вашето студио лицето Кирил Николаев Добрев говореше за фирми в офшорни зони, заподозря Овчаров какъв тип сигнали са стигнали до Вашингтон.

Но това са изявления на държавния секретар на САЩ, опонира Цънцарова. Казвам какво може да стои в дъното, защото няма такива истории, отвърна Овчаров.

Но докато случаите с Горанов и Малинов са епизоди с продължения, то случаят с мен, Иван Генов са и Сашо Николов е насочен към бъдещето - нас ни предупреждават. Не ни плашат с неща от миналото, а за предстоящи, казва Овчаров. 

Лицето Кирил Добрев неслучайно ги е приказвал тогава, и сега той не е случаен човек, а чрез своя бизнеспартньор Еленко Божков, който е зам.-министър, на практика управлява атомната енергетика на България, продължи той. Напомни, че служебният енергиен министър обявил как ще се прави търг за ядреното гориво, но вместо това се подписало директно с "Устингхаус".

Има ли нота от американското и английското посолство до министър-председателя на България от началото на ноември, в която абсолютно ултимативно се настоява България веднага да подпише договорите с "Уестингхаус". Разследвайте това, призова Овчаров.

И тогава ще разберете защо Блинкин си позволя да говори по този начин, заяви политикът и бивш министър на икономиката и енергетиката. Несериозни неща - говорили си двама в сауната, говорил Кирил Добрев тук, завърши той.

Потресен съм, че стожер на демокрацията като САЩ си формира така позициите, а от реакцията на нашите институции ме е срам, заяви още Овчаров. Борислав Сарафов излъга вчера за делата ми - всички присъди, за които той говори, са отменени, а спецсъдът му и спецпрокуратурата бяха бухалка. Делото почна със сигнал, внесен от Делян Добрев и Валентин Николов от ГЕРБ, припомни Овчаров.

Категоричен е, че крайната цел сега е изтикването на Русия от енергийния пазар. Първо спряха договора за газ, докато Германия и Гърция си получават руския газ, сега трябва да се приключи и с руското ядрено гориво. Аз съм говорител по тази тема, затова удрят мен. Не съм представител на руските интереси, а защитник на българските, отсече Овчаров. А иначе през 1996 г. руският посланик беше ходил при Жан Виденов да обяснява, че съм американски агент, защото тогава "Уестингхаус" влезе в АЕЦ "Козлодуй" и затова не може да съм министър, добави той.

Но американското ядрено гориво е с 30% по-скъпо от руското и няма гаранции за неговата безопасност в "Козлодуй", увери той.

Румен Овчаров е категоричен, че няма офшорни сметки. Нямам фирми, нямам 5 млн. Ако имам, с тях ще отида да съдя институцията, която пише тези глупости. Нищо не работя, пенсионер съм, разказа още той. Иначе през 2016 г., когато му отказват американската виза имал пари за круиз, защото още работел. Тогава бе в борда на "Лукойл".

 
 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Много, много отдавна още при Тройната коалиция

Много, много отдавна още при Тройната коалиция

13.02.2023 | 09:55

24 часа публикува репортаж за Румен Овчаров, неговото ежедневие и дома му. Модерна къща на наколкостотин квадрата, която днес ще струва вероятно поне два милиона.

Отговори
0 0
превод в ефир

превод в ефир

12.02.2023 | 14:41

Американски интереси: спретват компромати Магнитски - активират местните дъбъ шорошояди, медии - митинг против Радев, който преди това се е изказал за бойкот на санкции против Русия за ядрено гориво, за да продават на местните булгаристанци по-скъпо американско ядрено гориво с 30%

Отговори
1 4
Краварите грабят България

Краварите грабят България

12.02.2023 | 14:21

Грабят!

Отговори
2 6
Кравар

Кравар

12.02.2023 | 10:54

Всички знаем защо го атакуват. Тече смяна на далаверата в енергетиката - краварите изместват руснаците. Сега вече ще видим какво значи ограбване на държавата. Руснаците ще ни се сторят като благотворителна организация в сравнение с американските хиени.

Отговори
7 7
Краварите грабят България

Краварите грабят България

12.02.2023 | 14:25

Грабят¡

Отговори
2 4
комунист

комунист

12.02.2023 | 10:14

Наистина винаги е защищавал българските интереси.Свидетел съм на такива действия от негоа страна и бях горд, че имаме такъв министър.А ,че ще страдаме заради американските интереси в България не се и съмнявам.

Отговори
7 11
Дългия инкасатор

Дългия инкасатор

12.02.2023 | 10:44

е емблематичен крадец на т.н. преход.Пипалата на този комунистически октопод е в цялата българска енергетика и особено в поддръжката на ТЕЦ -овете от маришкия басейн.В нормална държава ,този ще бъде осъден да лежи повече от 100 години.

Отговори
11 4
мхм

мхм

12.02.2023 | 12:20

Преди години един мой познат го беше засичал с любовницата на хотел в Хисар. Дългия, дето е беден пенсионер, карал Ауди за над 300К. Та нямал пари комунягата долен!! И.зроди за комунетата, разберете го най после!!!

Отговори
8 2
Краварите грабят България

Краварите грабят България

12.02.2023 | 14:23

С пълни шепи!

Отговори
2 3

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?