1939

Росен Христов: Опитваме се да се разберем с "Газпром", но работим и по други алтернативи

"В комуникация сме с "Газпром" и се опитваме да доведем разговорите до позитивно приключване на преговорите и възобновяване на доставките при изгодни за нас условия. За момента не мога да споделям много детайли от преговорите.

Клаузите на договора са конфиденциални. Работим изключително интензивно и се надяваме в скоро време да имаме положителен резултат. Говорим не само за доставки на газ, но и за условия за плащане, за цена и срокове, за защита на интересите на "Булгаргаз" и техните права по договора при евентуален арбитраж. Но работим паралелно и по редица други алтернативи, целта е да осигурим газ на оптимална цена, като не е задължително да е от "Газпром"".

Това каза служебният енергиен министър Росен Христов в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Физически не можем да вземем всички количества по договора в рамките на 2022 г. Едно от условията в преговорите с "Газпром" е да вземем част от количествата в първите месеци на 2023 г. Цената е отделна тема на разговор, другото ключово е системата на плащане. Изцяло работим по схемата, по която плащат всички европейски държави - било то чрез частни дружества или държавни", уточни Христов. И не пожела директно да отговори готови ли сме да открием сметка в рубли. Той добави, че се водят преговори и с "Шел", Тотал енерджи", "Шиниър".

"Все още не мога да кажа дали ще се увеличи цената на парното в София. Изцяло зависи от доставката на газ и на каква цена. "Топлофикация-София" е най-големият консуматор на газ в страната - около 30 процента от цялата", допълни той.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Западняк

Западняк

31.08.2022 | 20:02

Този министър е изключителен лъжец и некадърник. Миналия понеделник той каза, че ще имаме отговор от Газпром до края на деня. В сряда той все още “преговаря”. И всичко е държавна тайна. А народът си кротува и нехае. Този министър трябва да бъде изхвърлен незабавно. Щетите, които той “преговаря” ще достигнат милиарди.

Отговори
5 2
хохохо

хохохо

31.08.2022 | 21:35

Стар седесарски чобан, вече винаги можеш да отидеш на запад!

Отговори
2 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

31.08.2022 | 20:00

ПРАВИЛНО защото ХОРАТА ПЕНСИОНЕРИТЕ БИЗНЕЦЪТ са на РЪБЪ на ОЦЕЛЯВАНЕТО

Отговори
6 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?