2374

Росен Христов: Не спираме да търсим контакт с "Газпром", ефектът е нулев

България продължава да изпраща искания до "Газпром" по договора за доставки. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов пред български журналисти в Брюксел след извънредното заседание на Съвета на ЕС.

"Не сме спирали да търсим контакт, засега няма развитие по въпроса. Това не ни притеснява, осигуряваме си количествата газ с обявените търгове, но по този начин защитаваме позицията на добросъвестна страна по договора, което ни помага при приключването на договора и финалните разбирателства", поясни министърът.

Всичко, което стабилизира цените на горивата, го подкрепяме, но си запазваме правото да реагираме, когато има повече конкретика, допълни той.

Министърът посочи това в отговор на въпрос дали нашата страна подкрепя предложението на Европейската комисия за налагане на таван на цените на петрола като част от новите санкции срещу Русия заради войната в Украйна. По думите на министъра е много сложно да се прецени позиция по предложението на ЕК за таван на цените на петрола без задълбочени пазарни оценки. 

Христов съобщи, че в Съвета на ЕС днес е имало спорове дали да се наложи таван на цената на внасяния газ само от Русия, или на всички количества. Нашата позиция е, че, ако се налага такава мярка, тя трябва да бъде обща за всичкия газ. Налагане на рамки само за руския газ представлява санкция, а не икономическа мярка за стабилизиране на пазара, обобщи той. По неговите думи въпросът ще бъде обсъден отново на среща в Прага на 11-12 октомври.

В България приемаме инцидента с газопровода "Северен поток" много сериозно, тъй като през нашата страна преминава "Турски поток", има и друга инфраструктура, и вероятно ще обсъдим определени мерки за повишаване на сигурността и охраната на обектите на наша територия, посочи министърът. По неговите думи, ако се потвърдят съмненията за умишлено увреждане на "Северен поток", "вероятно има интерес такава инфраструктура да бъде временно извеждана от експлоатация".

Не вярвам да има спиране на "Турски поток", правим всичко възможно, което зависи от нас, инфраструктурата да функционира. Не само ние, но цяла Европа има интерес снабдяването да продължи и да няма недостиг на газ, каза Христов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
От всички във Временното правителство

От всички във Временното правителство

01.10.2022 | 09:19

Този е най-вреден. Не са само приказките за.газпромовски газ, който няма да дойде. Той се опита да провали и връзката с Гърция, отказа втечнения газ, 6 кораба.

Отговори
2 1
Евала на западняка

Евала на западняка

01.10.2022 | 06:20

Ами стой на студено без ток и си трай. По езика се разбира нивото на културата. Да се спори с такива като теб е загуба на време. Сори, повече с идиоти не споря.

Отговори
1 3
Спокоен

Спокоен

01.10.2022 | 07:14

Е как ще стоим без ток, като в момента ИЗНАСЯМЕ ТОК бе сървуланино? По-скоро ония лапачи, дето правят милиони, изнасяйки държавния ток от АЕЦ ще си смалят ГУШИТЕ!

Отговори
6 0
Kарлуково

Kарлуково

01.10.2022 | 02:37

Един "бай Ганьо" спря ЮП, друг изгони 70 дипломати... Срам ме е като българин вече да чета мнението на обикновените руснаци за мнението им за нас - българите. Произвеждали сме ток... А кой ги е построил ВСИЧКИТЕ ни централи. Та трябва най-напред да си изясним какво искаме и да започнем не разговори за газ/ защото там ни е зора сега, а .... Та чекане му е майката. Срам голям сме.....

Отговори
4 6
Западняк

Западняк

01.10.2022 | 03:51

Най големият срам за България си ти, некадърен сволоч! Руснаците построиха електро централи и други заводи, защото България беше тяхна марионетка и чукундурите шумкари гледаха само на изток. Нямаше друга алтернатива. А какво мислят руснаците днес за България на мене ми е през куро. Те в момента имат други грижи. Ти си този, който се е загрижил, защото си куха глава и не можеш да прокопсаш без руска помощ. Гний си в кочината и и се притеснявай за мнението на руснаците. Гниене му е майката!

Отговори
4 2
Ssss

Ssss

01.10.2022 | 08:48

Българските ръце са ги построили ТЕЦ-овете. По руски проекти и с руска помощ. Пито платено! А после идват американски инвеститори и ги купуват за жълти стотинки и си дерат по 10 кожи от потомците на тези които са ги строили. Тук ние сме пили една глътка ,но плащаме и чуждите каси с алкохол! Просто бизнес. Нищо лично!

Отговори
0 0
Пешо

Пешо

01.10.2022 | 01:11

Първо се насрахме, после търсите контакти. Как. Някой извини ли се за поведението на канадския кукувец?

Отговори
5 2
Западняк

Западняк

30.09.2022 | 22:39

“ Всичко, което стабилизира цените на горивата, го подкрепяме, но си запазваме правото да реагираме, когато има повече конкретика, допълни той.” Тоя цървул на знае български, лъже и замазва. Перфектен за министър!

Отговори
3 0
Батко

Батко

30.09.2022 | 22:16

Ма кой те кара да лижеш гуза на Газпром, ва!

Отговори
5 2
Междувременно

Междувременно

30.09.2022 | 21:40

Днес Косово въведе визи за всички руски граждани!

Отговори
9 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?