1553

Разцепление във "Величие" роди версия за правителство

Ивелин Михайлов заплаши да изгони 6 от своите депутати

Разцепление на "Величие" ще осигури на ГЕРБ и ДПС нужните 6 депутати, за да получат мнозинство от 121 гласа в новия парламент и да съставят правителство още с първия мандат.

Този сценарий се обсъжда активно от събота, когато идеологът на най-малката партия в 50-ото Народно събрание Ивелин Михайлов заплаши, че може да изключи членове на парламентарната група, ако още веднъж гласуват заедно с ГЕРБ и ДПС. Става въпрос за избора на Анна Александрова от ГЕРБ за председател на временната комисия за изработването на правилника за работа на НС.

Хората на "Величие" са я подкрепили, защото са получили такива указания от свой съпартиец. "Те са гласували така, защото човекът, който е обследвал проблема, е казал да се гласува по този начин. Ние разследваме дали това нещо е следствие на незнание, на грешка, или е умишлено", обясни Михайлов.

"Има потенциално разцепление в партията, това е направо предателство. Не можем да гласуваме за престъпници. Говорих с деветима от нашите депутати, които казаха твърдо, че няма да направят такова нещо, другите ми казват, че това е политика", добави още създателят на "Исторически парк", но без да уточнява кой от хората му е препоръчал да се гласува заедно с ГЕРБ и ДПС.

Председател на ПГ на "Величие" е Николай Марков, а негови заместници са Георги Куков и Дарин Георгиев и най-вероятно един от тримата е дал командата как да се гласува. Групата е от 13 депутати и ако от нея се отцепят 5-6 души, останалите ще се водят независими.

"При нас това не е проблем, защото ние имаме работа, която сме обещали по осветляване на процесите в България. И дори като независими депутати ние ще си свършим работата перфектно, тази, която сме обещали на нашите гласоподаватели", увери Ивелин Михайлов.

Близки до ГЕРБ твърдят, че Бойко Борисов не се изкушава от подобен сценарий за постигане на мнозинство. Той продължава да се надява, че може да получи подкрепа от "Демократична България". Все пак подобен вариант с 6 отцепници от други партии остава в сила, защото ще спести неудобството на "Има такъв народ" да гласува за кабинет с първия мандат. 

За опити да се разцепи коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България"  намекна и шефът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Той обясни, че за разлика от ПП с ДБ можело да се работи и сред тях имало много кадърни експерти. Такива имало и в ДПС, а изчегъртването на ГЕРБ приключило, след като Борисов бил свален от власт.

 

Йорданов отново повтори, че най-добре е да има експертно правителство без политически лица в него. Такова смята да предложи ИТН, ако получи третия мандат, което, по думите на бившия сценарист, е най-разумният избор на президента, след като първите два мандата не родят кабинет.

"Има експерти, които не са ярки политически лица и са работили с всякакви политически партии чисто професионално и те са реален избор за подобна ситуация. Разговори за експертен кабинет ще се водят с всички в парламента", обясни Йорданов. 

Днес президентът Румен Радев започва консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание. Държавният глава ще проведе консултации с ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
„Величие” на първите си консултации при президента: Ние сме за програм

„Величие” на първите си консултации при президента: Ние сме за програм

26.06.2024 | 13:53

„Величие” на първите си консултации при президента: Ние сме за програмно правителство "Величие" се обяви за програмно правителство и биха предложили такова, ако третият мандат отиде при тях. Това стана ясно по време на консултациите на президента с най-новата партия в Народното събрание. Като най-малка парламентарна група те са и последни в серията срещи на "Дондуков" 2, преди Румен Радев да обяви връчването на първия мандат. "Ниската избирателна активност е истинско предизвикателство, но за вас тези избори бяха успех, защото ви гарантираха място в парламента, за което ви поздравявам. Вече се очертаха няколко варианта за съставяне на правителство - от правителство на малцинството, през програмен кабинет от експерти с широка парламентарна подкрепа, през антиГЕРБ и ДПС коалиция, БСП също имат амбиции да участват в съставянето на правителството", обобщи Радев разговорите си до момента. Лидерът на "Величие" обясни, че на този етап те не могат да подкрепят евентуално правителство с мандат на ГЕРБ-СДС, тъй като са потърсили среща с Бойко Борисов, но искането е било отхвърлено. "И ние нямаме яснота какво ще прави това правителство и какви ангажименти поема. Не съдим Борисов за това решение, но не можем да подкрепим или да не подкрепим незнанието си", заяви Николай Марков. Той смята, че едно експертно правителство би било "криене", зад което ще има коалиционни отношения, които по думите му не трябва да бъдат видими за широката общественост. "Това е вид популизъм и демагогия, която се разиграва в сграда на Народното събрание", смята Марков. "Най-близо до нас стои програмно правителство с ясни цели, задачи от лицата, които имат най-голямото доверие да го съставят. Като най-малки ние нямаме претенции да получим мандат, но ако се стигне до там да ни бъде връчен, ние ще подходим по същия начин и за нас ще бъде комплимент и отговорност да предложим програмно правителство, защото проблемите, които предстоят са най-важни целите. Живеем в тежки исторически времена, решенията трябва да бъдат високоотговорни, а аз виждам в парламента все повече хора, които не искат да носят отговорност и прехвърлят отговорността върху други институции или между себе си", добави лидерът на "Величие". Държавният глава разговаря в понеделник и във вторник с представителите на ГЕРБ-СДС, на ДПС, на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и на "Възраждане“. По-рано днес президентът Радев разговаря с представителите на „Има такъв народ“. Очаква се да стане ясно кога Румен Радев ще връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за съставяне на кабинет. Dariknews

Отговори
0 0
Имаме мнозинство!? Отлъчен от БСП + 10 отцепници от „Величие“ гласуват

Имаме мнозинство!? Отлъчен от БСП + 10 отцепници от „Величие“ гласуват

25.06.2024 | 21:32

Имаме мнозинство!? Отлъчен от БСП + 10 отцепници от „Величие“ гласуват за кабинет на ГЕРБ Според слухове от кулоарите на парламента, подкрепа за кабинет с първия мандат може да дойде от неочаквано място. А именно – изгоненият от парламентарната група на БСП Калоян Методиев, близък до бившия председател на столетницата Корнелия Нинова, заедно с депутати от новата партия „Величие“ могат да основат нова парламентарна група, която да каже „да“ за кабинет на ГЕРБ с първия проучвателен мандат. Само и единствено с него може да има кабинет, постави условие след консултациите при президента Радев лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Говори се, че 10 от народните представители от „Величие“ ще се отцепят, като верни на Ивелин Михайлов, който е идеолог и създател на политическата сила, ще останат единствено Николай Марков и още двама негови колеги. Засега това остава единствено в сферата на спекулациите. Самият Михайлов обаче преди дни заяви, че очаква от партията му да има отцепници, пише „Труд“. „5-6 човека“ – толкова каза той в събота, че може да бъдат изключени от групата, поради това, че са гласували в подкрепа на ГЕРБ при приемането на правилника за работа на 50-ото Народно събрание. Демократ

Отговори
2 0
Ако полезният ид’иот Ивелин не остави „Величие“ на Подполковника,малко

Ако полезният ид’иот Ивелин не остави „Величие“ на Подполковника,малко

25.06.2024 | 21:18

Ако полезният ид’иот Ивелин не остави „Величие“ на Подполковника, малко бой от ТИМ-амджиите ще свърши работа Във Величие е като във Възраждане и Атака, но без излишното русо, което да пречи на конструкторите. И на малките деца, които тепърва прохождат в политиката, е ясно, че Ивелин беше куклата на конци, която да създаде партията на Подполковника. За целта беше нает професионалист по партийно формиране – адашката Виктория. Припомням, че предишният път конструктор беше другарката от Лукойл Дамянова, по-преди другарят на Ковачки – Абаджиев и т.н. Сценариите от БББ, Атака, ББЦ, РЗС, Воля и другите по-малко известни, но неуспешни подобни проекти, е един и същи – консолидация на вота на ид’иотите (извинявай, Емо) и употребата им в името на нещо непознато, но величаво. Резултатите винаги са едни и същи – донякъде го отдавам на родовата памет на българите, свикнали с всякакви измамници, гьозбайджии и тарикати. Затова нямайте съмнение, че полезният ид’иот Ивелин, своеобразен Юлий Тонкин за културно-историческото ни наследство, ще бъде употребен и изхвърлен, за да отстъпи място на платената версия на собствената си идея. Ако и това не помогне – още малко бой от ТИМ-аджиите ще свърши работата, защото у нас нещата работят така. Ако не ми вярвате, спомнете си Стамболова и Левски на портите на чорбаджиите. От профила във фейсбук на журналиста Виктор Димчев Демократ

Отговори
2 0
Скандал в тимаджийския проект „Величие“! Подполковник Марков към Ивели

Скандал в тимаджийския проект „Величие“! Подполковник Марков към Ивели

25.06.2024 | 14:16

Скандал в тимаджийския проект „Величие“! Подполковник Марков към Ивелин Михайлов: Какъв си ти, да ми изключваш депутати? Раздор на върха се заформи в тимаджийския проект „Величие“, след като идеологът й Ивелин Михайлов обвини в събота 5-6 депутати в предателство, защото били подкрепили ГЕРБ и ДПС в гласуване. Михайлов се закани да изгони тези народни представители. Депутати от „Величие“ няма да бъдат изключвани от парламентарната група на партията без доказателства, че са купени, отвърна му обаче формалният председател на „Величие“ Николай Марков в интервю за „Контракоментар“ на Асен Генов. „Има потенциално разцепление в партията, това е направо предателство. Вчерашното гласуване е предателство срещу народа. Не можем да гласуваме за престъпници. Говорих с деветима от нашите депутати, които казаха твърдо, че няма да направят такова нещо, другите ми казват, че това е политика“, закани се Михайлов в събота по време на събора в „Историческия парк“. Той не уточни за кое гласуване говори, но в петък депутатите на „Величие“ осигуриха 13 гласа, а не 5-6, за избора на Анна Александрова от ГЕРБ за шеф на комисията за промяна на правилника на парламента. Т.е. за нея гласува цялата парламентарна група на партията. Освен тях, кандидатурата на Александрова беше подкрепена от ГЕРБ, ДПС и трима души от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). В момента „Величие“ има 13 депутати. Ако петима напуснат или бъдат изключени, парламентарната група се разпада, защото за съществуването и са необходими поне 10 депутати. „Михайлов е член на партията, как да изключва, кой да изключва“, коментира заканите на идеолога на „Величие“ Николай Марков. И допълни, че няма начин „обикновен член“ да изключва депутати. „Може би го е казал в някакво емоционално състояние. Той е чистосърдечен човек, абсолютно истински и пълнокръвен. Той реагира емоционално“, продължи снизходително Марков по адрес на Михайлов. Той разказа още, че попитал Михайлов дали има доказателства, че парламентарната група или хора от нея са купени. Бизнесменът нямат доказателства. „Ако реакцията му е обоснована, трябва да е на конкретни факти, а не кой какво е сънувал снощи. Ако има доказателства, да ги даде“, каза още Марков и посочи, че Михайлов не е влязъл в листите на „Величие“, защото искал да се занимава с предприемачество. Той нямал достъп до информационните потоци в парламента, които председателят на партията, т.е. Марков, трябва да отчете. Гласуването с ГЕРБ и ДПС било за „сервизно решение“ и от това не можело да се правят генерални изводи и да се преекспонира. „Това е много обидно за депутатите, за тези, които са ни подкрепили, и за мен като председател“, посочи Марков. На въпрос дали „Величие“ остава на позицията си, че няма да подкрепи правителство на ГЕРБ и ДПС, Марков отговори: „Вероятно, нека да видим как ще се развият ситуациите“. Припомняме, че в политическите среди все повече се говори, че „Величие“ е проект на варненската групировка ТИМ. Неслучайно медиите на тимаджиите градиха и продължават да градят имиджа на подполковник Марков и компания. Демократ

Отговори
1 0
Поредните

Поредните

24.06.2024 | 10:24

Смешници.

Отговори
0 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?