2374

Рашков към Гешев: Постъпете като главен прокурор и не толерирайте депутати от ГЕРБ

Вътрешният министър Бойко Рашков е изпратил до главния прокурор Иван Гешев отворено писмо. Поводът е отказът на държавното обвинение да разследва депутата от ГЕРБ Браннимир Балачев за нарушаване на карантина, Според МВР срещу него има множество и категорични доказателства, но прокуратурата на два пъти отказа да образува дело.

В писмото си Рашков изброява част от установените факти. Той посочва, че Балачев е трябвало да остане изолиран от 26 януари до 4 февруари след заразяване с коронавирус. Въпреки това обаче той е бил на пресконференция на ГЕРБ, участвал е като адвокат в няколко съдебни заседания, докато е бил в карантина и в същото време е оправдавал отсъствията си от други дела със заразяването.

В началото на април прокурорът от Софийска градска прокуратура Йордан Петров отказа да образува разследване срещу Балачев. Обвинителят състави неописуемо постановление, в което заяви, че макар да е доказано, че депутатът се е явил в съда след положителен тест, няма проблем. Той дори заяви, че желанието на депутата да се яви като адвокат по дело всъщност преследва полезна за обществото цел, защото процесът не се бави и отлага.

Досега Балачев не е коментирал решенията на прокуратурата. В парламента обаче той не пропуска да се изкаже в защита на главния прокурор Иван Гешев при изслушванията му от депутати.

В писмото си Рашков припомня, че от началото на пандемията МВР е извършило над 1,7 млн. проверки за спазване на карантина. Самата прокуратура многократно се е хвалела, че действа безкомпромисно срещу нарушителите. Рашков припомня, че има осъдени за това, че са отишли до магазина. Само за 2020 г. има няколкостотин присъди.

"Специалното отношение към г-н Б. в сравнение с други вече осъдени нарушители на карантината е ярък пример за потъпкване принципа на равенство, който Ви задължава да третирате всички еднакво без оглед конкретната личност и членство в партия . Народният представител е поставен в привилегировано положение от Вас, няма да търпи наказателни последици, въпреки признанието на прокурорите, че е извършено квалифицирано престъпление", пише Рашков.

Той посочва, че прокуратурата не изпълнява основна своя функция, а решенията ѝ са несъвместими с правовата държава, след като толерират нарушители.

"Ето защо, г-н Гешев, апелирам да упражните законните си правомощия и постъпите като главен прокурор", пише Рашков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Калуди

Калуди

30.07.2022 | 11:40

Дамаджаната вместо да върши истинската работа за, която е назначен търси под вола теле и винаги рови само срещу ГЕРБ. Ако наистина само ГЕРБ са престъпниците в тая държава да ги затворим всичките и след това ще настъпи рай у нас. Да не се окаже само, че другите са още по-големи престъпници ама си имат дамаджана за бухалка и ще действат още по-безнаказано.

Отговори
1 1
Анализатор

Анализатор

29.07.2022 | 21:39

Мога само да препоръчам на сър дамаджана едно упражнение за здраво тяло,включващо устата,белите дробове и паница супа!

Отговори
6 9

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?