71

Радев: Всички ще платим цената на войната, тя е пагубна за Украйна и Русия, но и за нас

На предстоящите избори България ще избира между войната и мира, заяви президентът

 

Всеки ден, в който тази война продължава, е пагубен за Украйна, Русия и всички нас.

Това заяви президентът Румен Радев от Ямбол. Държавният глава припомни, че всички кръвопролития започват с милитаристки призиви, които нямат място в Европа. 

„Страстите от войната да се пренасят тук и насилието от войната да се пренася тук не водят до нищо добро и за такива действия трябва да се търси отговорност“, подчерта Радев.

Той заяви, че последиците от всичко това наблюдаваме и в момента.

„Ако така продължават нещата и не се сложи край на войната, ще имаме демографски опустошена страна – Украйна с напълно унищожена инфраструктура, индустрия, производства.

Това ще бъдат изключително тежки последици не само за Украйна, но и за цяла Европа“, предупреди българският президент. Той смята, че „всеки ден, в който тази война продължава, е пагубен съответно и за Русия, и за всички нас“.

Радев призова за полагане на политически усилия за мир, а не за наливане на оръжия.

„С оръжия, без оръжия ние отиваме към сходен изход. Трябва да си даваме сметка за това. Разликата ще бъде хиляди човешки жертви и една опустошена страна, за която ние ще трябва да плащаме“, каза той и добави, че „това е неизбежно“.

Държавният глава посочи, че тази ситуация неизбежно се отразява и на всички избори – и в Европа, и в САЩ.

„Предстоящите избори са изключително важни за България, конфликтът Русия -Украйна се отразява на целия свят. На предстоящия вот България ще избира между войната и мира", заяви президентът Румен Радев.

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?