46

Радев връчва първия мандат за съставяне на правителство

Румен Радев връчва първия мандат за създаване на правителство на ПП днес, след като внесеният вот на недоверие от ГЕРБ беше успешен на 22 юни с подкрепата на 123 народни представители.

БГНЕС припомня, че трусове в правителствената коалиция имаше още от 8 юни, когато Слави Трифонов оттегли подкрепата си за правителството. Като причини Трифонов отбеляза Република Северна Македония и факта, че в държавата вече няма пари.

След напускането на ИТН шестимата депутати Георги Георгиев, Иво Атанасов, Николай Радулов, Деян Петков, Светлин Стоянов и Радостин Василев напуснаха ПГ на ИТН, останаха независими и подкрепиха „Продължаваме промяната“. Доводите на отцепилите се депутати бяха „едноличното и безпринципно управление“ в ИТН. Така правителството остана с подкрепата на „Демократична България“, БСП и неколцината отцепили се от ИТН.

Правителството в оставка загуби обаче доверието на доскорошния си партньор БСП, заради изгонването на 70 руски дипломати от страната на 29 юни. Преди дни Нинова уточни, че в Съвета по национална сигурност няма представител на Министерството на икономиката и индустрията и че на оперативно заседание на МС би трябвало да се дава информация, а не се взима решение. ‘‘Външният министър на едно от тези заседания поднесе информация колко са руските дипломати тук, колко са нашите там, каква реципрочност трябва да се търси; на това заседание заявих, че ако има намерение за гонене на такъв брой дипломати, това е абсолютно неприемливо и е на прага на скъсване на дипломатическите отношения‘‘, заяви Нинова преди няколко дни. Тя характеризира управлението на ПП като неуважение на институциите, върховенството на закона и правовия ред.

Лидерът на БСП поиска и изслушване на шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и призова президента да свика КСНС.

„Изказването на Радев е тревожно, ако президентът не знае, че има доклад на ДАНС, то нещо не е наред в държавата. ДАНС трябва да изпрати такива доклади, ако има, на премиер, президент и председател на НС. Шефът на ДАНС се назначава от президента, не може той да не знае ако има такъв доклад на ДАНС‘‘, заяви Нинова на 29 юни. След изявлението на вицепремиера, Петков покани БСП за преговори, но и те бяха неуспешни. Нинова заяви, че спират подкрепата за правителството ако Кирил Петков остане премиер.

Ще се върнем на масата за преговори, когато ПП предложи друг кандидат за премиер, уточни Нинова. Така засега ПП има подкрепата на „Демократична България“ и шестимата депутати, отцепили се от ИТН. Кирил Петков преди броени дни заяви, че партията ще бъде отворена за диалог с всички депутати от НС.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
адв. Балтиев

адв. Балтиев

01.07.2022 | 09:01

Президентът да си връчи мандата на себе. Печелившата формула за България е един човек да управлява. Всички се прават на загрижени за благосъстоянието на народа а, всъщност са заггрижени единнственно за своето благосъстояние. 70-80 процента от народа продължава да опъва каиша и да живее мизерно. Има нещо сбъркано в управлението на страната. Едно и също 32 години. До кога?

Отговори
2 1
Един Вожд, Един Жрец, Един Гасудар - Една Партия!!! Един Фюрер!

Един Вожд, Един Жрец, Един Гасудар - Една Партия!!! Един Фюрер!

01.07.2022 | 10:00

Като в Русия, нали? Изчезвай!!!

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?