49

Радев: Спасяването на българските евреи е пример за справедлива кауза


Спасяването на българските евреи продължава и днес да бъде пример за силата на обществената и политическа енергия, посветена на справедлива кауза. В историята ни завинаги ще остане държавническият урок на 43-мата депутати от правителственото мнозинство в Народното събрание подписали писмото на подпредседателя Димитър Пешев, на достойните водачи на Българската православна църква, на активната обществена позиция на редица научни и професионални сдружения, на моралната роля на интелектуалния елит останал верен на традициите на нашия народ и държава.

Това заяви президентът Румен Радев на откриването на документалната изложба „80 години от спасяването на българските евреи“, пише БГНЕС.

"Няма да забравим и приноса на българските евреи в антифашистката съпротива“, добави Радев.

„Преживяла две национални катастрофи, България прави всичко възможно, за да избегне въвличането й в поредната война на стария континент. Въпреки натиска на нацистка Германия, нашият народ отхвърля антисемитизма и сам разпокъсван и преследван, търси пътя към диалога. Войната и триумфът на нацизма в Европа обаче решиха друго. Изолирана и заплашена от окупация България бе принудена да се включи към Тристранния пакт. Загубеният неутралитет доведе до приемането на антиеврейско законодателство, но това не промени отношението на нашия народ към приятелите, колегите, съучениците евреи“, посочи държавният глава.

Той подчерта, че в тези трудни дни ние си спомняме за величината на историческите събития, за това кои бяха причините нашият народ да предприеме този безпрецедентен акт на спасение на еврейския народ в България.

„Българите не изневериха на толерантността и съпричастността към страдащите. Наши дипломати в свои срещи подчертават, че натрапеното отвън антиеврейско законодателство ще бъде прилагано в България, така че да озапти все опит за насилствен антисемитизъм. Комисарството по еврейските въпроси не се наложи над българския парламент и правителство. Хитлер на пречупи решението на Цар Борис да не допусне депортацията на нито един български поданик извън пределите на България“, категоричен е държавният глава.

„В тези неимоверни дни на изпитания, българският народ и държава издържаха невероятен тест с огромна историческа стойност като не допуснаха нито един български евреин да загине в лагерите на смъртта или да бъде убит в България. Наш дълг е да пазим и да помним. Длъжни сме да пазим чист спомена за миналото. Наш дълг е да защитим този морален капитал на нашата държава“, каза още Радев. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Алоууууу Прицидентъ

Алоууууу Прицидентъ

10.03.2023 | 20:17

А нали тия Интелектуалци другарю Прицидент са били антифашисти демек куманисти И този същия Народ който във един кюп цитирате със хляб и сол е пострещал Руските братя освободители Та туй го напомни на твойте шарлатани чииииифутски със чуковете и дебелите им чугунени глави че благодарение и на Руската армия семенцето им е спасено Да не се налага да им правим СВО и ДЕНАФИКАЦИЯ и по трудния начин да им вкараме тези понятия във чугунените им глави Хем гости по нашите земи Хем сме длъжни да слушаме дивите им крясъци Като за начало да не започнем със Наредбите за нарушаване на Обществения ред и да стигнем до Закона за Защита на Държавата Нашата Българска Държава Не тяхната Кажете им го на шарлатаните че Българин гнет не търпи

Отговори
0 0
Добре ама...

Добре ама...

10.03.2023 | 17:08

Айде сега помислете и за спасяването на българите, че изчезваме....президенте.

Отговори
1 0
Мимето

Мимето

10.03.2023 | 16:15

Е верно, всички оцелели се върнаха в концлагера Израел

Отговори
1 0
СМ ЪРТ НА

СМ ЪРТ НА

10.03.2023 | 16:00

ГЯУРИ И ЧИ ФУТИ! БАРАБАР СЪС ЗАСЛУГИТЕ!

Отговори
0 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?