1939

Радев събра кабинет, който плаши Нинова и атлантиците

Корнелия ще сдава на уволнения от нея шеф на ВМЗ, Димитър Стоянов ще бъде премиерът в сянка

Президентът Румен Радев сглоби четвърти служебен кабинет, от който най-много трябва да се притесняват соцлидерът Корнелия Нинова, ГЕРБ и родните проатлантици. Макар да сложи за премиер миролюбивия Гълъб Донев, отсега е ясно, че силната фигура в новата власт е военният министър Димитър Стоянов.

Той е най-близкият и доверен човек на Радев, откакто бившият пилот нагази в политиката. Стоянов е острието, което на висок глас атакува директно всички неприятели на държавния глава. Коментарите му в социалните мрежи се приемат като барометър за настроенията на президента. За последно Стоянов захапа Нинова заради играта на криеница с оръжейните сделки за Украйна.  От новия военен министър се очаква, че може и да промени вледенените отношения с Русия. 

Тежък удар за Нинова са и тримата министри, които са от вътрешната опозиция в БСП. Новият правосъден министър Крум Зарков дори смяташе да се опита да я свали от поста, ако Корнелия не беше оттеглила оставката си. Възпитаникът на Сорбоната е сред ярките млади лица в столетницата, а майка му Анна Заркова участва в инициативния комитет, който издигна Румен Радев за втори мандат.

Негов член беше и новият спортен министър Весела Лечева, която през  2005 г. беше шеф на Държавната агенция за младежта и спорта. Бившата шампионка по стрелба и вдовица на бизнесмена Манол Велев отдавна е на нож с Нинова, която я изхвърли от депутатската листа във Велико Търново, въпреки протестите на местните социалисти.

От опозицията в БСП е и новият служебен министър на земеделието Явор Гечев. Той вероятно ще развърти метлата във ведомството, където досега командваше неговият съпартиец Иван Иванов, докарал доста верни на "Позитано" кадри. 

Нинова предварително се оплака, че 

президентът отново ще вкара червени кадри в кабинета, без да пита 

партийното ръководство. “Допускам, че ще постъпи както и първия път - ще вземе някои представители на социалистите зад гърба ни. Отсега да кажа - няма да носим отговорност за работата на служебния кабинет, тъй като никой не се е обърнал официално към нас като партия да дадем предложения за министри”, предупреди Корнелия. Тя яростно нападна Радев след връщането на третия мандат, обявявайки го за част от групата, свалила кабинета "Петков". 

Най-сладкото отмъщение, което президентът е приготвил за Нинова, обаче е новият министър на икономиката. 

Социалистка №1 ще трябва да сдаде поста на Никола Стоянов, когото тя уволни наскоро като шеф на ВМЗ-Сопот. Мотивите бяха лошо управление и слаби резултати, което беше отречено от директорския борд. Стоянов, който се закани да съди Нинова, със сигурност ще се разрови за всички потайности във ведомството, особено за работата на комисията, която разрешава оръжейните сделки. Много е вероятно 

служебният кабинет да изиграе ключова роля за вътрешната битка в БСП, 

която може да избухне с пълна сила след предсрочните избори през октомври.

Освен Нинова новият кабинет трябва сериозно да притеснява също ГЕРБ и ДПС, с които Радев има стари сметки за разчистване. Новият МВР шеф Иван Демерджиев, който ще бъде и вицепремиер по обществения ред и сигурност, няма да бъде по-малко амбициран в изчегъртването на останките от модела "Борисов", отколкото досегашния министър Бойко Рашков. Демерджиев дори беше фаворит за нов шеф на КПКОНПИ, преди Кирил Петков да заложи на Рашков. Пловдивският адвокат, близък до ДБ, отдавна води битка и с главния прокурор Иван Гешев, която вероятно ще продължи с пълна сила. Демерджиев ще има много важна роля и за вота на 2 октомври. От МВР ще се очаква отново ще успее да извади от играта обичайните купувачи на гласове за ГЕРБ и ДПС по ромските махали, както вече се случи на предишните избори.  

 

Бивши министри отново в играта

За да се справи за четвърти път с упражнението за съставяне на правителство, Румен Радев опря и до проверени стари пушки от предишни служебни кабинети. Освен на премиера Гълъб Донев той за трети път се довери на транспортния министър Христо Алексиев и екстравагантния културен министър Велислав Минеков. Отново ще напусне Виена, за да поеме за втори път поста на вицепремиер по евросредствата, и Атанас Пеканов. Сега ще трябва да се оправя с Плана за възстановяване и устойчивост, както и оперативните програми.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
34 коментара
Дабе

Дабе

11.08.2022 | 12:59

Плаши куче с кремвирши.

Отговори
2 0
ГЕНО

ГЕНО

07.08.2022 | 19:10

НЕ ОБИЖДАИТЕ НИНОВА ТЯ НЕ Е ПРОСТИТУТКА, ЗАЩОТО Е МНОГО СТАРА И НЕ ВЪРВИ НА ПЪТЯ

Отговори
8 1
Електра

Електра

05.08.2022 | 09:12

Видими резултати на модела Нинова. Браво на Радеф, че се осъзна и, че иска да разбие модела Краднелия Нинова, които се характезираше с масова бедност инфлация, както и с корупция и кражби. Но Киро и Кокорчо, ще тежат на неговата съвест, докато Ристю и Гнома на съвестта на Софиянци...

Отговори
15 4
Жоро Денев

Жоро Денев

04.08.2022 | 08:13

Всички здравомислещи хора разбрахме какво представлява Радев и че само си пази поста, навеждайки се накъдето задуха вятъра. Няма нито един читав политик ,а само о,репки,закопаващи България и българите. Ще бъдем добре тогава когато се обединим и изметем и наредим до стадиона всички бивши и настоящи бандити.

Отговори
23 8
БОНАПАРТЕ

БОНАПАРТЕ

04.08.2022 | 07:15

ЧАК ДО МОСКВА Я ГОНИХ ПРОКЛЕТАТА МАСТИЯ!

Отговори
11 3
КАПИТАН С М Ъ Р Т

КАПИТАН С М Ъ Р Т

04.08.2022 | 07:14

С ПРО С Т И Т У Т К И ТЕ Е ЗАБАВНО, НО НИКОГА НЕ ЗНАЕШ, КОГА ЩЕ ТЕ РИТНЕ В ТОПКИТЕ И ЩЕ ПОБЕГНЕ С ПОРТФЕЙЛА :)

Отговори
13 2
КАПИТАН С М Ъ Р Т

КАПИТАН С М Ъ Р Т

04.08.2022 | 07:12

АБЕ ЗАЩО ЛУКАШЕНКО НЕ КУПУВА ЕВТИНА СТОМАНА ОТ ЧЕЛЯБИНСК ЗА ГАЗОВИ БУТИЛКИ, А СКЪПА ОТ АВТРИЯ? - АМИ ЩОТО НЕ Е КРЪГЪЛ... :)

Отговори
12 3
КАПИТАН С М Ъ Р Т

КАПИТАН С М Ъ Р Т

04.08.2022 | 07:07

ПО ГОРНАТА СНИМКА, ТРЯБВА ЛИ ДА ОТГАТВАМЕ, КОИ СА АГЕНТИТЕ ИЛИ НАПРАВО ДА ГИ ЗА К О Л Я ?

Отговори
7 4
ДОКТОР ДЖЕКИЛ

ДОКТОР ДЖЕКИЛ

04.08.2022 | 07:00

С ОСНОВАНИЕ Е КОРМИЛ П Р О С Т И Т У Т К И, НАЛИ? ;)

Отговори
3 2
ДРУГАРЯ ЧИНГИЗ

ДРУГАРЯ ЧИНГИЗ

04.08.2022 | 06:48

ЩЕ ВИ ИЗКОРМА С РИТНИЦИ, НО ЩЕ СЕ ПРОСНЕТЕ ПРЕД МЕН П СЕТА! youtube. com/ watch?v=M4nvYZolkes

Отговори
1 3

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?