2374

Радев: Отношенията между България и Черна гора са с поглед към общото европейско бъдеще

Двустранните отношения между България и Черна гора винаги са били с поглед към общото ни европейско бъдеще и това е така от самото им установяване след Освобождението на България. Това заяви президентът Румен Радев, който откри в понеделник вечерта в сградата на черногорския парламент в Подгорица изложбата "Черна гора и България 1878-1918 г.". Изложбата е съвместен проект на държавните архиви на България и Черна Гора и  представя исторически документи за двустранните отношения на държавите. 

 „Днешната изложба обхваща период от новата ни история, но българо-черногорските исторически връзки датират от Средновековието, когато черногорските князе се сродяват с българската царска династия на Самуил“, подчерта в приветствието си президентът Румен Радев.  Държавният глава посочи, че в най-новата си история България и Черна гора споделят отношения на приятелство, партньорство и съюзничество и официалното му посещение е свидетелство за активния диалог между двете страни. Тези отношения са основани на общи ценности и ще продължат да укрепват и в бъдеще в интерес не само на България и Черна гора, но и на стабилността и сигурността в региона и в Европа, отбеляза още Румен Радев.


 
Президентът изрази признателността си на черногорската страна за възможността изложбата да бъде показана именно в сградата на парламента и то в навечерието на Националния празник на Черна гора 13 юли – Ден на държавността.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?