71

Радев на среща с Орбан: Българският президент е на посещение в Унгария

В понеделник държавният глава Румен Радев ще бъде на работно посещение в Конфедерация Швейцария. Ще посети в Лозана Международния олимпийски комитет по покана на президента на спортната организация Томас Бах.

 

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Унгария по покана на президента Тамаш Шуйок днес и утре, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Двамата ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между българската и унгарската делегация. В рамките на визитата президентът Радев ще се срещне с премиера Виктор Орбан, съобщи БТА.

Задълбочаването на двустранните отношения в области от взаимен интерес, сред които енергетика, икономика, инвестиции, култура и образование, ще бъдат във фокуса на разговорите на държавния глава. Акцент ще бъдат и теми от регионалния и европейски дневен ред, както и въпроси в контекста на предстоящото унгарско председателство на Съвета на ЕС в периода юли-декември 2024 г. Двамата президенти ще открият в Будапеща Българския културно-образователен център, изграден с подкрепата на българската и унгарската държава.

В понеделник държавният глава Румен Радев ще бъде на работно посещение в Конфедерация Швейцария. В Берн президентът на България ще проведе среща  с швейцарския си колега Виола Амхерд, след която ще се проведат пленарни разговори между делегациите. Двустранното сътрудничеството в сферата на икономиката, иновациите, образованието и сигурността, се очаква да бъдат акцентите на срещата.

В рамките на визитата си Румен Радев ще посети в Лозана Международния олимпийски комитет по покана на президента на спортната организация Томас Бах. Перспективите пред България да бъде домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2028 г. ще бъдат обсъдени по време на посещението в МОК.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?